Ο Βασίλης Τσιτσάνης γράφει και αποκαλύπτει την απίστευτη ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα τραγούδι-θρύλο μέσα από την καταγραφή του Κώστα Χατζηδουλή. Ανάμεσα στις αμέτρητες χιλιοτραγουδισμένες δημιουργίες του Τσιτσάνη υπάρχει και μια με τον τίτλο «Αρχόντισσα».
Κώστας Χατζηδουλής
Εκδόσεις Gramma
Αθήνα 2011, σελ. 80
Ο Βασίλης Τσιτσάνης γράφει και αποκαλύπτει την απίστευτη ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα τραγούδι-θρύλο μέσα από την καταγραφή του Κώστα Χατζηδουλή. Ανάμεσα στις αμέτρητες χιλιοτραγουδισμένες δημιουργίες του Τσιτσάνη υπάρχει και μια με τον τίτλο «Αρχόντισσα». Ένα χασάπικο αργό, μία από τις ωραιότερες λαϊκές καντάδες που γράφτηκαν ποτέ, κι από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια. Λέγοντάς το ο ίδιος στο πάλκο ή ακούγοντάς το από άλλους, ένιωθε το νου και την καρδιά του να φτερουγίζουν σε νοητούς δρόμους επιστροφής, δεκαετίες πίσω, όταν γραφόταν η συγκλονιστική αυτή ιστορία, η οποία θα χρησίμευε ως θέμα στιχουργικής και σύνθεσης για το μεγάλο δημιουργό. Η ιστορία έχει για πρωταγωνιστές τον ίδιο και μια κοπέλα, η οποία αγγίζει την πληρότητα: νέα, πλούσια, μορφωμένη, όμορφη («σωστή καλλονή», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τις ωραίες γυναίκες ο Τσιτσάνης), που όμως όλα αυτά δεν την εμποδίζουν στο να ζει η ίδια ένα φοβερό δράμα.
Εισαγωγικά δημοσιεύονται κείμενα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Ελένης Βλάχου, Σοφίας Σπανούδη, Στάθη Σταυρόπουλου.