Ο γενικός τίτλος «Στη χώρα του Τοτώρα» περικλείει όλες τις παραμέτρους του αντικειμένου «Θέατρο για ανήλικους θεατές», απαντώντας σε ζητήματα θεατρολογικής και παιδαγωγικής, ιστορικής και κοινωνιολογικής αντιμετώπισης του ζητουμένου με επιμέλεια του Θόδωρου Γραμματά.
Θόδωρος Γραμματάς (επιμέλεια)
Θέατρο για ανήλικους θεατές
Εκδόσεις Πατάκη
Αθήνα 2010, σελ. 604
Το θέατρο για παιδιά και νέους έχει ξεπεράσει το στάδιο της ανυποληψίας και έχει πια καθιερωθεί στη συνείδηση των ανηλίκων, αλλά και των ενήλικων θεατών, ως μια ιδιαίτερη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η συστηματική επιστημονική του προσέγγιση, αν και έχει ήδη δώσει καρπούς και έχει εμπλουτίσει τη σχετική ελληνική βιβλιογραφία, παρουσιάζει ακόμα κενά και ελλείψεις που προσπαθεί να καλύψει η παρούσα μελέτη.
Καρπός συλλογικής επιστημονικής εργασίας νέων αλλά και καταξιωμένων ερευνητών, κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση του επιμελητή, συμπατριώτη μας καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι αυτόνομες μελέτες του τόμου πραγματεύονται με ερευνητικό πνεύμα και πρωτότυπη αντιμετώπιση πτυχές του θέματος όπως οι κώδικες επικοινωνίας και η χρήση της μουσικής, η παρουσία της αρχαιοελληνικής γραμματείας και του λαϊκού παραμυθιού, η κοινωνιολογική και παιδαγωγική διάσταση του είδους κ.ά.,
Οι εργασίες αυτές εκπονήθηκαν στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θέατρο και Εκπαίδευση» του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά το χρονικό διάστημα 2005 - 2009, υπό την επίβλεψη του Θόδωρου Γραμματά.
Ο γενικός τίτλος «Στη χώρα του Τοτώρα» περικλείει όλες τις παραμέτρους του αντικειμένου «Θέατρο για ανήλικους θεατές», απαντώντας σε ζητήματα θεατρολογικής και παιδαγωγικής, ιστορικής και κοινωνιολογικής αντιμετώπισης του ζητουμένου, που βρίσκει την επιστημονική του καταξίωση και τη θέση που του αρμόζει ανάμεσα στους άλλους τομείς της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και της επιστημονικής έρευνας του θεάτρου.
Στον τόμο στεγάζονται οι παρακάτω εργασίες: Σίμος Παπαδόπουλος: «Θέατρο για παιδιά και για νέους: Η παιδαγωγική αποστολή του», Ιωάννα Βιδάλη: «Το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα του 20ού αιώνα», Σοφία Κολοκυθά: «Η αρχαιοελληνική γραμματεία στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο για παιδικό και νεανικό κοινό», Ευγενία Σερέτη: «Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία στο θέατρο για κοινό ανήλικων θεατών», Ιωάννα Μενδρινού: «Το ελληνικό λαϊκό παραμύθι στο θέατρο για ανήλικους θεατές», Αθανασία Μπαλτιμά - Μακαβού: «Το ξένο θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα», Αλεξία Παπακώστα: «Κώδικες και συστήματα σκηνικής πρακτικής στο θέατρο για ανήλικους θεατές», Βασίλης Πανόπουλος: «“To μουσικό σημείο” ως φορέας νοήματος και σημασίας στο θέατρο και στο θέατρο για ανήλικους θεατές», Παναγιώτης Τζαμαργιάς: «Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις στο θέατρο για ανήλικους θεατές. Από την ανυποληψία, στην εδραίωση», Μιλένα Παρθενίου: «Οι αθηναϊκές θεατρικές σκηνές για κοινό ανήλικων θεατών (1995 - 2008)», Ελένη Χατζηαυξέντη: «Το κυπριακό θέατρο για παιδιά. Δείκτης του κυπριακού κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι (1932 - 2008)».
Εισαγωγικά δημοσιεύονται δύο πολυσέλιδες, πολύ κατατοπιστικές μελέτες του Θόδωρου Γραμματά και στο τέλος ο ίδιος συνοψίζει τις βασικές παραμέτρους που προκύπτουν γύρω από το «Θέατρο για ανήλικους θεατές».