Βασιλικά Μαγειρέματα. Βασιλ’τσιώτ’κα Φαγιά

01/07/2012 - 05:56
Ορεκτικά, Λαδερά, Κρέατα, Ψαρικά, Γλυκά και παρασκευάσματα μπορεί να βρει κάποιος στο νέο βιβλίο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικών Λέσβου «Άγιος Ραφαήλ», που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Βασιλικά Μαγειρέματα. Βασιλ’τσιώτ’κα φαγιά».
Συνταγές φαγητών και γλυκών Βασιλικών Λέσβου
Επιμέλεια έκδοσης: Θεόφιλος Πατσάς
Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικών Λέσβου «Άγιος Ραφαήλ»
Αθήνα 2011, σελ. 238


Μπισδερμέδες, Ψωμαγειριά, Λιόπιτα, Ρεβύθια κοκκινιστά φούρνου, Γιαουρτλαμάς, Γίδα με κουρκούτι, Μακαρόνια χαχλούδια με καβουρμά, Γιαπράκια με μπακαλιάρο παστό, Χτένια και σωλήνες γεμιστές, Σουπιές με κουτσνάδες, Μπακαλιάρος με πράσα, Αμυγδαλόπιτα, Γιαουρτόπιτα, Μαμαλίδα, Πασπαλάς, Μπαλεζές, Ψυρούκι, Θάσιο, Ποτό τσέρρυ βύσσινο, Ριτσέλι, Τζιτζιρίδια, Χυλοπίτες, Πετιμέζι.
Αυτά είναι μερικά από τα Ορεκτικά, τα Λαδερά, τα Κρέατα, τα Ψαρικά, τα Γλυκά και τα παρασκευάσματα που μπορεί να βρει κάποιος στο νέο βιβλίο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικών Λέσβου «Άγιος Ραφαήλ», που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Βασιλικά Μαγειρέματα. Βασιλ’τσιώτ’κα φαγιά». Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Θεόφιλος Πατσάς, ενώ στη συλλογή των συνταγών βοήθησε η Μαρία Γρηγορά.
«Τα φαγητά που περιγράφονται σ’ αυτό το βιβλίο τα καθιέρωσε ο χρόνος και η ζωή στο χωριό μας. Φτωχός ο τόπος μας, λίγα τα προϊόντα, λάδι, γάλα, αλεύρι, κρασί. Μ’ αυτά μπόρεσαν να επιβιώσουν οι παππούδες μας, οι γονείς μας και οι περισσότεροι από εμάς. Δε φτάνει, όμως, να τρώει κανείς για να χορτάσει την πείνα του, αναζητά τη γεύση, τη νοστιμιά και την ποιότητα. Και η Βασιλικιώτισσα νοικοκυρά έδινε τη δική της μάχη καθημερινά κατά των επαναλήψεων στον επιούσιο, φτιάχνοντας νοστιμιές με το τίποτα, με τα υλικά της οικιακής παραγωγής. Σε μια εποχή που η διατροφή έχει τυποποιηθεί με υλικά αμφιβόλου προέλευσης, η συγκέντρωση των σπιτικών φαγητών του χωριού μας δεν αποτελεί μία απλή καταγραφή των γαστριμαργικών θησαυρών μας που πάνε να λησμονηθούν και να χαθούν στο χρόνο, αλλά και μία ευκαιρία επιστροφής στην ελληνική κουζίνα και παράδοση, δημιούργημα εμπειρίας αιώνων, που αξιοποιεί τα γνήσια προϊόντα της ελληνικής γης», γράφει στον πρόλογό του ο Θεόφιλος Πατσάς.
Σε κάθε συνταγή δίνονται αναλυτικά τα υλικά και η εκτέλεση.
Επιλογικά γράφει ο Γιώργος Αλβανός «Βασιλ’τσώτ’κα φαγιά, μι Βασιλ’τσώτ’κα λόγια» και σε παράρτημα, ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Αλβανού «Το χωριό μου Βασιλικά Λέσβου», καθώς και αρκετές φωτογραφίες από το όμορφο αυτό χωριό του νησιού μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey