Για το εμβόλιο του νομάρχη…

01/07/2012 - 05:56
Ένα σχόλιο με μια απορία της συντάκτριας σχετικά με την αιμοδότηση του Παύλου Βογιατζή λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του κατά της γρίπης Η1Ν1, προκάλεσε επιστολή του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου.
Ένα σχόλιο με μια απορία της συντάκτριας σχετικά με την αιμοδότηση του Παύλου Βογιατζή λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του κατά της γρίπης Η1Ν1, προκάλεσε επιστολή του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ”
ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ: Ε. ΤΣΙΡΩΝΗ (επιμ. Β΄ Βιοπαθολογίας)

Στο φύλλο της 10ης/12/2009 της εφημερίδας σας, με τίτλο “Επικοινωνιακά” υπήρξε δημοσίευμα σχετικά με τον εμβολιασμό του κ. νομάρχη Λέσβου, κ. Π. Βογιατζή, ο οποίος, όπως αναφέρεται, μετά από διάστημα μίας εβδομάδας από τον εμβολιασμό του κατά του ιού της νέας γρίπης, έδωσε αίμα στην προγραμματισμένη αιμοδοσία που πραγματοποίησε το Νοσοκομείο σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης στις 7 και 8/12/2009.
Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας, με το έμπειρο προσωπικό του, λειτουργεί υποδειγματικά τηρώντας τα πρωτόκολλα που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας ανά την Ελλάδα.
Η λογική και πειστική ερμηνεία μπορεί να δοθεί εφόσον προϋπάρξει εκπαίδευση τουλάχιστον 11 χρόνων (έξι έτη στην βασική Ιατρική και πέντε έτη στη Μικροβιολογία) της αρθρογράφου σας, ώστε να κατανοηθούν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού στους ιούς.
Στην υπ’ αριθμ. πρωτ. ΣΚΑΕ 341/18-11-2009 εγκύκλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ του υπουργείου Υγείας δίνονται σαφείς οδηγίες για την επιλογή αιμοδότη σχετικά με την πανδημία Α(Η1Ν1)ν και σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνει η Υπηρεσία Αιμοδοσίας, τις οποίες πιστά ακολουθούμε, αναφέρεται ότι [...] «Αίμα μπορεί να δώσει κανείς ακόμα και 1 - 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και εφ’ όσον δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες».
Άλλωστε η λογική και πειστική ερμηνεία των παραπάνω οδηγιών του υπουργείου Υγείας υπάρχει τοιχοκολλημένη στους χώρους αιμοληψιών του Νοσοκομείου μας.
Όσο δε το ερώτημα που θέτετε στο φύλλο τής 11ης/12/2009, γιατί ο πληθυσμός δεν ανταποκρίθηκε στις διαρκείς εκκλήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ να εμβολιασθεί μαζικά, την απάντηση να την αναζητήσετε σε εκείνους τους δημοσιογράφους και σ’ αυτά τα Μ.Μ.Ε. που έξι μήνες τώρα με τα δημοσιεύματά τους, τρομάζουν τον κόσμο και έχουν σπείρει την αμφιβολία, τον προβληματισμό και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και τον πανικό, αντίθετα με όλα τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Μετά τα παραπάνω, ουδεμία παρατυπία ή ανευθυνότητα υπήρξε από την Αιμοδοσία του Νοσοκομείου μας, το δημοσίευμά σας είναι προσβλητικό, ασταθές, και εγκυμονεί κινδύνους για πρόκληση ανασφάλειας και πανικού στο λεσβιακό λαό μας.

Εκ τους Τμήματος Αιμοδοσίας
Γ.Ν. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ”»


σ.σ. Επειδή η έπαρση δεν πρέπει να διακρίνει τους λειτουργούς του Ιπποκράτη, πόσο μάλλον αυτούς που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας,
Επειδή η υπογράφουσα πριν κάνει οποιαδήποτε αναφορά απευθύνθηκε σε γιατρούς που δεν μπόρεσαν να τη διαβεβαιώσουν - όπως και η απάντηση του Νοσοκομείου - ότι τα αντισώματα κατά του ιού Η1Ν1 απ’ το αίμα του δότη δε θα προκαλέσουν αλλεργικό σοκ ή οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια στον οργανισμό του λήπτη, πολύ απλά γιατί το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί,
Επειδή οι συντάκτες όπως και κάθε άλλος αναγνώστης του «Ε» που δεν έχει σπουδάσει 11 χρόνια ιατρική, είναι σε θέση να κατανοήσουν την ελληνική γλώσσα,
Περίμεναν απ’ την επιστημονικά υπεύθυνη της αιμοδοσίας, αντί κομπασμού για τις σπουδές της, αντί της αναπαραγωγής των γνωστών οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ, να μπει επί της ουσίας, λέγοντας το πολύ απλό - που δε μας λέει, αν και το ζητάγαμε - σε διατύπωση, «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος ούτε για τον εμβολιασμένο δότη, ούτε για το λήπτη αίματος».
Όσο για το πώς τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς χειρίστηκαν το θέμα, (αναγκάζοντας για παράδειγμα τη Γερμανία να πουλά σε τιμή κοψοχρονιά πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που προμηθεύτηκε), ας μας επιτρέψει να είμαστε περήφανοι. Περήφανοι που μέσω του δικού μας λειτουργήματος, της δημοσιογραφίας, ασκείται ουσιαστική πίεση στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ώστε την επόμενη φορά να διαθέσουν γενναία κονδύλια για τις απαιτούμενες δοκιμές των σκευασμάτων τους, αντί να καθιστούν άβουλα πειραματόζωα τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας των ανθρώπων. Ή όσους απ’ αυτήν, μεταξύ των οποίων και πολλοί δημοσιογράφοι, ανέλαβαν την ευθύνη, πήραν το ρίσκο, και εμβολιάστηκαν.
Κατά την άποψή μας θα έπρεπε η υπεύθυνη της αιμοδοσίας καλύτερα απ’ τον καθένα, αντί των πολιτικάντικων επιχειρημάτων που καιρό τώρα ακολουθεί επισήμως και το υπουργείο Υγείας, να περιοριστεί στο δικό της λειτούργημα. Άλλωστε ήταν τόσο προσεκτικά διατυπωμένο το σχόλιό μας, που ούτε σνομπάραμε τις γνώσεις της, ούτε προσβάλαμε την επιστημονική της επάρκεια για να την κάνουμε να απαντήσει με τέτοια επιθετικότητα, υπερασπιζόμενη ένα φάρμακο που παραμένει άγνωστο τι παρενέργειες μπορεί να έχει. Εκτός κι αν, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι σίγουρη ούτε καν η ίδια για όσα καλείται ως γιατρός να υποστηρίξει, όπως και τόσοι γιατροί στη χώρα μας που απέτρεψαν τους ασθενείς τους απ’ το να εμβολιαστούν. Οπότε και δικαιολογείται το κατά τα άλλα επιεικώς απαράδεκτο ύφος της.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey