Όπως κάθε διοικητική μεταρρύθμιση στα πρώτα βήματά της, έτσι και ο «Καλλικράτης» ανατρέπει άρδην ό,τι ίσχυε έως τώρα στο δημοσιοϋπαλληλικό χάρτη του Νομού Λέσβου αλλά και ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου, αφού οι υπάλληλοι είναι οι άμεσα «εμπλεκόμενοι» των όποιων αλλαγών.
Όπως κάθε διοικητική μεταρρύθμιση στα πρώτα βήματά της, έτσι και ο «Καλλικράτης» ανατρέπει άρδην ό,τι ίσχυε έως τώρα στο δημοσιοϋπαλληλικό χάρτη του Νομού Λέσβου αλλά και ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου, αφού οι υπάλληλοι είναι οι άμεσα «εμπλεκόμενοι» των όποιων αλλαγών. Έτσι, 16 χρόνια μετά την εφαρμογή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που «χώρισε» σε αυτοδιοικητικούς και κρατικούς τους δημόσιους υπαλλήλους τής πάλαι ποτέ Νομαρχίας, η «τράπουλα» μοιράζεται εκ νέου, με αποτέλεσμα υπάλληλοι της τέως Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τρεις μονάδες να «μετακομίσουν» στην αυτοδιοίκηση. Όλοι οι υπόλοιποι υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), κρατικό διοικητικό φορέα που θα ασκεί υψηλή εποπτεία σε όλα τα νησιά, από τον… Πειραιά.
Με την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, οι περισσότεροι υπάλληλοι των υπηρεσιών της είναι πλέον υπάλληλοι της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ συγκεκριμένων υπηρεσιών που ως αρμοδιότητες θα ασκούνται απ’ το Δήμο, μετατάχθηκαν στις δημοτικές υπηρεσίες Λέσβου.
Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου, όμως, όπως μας είπε ο γενικός διευθυντής της τέως Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Στρατής Δουλδούρης, θα υπαχθούν απ’ την 1η Ιουλίου 2011 και όλοι όσοι εργάζονταν την 1η Ιανουαρίου 2010 στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Διαχειριστική Αρχή) του Βορείου Αιγαίου, στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, καθώς και στις δύο Διευθύνσεις Δημοσίων Έργων και Κατασκευής Έργων. Όλες οι υπηρεσίες, δηλαδή, εργαλεία για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μεταβιβάζονται στην αιρετή Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Δουλδούρης, όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες, που απασχολούν 120 υπαλλήλους στο Νομό Λέσβου, 28 στο Νομό Χίου και 32 στο Νομό Σάμου, συνολικά 180 υπαλλήλους στο Βόρειο Αιγαίο, είναι υπάλληλοι της ΑΔΑ.
«Ιπτάμενοι» γενικοί
Έδρα τής ΑΔΑ, ως γνωστόν, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν κυρίως απ’ τα Δωδεκάνησα, αλλά και απ’ τη Λέσβο, για την επιλογή της Ερμούπολης Σύρου, θα είναι ο Πειραιάς. Εκεί θα βρίσκεται το γραφείο του γενικού γραμματέα, Φώτη Χατζημιχάλη, και όλες οι υποστηρικτικές σε αυτό υπηρεσίες, όπως και οι τρεις Γενικές Διευθύνσεις Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, στην οποία προΐσταται ο κ. Δουλδούρης, Εσωτερικής Λειτουργίας και Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων.
Οι τρεις γενικοί διευθυντές θα μετακομίσουν άμεσα στον Πειραιά, όπου και η ΑΔΑ γίνονται διαρρυθμίσεις προκειμένου να στεγαστεί στο κτήριο της τέως νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Για τη στελέχωση των υπηρεσιών της υπάρχει ανοιχτή «Πρόσκληση - Προκήρυξη για μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που εδρεύουν στον Πειραιά» απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών για 66 συνολικά θέσεις, με προθεσμία υποβολής των αιτήσεων απ’ τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους μέχρι 31-1-2011.
Έως τώρα, ελάχιστοι, δυο - τρεις όπως εικάζεται, είναι οι υπάλληλοι απ’ τη Λέσβο που θα μετακινηθούν στην κεντρική υπηρεσία, ενώ στις υπηρεσίες που παραμένουν στα γνωστά κτήρια της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη γίνονται σοβαρότατες ανακατατάξεις στο προσωπικό, όπως αλλαγή διευθύνσεων, για όσους απασχολούνται σε υπηρεσίες που πλέον θα λειτουργούν στον Πειραιά.
Αυτοί που σίγουρα θα είναι στον Πειραιά, αλλά και σε όλο το Αιγαίο, είναι ο γενικός γραμματέας και οι τρεις γενικοί διευθυντές, που εκ των πραγμάτων για την άσκηση των επιτελικών τους καθηκόντων θα πρέπει πολύ τακτικά να μετακινούνται σε Μυτιλήνη, Σύρο, αλλά και Ρόδο, όπου δηλαδή θα εδρεύουν οι «περιφερειακές» υπηρεσίες τής ΑΔΑ.
«Ακτινωτή» διοίκηση
Σημειωτέον ότι ο κ. Δουλδούρης ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή μόλις στις 27 Νοεμβρίου 2010 και η θητεία του λήγει στο τέλος του χρόνου. Κι είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι δε θα μπορεί να μετάσχει στις κρίσεις της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Βορείου Αιγαίου, παρά μόνο σε αυτές της ΑΔΑ· οπότε, αν θέλει να διατηρήσει το βαθμό του γενικού διευθυντή, θα πρέπει να μετακομίσει οριστικώς απ’ τη Μυτιλήνη στον Πειραιά.
Ο ίδιος ανέφερε πως το σύστημα της διοίκησης θα λειτουργεί «ακτινωτά» απ’ τον Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου, διαπιστώνοντας ότι είναι σαφώς προτιμότερο η έδρα τής ΑΔΑ να είναι στον Πειραιά, παρά στη Σύρο που αρχικά είχε επιλεγεί.
Όσο για το μέλλον τής ΑΔΑ, η εμπειρία απ’ τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει δείξει πως σταδιακά μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων που κράτησε το κράτος, θα περάσουν στην αυτοδιοίκηση. Πόσο μάλλον πιο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό στο Αιγαίο, όπου η αποκεντρωμένη διοίκηση - τι αντίφαση - θα ασκείται μακρόθεν, απ’ το κέντρο προς την περιφέρεια.