Αν η αυτοπυρπόληση της Ρέας Ορφανού ήταν ατύχημα που μπορούσε να αποδοθεί στην ολέθρια συνέργεια αλκοόλ και ηρεμιστικών. Αν ο θάνατος του καρδιολόγου Φάνη Πετρέλη οφειλόταν σε παθολογικά αίτια, όπως πίστευαν όλοι.
Ντίνος Οικονόμου
Το μνημόσυνο της χελώνας
Μυθιστόρημα
Εκδόσεις Καστανιώτη
Αθήνα 2008, σελ. 409
Αν η αυτοπυρπόληση της Ρέας Ορφανού ήταν ατύχημα που μπορούσε να αποδοθεί στην ολέθρια συνέργεια αλκοόλ και ηρεμιστικών. Αν ο θάνατος του καρδιολόγου Φάνη Πετρέλη οφειλόταν σε παθολογικά αίτια, όπως πίστευαν όλοι. Αν η αυτοκτονία του διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής Ισίδωρου Βαρελά ήταν μια συνήθης αυτοκτονία. Αν, τέλος, ο αναισθησιολόγος Αλέξης Τραυλός δε σπαταλούσε ενέργεια ανασκαλεύοντας τα κενά και παράδοξα που παρουσίαζαν οι αλληλοδιάδοχοι θάνατοι επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Τότε τα απροσδόκητα τραγικά γεγονότα θα τάραζαν τα νερά του νοσοκομείου «Παντάνασσα» όσο θα τα τάραζαν οποιαδήποτε απροσδόκητα τραγικά γεγονότα και ασφαλώς δε θα γραφόταν η ιστορία αυτή.
«Το μνημόσυνο» της χελώνας» εισβάλλει βίαια και, παραβιάζοντας το μικρόκοσμο ενός κεντρικού νοσοκομείου των Αθηνών, ακολουθεί, μέσα από έντονα αντιφατικά συναισθήματα, ένα οδοιπορικό που χαρακτηρίζεται από ανατροπές και εκπλήξεις.
Σε φόντο νουάρ, σ’ αυτή την ιστορία που εκτυλίσσεται την εποχή της δικτατορίας, κανένας θάνατος δεν είναι φυσιολογικός, ασχέτως εάν φαίνεται τέτοιος, όπως και κανένας άνθρωπος, όποιος κι αν α είναι, δεν κατατάσσεται στους εξ ορισμού αθώους.
Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1938 στη Φλώρινα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι επιστημονικός σύμβουλος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής του. Από το 1996 έως το 2002 διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με αθηναϊκές εφημερίδες, δημοσιεύοντας άρθρα και χρονογραφήματα. Έχει γράψει άλλα τέσσερα βιβλία: «Η πλαγιά με τα νίφαστρα» (μυθιστόρημα), «Ένας περιπτεράς και ταχυδρόμος» (διηγήματα), «Περίπτωση μολότωφ» (μυθιστόρημα), «Το μαναφούκι» (μυθιστόρημα).