Ξεκινούν οι πολυπόθητες εργασίες εκσυγχρονισμού και αποκατάστασης του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ. Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των έργων, ενώ στο χώρο του Μουσείου οργανώνεται πλέον το εργοτάξιο.
Ξεκινούν, από την ερχόμενη εβδομάδα, οι πολυπόθητες εργασίες εκσυγχρονισμού και αποκατάστασης του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η μεταφορά των έργων, που φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, ενώ στο χώρο του Μουσείου οργανώνεται πλέον το εργοτάξιο, που θα αναλάβει για τα επόμενα δύο χρόνια όλες τις απαραίτητες επεμβάσεις.
Το έργο του εκσυγχρονισμού και της προσθήκης χώρων στο Μουσείο Τεριάντ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Περιλαμβάνει αφενός τις εργασίες εκσυγχρονισμού και αποκατάστασης του ήδη υπάρχοντος κτηρίου, με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ, και αφετέρου την πλήρη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη επανέκθεσης των έργων της συλλογής τού Τεριάντ, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο των παραπάνω επεμβάσεων, πέρα από τις εργασίες αποκατάστασης που έχουν σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων υγρασίας και φωτισμού, πρόκειται να γίνει και ανέγερση μιας επιπλέον «προσθήκης», συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ., που θα περιλαμβάνει ισόγειο και υπόγειο. Το νέο αυτό κτήριο θα συνδεθεί με το υπάρχον Μουσείο μέσω ενός «λαιμού», μέσα στον οποίο θα ενταχθούν επιπλέον τουαλέτες ΑμΕΑ και κλιμακοστάσιο επικοινωνίας ισογείου - υπογείου. Η μελέτη επανέκθεσης των έργων προβλέπει και τη διαμόρφωση ειδικού χώρου βιβλιοθήκης, ανοικτής στο κοινό.
Πέρα από τις επεμβάσεις στο εσωτερικό του κτηρίου, θα γίνει και ανάπλαση του αύλειου χώρου του Μουσείου Τεριάντ, με τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού και δημιουργία διαδρόμων πρόσβασης στο νέο κτήριο.
Απώτερος στόχος του έργου είναι, μετά την ολοκλήρωσή του, το αποκατεστημένο πλέον «μνημείο», όπως έχει χαρακτηριστεί το κέλυφος του Μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού, να λειτουργεί πλέον τόσο ως μουσειακός χώρος έκθεσης των έργων όσο και ως χώρος πραγματοποίησης επιλεγμένων περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων.
Στο έργο πρότυπο για τον πολιτισμό στη Λέσβο...
Το πρώτο βήμα έγινε
Το πρώτο βήμα για όλες τις παραπάνω επεμβάσεις ήταν, φυσικά, το να απομακρυνθούν από τους χώρους του Μουσείου τα έργα. Παρ’ όλο που ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να γίνει αυτό μέσα στον περασμένο Μάιο, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του νέου διοικητικού συμβουλίου καθυστέρησαν τη διαδικασία.
Το Μουσείο έκλεισε τελικά τις πόρτες του για το κοινό στις αρχές Ιουνίου, μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της καταγραφής των έργων από ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Αρμοδιότητα του τελευταίου είναι το να αποφασίσει, αφού ολοκληρώσει την καταγραφή, ποια από τα έργα χρειάζονται συντήρηση και θα πρέπει να σταλούν στην Αθήνα. Αρμόδια για την επανέκθεσή τους είναι η Υπηρεσία Νεώτερης και Σύγχρονης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού.
...μάς ξεναγεί η προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά
Μιλώντας στο «Ε» για την έναρξη των εργασιών, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά - Ταπανλή, που έχει την ευθύνη για τις εργασίες που ξεκινούν στο Μουσείο, δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό για τον τόπο έργο. Ελπίζω και πιστεύω πως θα πάνε όλα καλά και πως θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται.»
Να θυμίσουμε πως, με ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο ενημέρωνε πριν από ενάμιση μήνα πως πρόθεσή του είναι να παραμείνει το Μουσείο «ενεργό», με εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο του καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο χρόνων που θα πραγματοποιούνται οι εργασίες.