Η Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία μοναδική ευκαιρία ώστε το σύνολο της ανθρωπότητας, έκαστος πολίτης του κόσμου προσωπικώς, η κοινωνία συνολικώς, η επιχειρηματική κοινότης και βεβαίως οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες, να αναλογισθούν τις δυσθεώρητους πλέον διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσεως.
Η Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία μοναδική ευκαιρία ώστε το σύνολο της ανθρωπότητας, έκαστος πολίτης του κόσμου προσωπικώς, η κοινωνία συνολικώς, η επιχειρηματική κοινότης και βεβαίως οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες, να αναλογισθούν τις δυσθεώρητους πλέον διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσεως. Έχει έλθει η στιγμή διά εκ βάθρων αναθεώρησης του τρόπου σκέψεως και λειτουργίας μας εντός αυτού του μοναδικού κόσμου, τον οποίον ο Παντωκράτωρ Θεός εκληροδότησεν εις την ανθρωπότητα με την εντολήν «εργάζεσθε και φυλάσσειν».
Η ανθρωπότητα πλέον δεν αρκείται εις την άντλησιν των απαραιτήτων προς το ζην υλών και ωφελειών εκ του φυσικού κόσμου, ώστε να διατηρηθεί εις το ακέραιον η δυνατότητα αναγεννήσεως των φυσικών οικοσυστημάτων και ο επανεμπλουτισμός των φυσικών πόρων. Η ανθρωπότητα έχει δυστυχώς προ πολλού υπερβεί την θείαν εντολήν διά φροντίδα της κτίσεως. Τα αποτελέσματα αυτής της άθρονος και πλεονεκτικής συμπεριφοράς βιώνουμε σήμερον, παρακολουθώντας ως άβουλοι θεατές τις επιπτώσεις της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, την ρύπανση των εσωτερικών και θαλασσίων υδάτων, την υπεραλίευσιν, την απώλειαν της βιοποικιλότητας, την ερημοποίησην των εδαφών, την καταστροφήν των δασών από φονικές πυρκαϊές και πολλές ακόμη εκφάνσεις αυτής της πρωτοφανούς περιβαλλοντικής κρίσεως.
Σήμερα ας ενώσουμε την φωνή μας με τους απανταχού της γης ευαισθητοποιημένους και περιβαλλοντικώς δραστηριοποιημένους ανθρώπους και φορείς, ασχέτως θρησκευτικού ή πολιτικού φρονήματος. Ας καταβάλουμε, έκαστος από της θέσεώς του, πάσαν προσπάθειαν αντιμετωπίσεως της περιβαλλοντικής κρίσεως, αφήνοντας πίσω τις όποιες διαφορές και πάθη έχουν εις την διάρκειαν της Ιστορίας χωρίσει λαούς και έθνη. Ιδιαιτέρως τα οικονομικώς ανεπτυγμένα κράτη, ας περιβάλλουν με κατανόησιν και ας προσφέρουν αφειδώς και ανιδιοτελώς κάθε διαθέσιμον οικονομικήν και επιστημονικήν βοηθειαν προς εκείνα τα έθνη τα οποία αντιμετωπίζουν την πείνα και σπαράσσονται από εμφυλίους πολέμους. Ας ενθυμούμεθα ότι ο υποτιμητικώς αποκαλούμενος «Τρίτος Κόσμος», δηλαδή εκείνα τα κράτη που υστερούν εις οικονομικήν ανάπτυξη, δεν διατηρούν απλώς πολιτισμικόν, αλλά και φυσικόν πλούτον, ο οποίος είναι κρίσιμος διά την σωτηρίαν ολοκλήρου του πλανήτου μας.
*Ο Στράτος Δημ. Πάλλας είναι θεολόγος.