Αίσθηση προκαλεί το «κατηγορώ» του αντιεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη σε άρθρο του στο «Βήμα» της Κυριακής. Σε αυτό, παίρνει ανοιχτά θέση για την υπόθεση θανάτου της 32χρονης Μυτιληνιάς μητέρας δύο ανήλικων παιδιών.
Συγκλονίζει άρθρο του αντιεισαγγελέα Εφετών Β. Φλωρίδη στο «Βήμα» για όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία, με αφορμή το θάνατο της 32χρονης Μυτιληνιάς μητέρας δύο παιδιών
Αίσθηση προκαλεί το «κατηγορώ» του αντιεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη σε άρθρο του στο «Βήμα» της Κυριακής. Σε αυτό, για πρώτη φορά ανώτερος δικαστικός λειτουργός παίρνει ανοιχτά θέση για υπόθεση που έφθασε στις δικαστικές αίθουσες. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην περίπτωση θανάτου της 32χρονης Μυτιληνιάς μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, που χάθηκε με ευθύνη ενός πανεπιστημιακού γιατρού, ο οποίος, όπως αναφέρει… πρωταγωνίστησε σε μια αλληλουχία παραβιάσεων νόμων, δεοντολογίας και ηθικής. Να σημειωθεί ότι ο γιατρός τότε είχε πάρει και φακελάκι με 5.000 ευρώ.
Ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος ήταν εισαγγελέας έδρας στην εκδίκαση της υπόθεσης καταθέτει μια συγκλονιστική μαρτυρία στο «Βήμα», που κάνει το γύρο της χώρας. Το δριμύ «κατηγορώ» του έχει προκαλέσει θόρυβο και κρούει τον κώδωνα για τις διαστάσεις που λαμβάνει η διαφθορά στη χώρα.
«Σταχυολογώντας κάποιες από τις υποθέσεις που εκδικάστηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, θα σταματήσω σε μια υπόθεση που κυριολεκτικά με συγκλόνισε ως εισαγγελέα του δικαστηρίου. Παρ’ ότι πίστευα ότι εμείς οι δικαστικοί, με τόσα που βλέπουν τα μάτια μας, έχουμε αποκτήσει μια σχετική ανοσία, κατάλαβα τελικά ότι η ανθρώπινη ευαισθησία δεν ξεριζώνεται εύκολα. Το είδα αυτό ξεκάθαρα και στα βουρκωμένα μάτια των τριών δικαστών του δικαστηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Ο κ. Φλωρίδης, στο άρθρο του, περιγράφει το περιστατικό με την 32χρονη που πήγε στη Θεσσαλονίκη για να υποβληθεί σε επέμβαση βελτίωσης της εμφάνισής της, καθώς είχε περιττά κιλά, και ήρθε σε επαφή με γιατρό καθηγητή πανεπιστημίου.
«Δεν έχει σημασία ποιος είναι. Είναι και αυτός ένας κρίκος της συστημικής πια διαφθοράς στη χώρα μας», σημειώνει σε σημείο του άρθρου του.
Το ραντεβού κλείστηκε σε ιδιωτική κλινική, παρ’ ότι ο νόμος απαγόρευε την άσκηση ιδιωτικού έργου από πανεπιστημιακό γιατρό. «Τώρα ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Και βέβαια, εύλογα θα σκεφτόταν κάποιος ότι το μεγάλο μέρος των εισαγωγών των ασθενών τους στα κεντρικά νοσοκομεία ή στις πανεπιστημιακές κλινικές ασφαλώς και θα περνάει από τα ιδιωτικά τους ιατρεία», επισημαίνει ο ίδιος.
Ο γιατρός ζήτησε από την κοπέλα ένα σεβαστό ποσό για αμοιβή και ένα μικρότερο για τα έξοδα της ιδιωτικής κλινικής. Η κοπέλα είπε ότι δεν είχε τόσα λεφτά και ο γιατρός προσφέρθηκε να τη χειρουργήσει στο νοσοκομείο, για ν’ αποφύγει τα έξοδα της κλινικής και να πληρώσει μόνο εκείνον. Η εισαγωγή της γυναίκας στο Νοσοκομείο έγινε παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία, η οποία προβλέπει ότι γίνεται μέσω των επειγόντων περιστατικών ή των τακτικών ιατρείων, αφού βαφτίστηκε «χρόνιο περιστατικό από επαρχία».
Η βαριά αυτή επέμβαση, με συνήθεις επιπλοκές και με υψηλή θνησιμότητα, πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει γίνει επαρκής ενημέρωση στη γυναίκα, όπως αναφέρουν οι συγγενείς, για τις επιπτώσεις, ενώ δεν υπέγραψε και το σχετικό έγγραφο που να δηλώνει ότι ενημερώθηκε. Στη διάρκεια της δίκης, μάλιστα, με βάση τα όσα ακούστηκαν, αμφισβητήθηκε και επιστημονικά το εάν έπρεπε να γίνει η συγκεκριμένη επέμβαση και εάν πληρούνταν όλες εκείνες οι επιστημονικές προϋποθέσεις που να τη δικαιολογούν. «Το ερώτημα που ανέκυψε είναι: Τελικά θα γινόταν η εγχείρηση εάν δεν υπήρχαν τα λεφτά;», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.
Μετά την επέμβαση, παρουσιάστηκαν επιπλοκές. Η νεαρή μητέρα παραπονιόταν, αλλά η κατάστασή της υποβαθμίστηκε. Τελικώς, κατέληξε.
«Κολοβή» τιμωρία
Προσφάτως, σε δεύτερο βαθμό το εφετείο έκρινε και πάλι το γιατρό ένοχο για το θάνατο της γυναίκας. Αυτή ήταν ίσως και η μόνη δικαίωση για την οικογένεια - και αυτή όμως «κολοβή», όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Μετά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, αν κάποιος τιμωρηθεί με φυλάκιση έως τρία χρόνια, η ποινή αναστέλλεται, ακόμα και αν παλαιότερα είχε άλλη καταδίκη έως 12 μήνες.
Από την άλλη μεριά, το Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είχε καταδικάσει το γιατρό με αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρόνο. Ο γιατρός άσκησε έφεση, η έφεση πέρασε από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΙΣ μετά από έξι χρόνια, οπότε και κρίθηκε ότι η πράξη είχε παραγραφεί.
«Μια νέα κοπέλα ήρθε από την επαρχία για να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά της και επέστρεψε σε αυτή μέσα σε ένα φέρετρο. Θύμα αυτού του αδηφάγου τέρατος που λέγεται διαφθορά και που η Πολιτεία δεν μπόρεσε ακόμη να σκοτώσει. Το ερώτημα είναι: Δεν μπορεί ή δε θέλει;», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Φλωρίδης.