«“Σώζει” τη Λέσβο»

01/07/2012 - 05:56
Με επιστολή του στο διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» αναφέρεται στην πρόσφατη διάκριση της ανακήρυξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως κορυφαίου Ευρωπαϊκού Γεωπάρκου.
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Το «Πόλιον» για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Με επιστολή του στο διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναπληρωτή καθηγητή Νίκο Ζούρο, που κοινοποιείται στον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» αναφέρεται στην πρόσφατη διάκριση της ανακήρυξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως κορυφαίου Ευρωπαϊκού Γεωπάρκου και προτύπου για όλα τα μέλη του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.


«Η ανακήρυξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (UNESCO), που έγινε στο πλαίσιο του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων στη Νορβηγία, ως κορυφαίου Ευρωπαϊκού Γεωπάρκου και προτύπου για όλα τα μέλη του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, αποτελεί - δικαιολογημένα - αισθήματα υπερηφάνειας, χαράς, τιμής και αισιοδοξίας, όχι μόνο στο νησί μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η διεθνής αυτή διάκριση (δεν είναι η μόνη) έρχεται ως επιβράβευση τόσο της απαράμιλλης φυσικού κάλλους ομορφιάς του μοναδικού αυτού, στον κόσμο, γεωλογικού μνημείου της φύσης της Λέσβου, αλλά - και κυρίως αυτό - ως αποτέλεσμα των συνεχών, πολύμορφων, συντονισμένων και μεθοδευμένων προσπαθειών σας για την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίησή του σε όλο τον κόσμο. Χάρη σ’ αυτές, σήμερα ο φυσικός χώρος του Απολιθωμένου Δάσους, που εκτείνεται σε χιλιάδες στρέμματα, δεν είναι βοσκότοπος, όπως άλλοτε, και συγχρόνως η περιήγησή μας σ’ αυτόν γίνεται ευκολότερα και οργανωμένα.
Παράλληλα, η υποδειγματική λειτουργία του Μουσείου με τις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές, παρέχει πλήρη ενημέρωση στους ενδιαφερομένους για την κατατόπισή τους ως προς το πώς δημιουργήθηκε το θαύμα αυτό της φύσης.
Αποτέλεσμα των προσπαθειών, να είναι σήμερα παγκοσμίως γνωστό το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, να το επισκέπτονται χιλιάδες ξένοι και να διοργανώνονται στους χώρους του Μουσείου σημαντικά συνέδρια.
Στην πρόσφατη (1-10-11) επίσκεψη των μελών και φίλων του Συλλόγου μας “Το Πόλιον” Πλωμαρίου στο Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους, είχαμε την ευκαιρία να δούμε όχι μόνο τα απολιθωμένα δένδρα με τις ρίζες στη θέση τους, αλλά και το πλήθος και την ποικιλία των απολιθωμάτων και άλλων εκθεμάτων μέσα στο Μουσείο.

Χαρήκαμε την άρτια οργάνωση, τη διευκόλυνση των επισκεπτών στο να περιηγηθούν τον ευρύτερο υπαίθριο χώρο του Απολιθωμένου Δάσους και την ενημέρωση που μας έγινε σ’ αυτόν και μέσα στο Μουσείο. Η ενημέρωση για τη γεωλογική ιστορία της Γης, του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, ήταν άρτια, εντυπωσιακή και κατανοητή σε όλους. Ακόμη, μας προξένησε εντύπωση ο μεγάλος εκπαιδευτικός ρόλος του Μουσείου σε γεωλογικά θέματα που απευθύνονται σε μαθητές και σπουδαστές Έλληνες και ξένους. Συναφής είναι η διοργάνωση σημαντικών διεθνών συνεδρίων, ποικίλων εκδηλώσεων διαφόρων θεμάτων, εκθέσεων κ.λπ.. Όλα αυτά συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό, Ελλήνων και ξένων, επισκεπτών.
Με το έργο σας αυτό προβάλλεται η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο τουριστικά και επιστημονικά, κάτι που, ιδιαίτερα σήμερα, με τις χαλεπές μέρες που βιώνουμε, λόγω της οικονομικής μας κρίσης και της παγκόσμιας απαξίωσής μας, το χρειαζόμαστε.
Δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε θερμά εσάς και τους συνεργάτες σας - ιδιαίτερα το γεωλόγο M.Sc. Ηλία Βαλιάκο - για ό,τι μας προσφέρατε, να σας βεβαιώσουμε ότι μας κάνατε υπερήφανους με τη διεθνή αυτή ανάδειξη και προβολή του νησιού μας.
Επίσης, επιθυμούμε να σας ευχηθούμε να επιτύχετε και στο καινούργιο φιλόδοξο στόχο που είναι η αναγνώριση όλης της Λέσβου ως γεωπάρκου. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία αυτού του στόχου-οράματος θα προβάλει παγκόσμια τη Λέσβο και παράλληλα θα αναδείξει και θα προστατεύσει τα γεωλογικά-γεωμορφολογικά μνημεία, που είναι πολλά και πολύ σημαντικά, καθώς και τα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους· δηλαδή κυριολεκτικά θα “σώσει” τη Λέσβο.

Για το διοικητικό συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα

Ο Γενικός Γραμματέας
Γιώργος Κακές»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey