Συμβαίνουν ενίοτε και αυτά και διαφοροποιούν το πνεύμα και τη θέληση του συντάκτη των σχολίων.
Διορθώσεις ημαρτημένων
Συμβαίνουν ενίοτε και αυτά και διαφοροποιούν το πνεύμα και τη θέληση του συντάκτη των σχολίων.
Στο προηγούμενο φύλο του «Εμπρός» και στο σχόλιο «Του Δημήτρη Κίνδερλη» το σωστό είναι ότι εγώ ζήτησα να με γράψει συνδρομητή στο «Δημοκράτη Μυτιλήνης» και όχι εκείνος, όπως λανθασμένη γράφτηκε. Και στο σχόλιο «Συνεταιρισμός Παπάδου», η συνολική δαπάνη της ανακαίνισης του ελιοτριβείου, ήτοι αγορά νέων μηχανημάτων, επισκευή εκ βάθρων του κτηρίου, μεταφορά γραφείων και διαμόρφωση αύλειου χώρου, ανήλθε στο ποσόν των 900.000 ευρώ και όχι των 220.000, όπως έγραψα. Το τελευταίο ποσό ήταν η δαπάνη ανακαίνισης του κτηρίου.
«Λογοτεχνικό ταξίδι στη Λέσβο του χθες»
Απ’ το γνωστό φιλόλογο και επιμελητή της στήλης «Πολιτισμός» του «Εμπρός», κ. Παναγιώτη Σκορδά, έλαβα το ωραιότατο από κάθε άποψη ημερολόγιο του 2010, το οποίο εξέδωσε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, με τίτλο «Λογοτεχνικό ταξίδι στη Λέσβο του χθες». Την εισαγωγή και ανθολόγηση των 12 Λεσβίων λογοτεχνών «με έντονα προσφορά στην πνευματική και κοινωνική ζωή της Λέσβου και της Ελλάδας» έκανε ο έγκριτος φιλόλογος κ. Παναγιώτης Σκορδάς. Το ημερολόγιο διανθίζεται με ιστορικές, κοινωνικές, πολιτιστικές φωτογραφίες της Λέσβου τού «χθες» και κλείνει με το «Λεσβιακό Μηνολόγιο». Αξιόλογη η δουλειά σου, Παναγιώτη, και πρωτότυπη στο είδος της. Σ’ ευχαριστώ πολύ. Ακόμα σε ευχαριστώ για τα πρακτικά του 36ου Ετήσιου Συνεδρίου των Ελλήνων Φιλολόγων, καθώς και για την εφημερίδα - ειδική έκδοση - με τίτλο «Φιλολογική Μυτιλήνη», των Λεσβίων φιλολόγων.
Αστυνόμος Α΄ κ. Μαϊστρέλλης (συνέχεια)
Ο απόηχος, κ. Αστυνόμε, της θετικής προσφοράς σας στην αστυνόμευση της περιοχής Πλωμαρίου είναι γνωστή στο γράφοντα από πλείστες όσες πηγές. Ακόμα, η ολιγόχρονη πρόσφατη θητεία σας στο Α.Τ. Γέρας δημιούργησε ελπίδες, για μια κάποια τάξη στην ταλαιπωρημένη περιοχή μας, σε εκείνους - και είναι πολλοί - που σέβονται το νόμο. Αλλά ένας και δυο κούκοι, κ. Αστυνόμε, δε φέρνουν την άνοιξη. Γνωρίζετε ότι στο νησί γενικώς, και ιδιαίτερα στη Γέρα, τα θανατηφόρα ατυχήματα ξεπερνούν κατά μέσο όρο αυτά που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές. Πολίτες, όλων των ηλικιών κυκλοφορούν χωρίς διπλώματα οδήγησης ή με πλαστά τοιαύτα και η αστυνόμευση των δρόμων είναι περιστασιακή. Οι αστυνομικοί, αντί να βρίσκονται στους δρόμους και να ασκούν τα καθήκοντά τους, είναι έγκλειστοι στα αστυνομικά τμήματα και αποφεύγουν τις κακοτοπιές! Είμαι αντίθετος, ως πολίτης, με την κατάργηση της εντοπιότητας και τη μακροχρόνια υπηρεσία των αστυνομικών στον ίδιο τόπο. Η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας, χρόνια τώρα, αράζει στους θώκους της και αναμένει την αποστρατεία... για να πάει στο σπίτι της. Θα συνεχίσω την άλλη Πέμπτη.
Αστυνομικοί με αίσθημα ευθύνης
Συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Υπαστυνόμος εκτός υπηρεσίας καταδίωξε και συνέλαβε τον έναν από τους δυο ληστές κοσμηματοπωλείου.
Όταν του τηλεφώνησε ο υφυπουργός κ. Βούγιας για να τον συγχαρεί, απάντησε αφοπλιστικά: «Έκανα μόνον το καθήκον μου.»
Πόσα τέτοια διαμάντια ήθους και υπευθυνότητας υπάρχουν στο σώμα της Αστυνομίας; Δυστυχώς όχι πολλά.
Μια δασκάλα στο στόχαστρο της Δεξιάς
Λέγεται Στέλλα Πρωτονοταρίου και ήταν διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Γκράβας Αττικής από το 2005 έως το 2008. Κατηγορήθηκε από τον τότε γαλάζιο γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Πλατή, ότι παραχώρησε, χωρίς άδεια, αίθουσες και υλικό του σχολείου σε μια δασκάλα αλβανικής καταγωγής για να διδάσκει εκτός ωραρίου και αμισθί σε μαθητές από την Αλβανία και την Αραβία τη μητρική τους γλώσσα. Η κ. Πρωτονοταρίου δίδασκε στους γονείς των μαθητών, τα απογεύματα, ελληνικά. Το δικαστήριο αθώωσε πανηγυρικά τις δυο δασκάλες που είχαν και την υποστήριξη της υπουργού Παιδειάς, κ. Διαμαντοπούλου. Ευτυχώς υπάρχει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, που βλέπει μακριά.
Το ύψος της βροχής
Στις 21+ ίντσες έφτασε το βροχόμετρο στον Παπάδο. Υπολογίζουμε και το χιόνι. Πάμε καλά.
Συγκέντρωση αποδείξεων
Η συγκέντρωση των αποδείξεων για την έκπτωση απ’ το φόρο δεν αφορά όλα τα εισοδήματα. Όσοι δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα 10.000 - 12.000 ευρώ ετησίως ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, τι να τις κάνουν τις αποδείξεις! Οι αποδείξεις χρειάζονται για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και σκοπό έχουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ορισμένοι έχουν αποθρασυνθεί. Αναφέρω ένα πραγματικό περιστατικό.
Συνάδελφός μου πήγε προς εξέταση στην Αθήνα σε ιατρό εκτός ΕΣΥ. Πριν αρκετά χρόνια. Τον εξέτασε, πλήρωσε και ζήτησε απόδειξη. Αφού τον κοίταξε εξεταστικά ο ιατρός για αρκετή ώρα, απεφάνθη: «Απόδειξη δε σου δίνω και να μην έρθεις άλλη φορά στο ιατρείο μου!» Χωρίς σχόλια.
Παπάδος 26-1-2010