Ποιος παίζει με τα φώτα!;

01/07/2012 - 05:56
Δυστυχώς στην Ελλαδίτσα - και ειδικά στο νησί μας - η ποιότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θυμίζει καντηλάκι που τρεμοσβήνει. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε περάσει ρομαντικές βραδιές με αναμμένα κεράκια.
Δυστυχώς στην Ελλαδίτσα - και ειδικά στο νησί μας - η ποιότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θυμίζει καντηλάκι που τρεμοσβήνει. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε περάσει ρομαντικές βραδιές με αναμμένα κεράκια. Από τη μία είναι καλό, μια και ξεκολλάμε για λίγο από την τηλεόραση και τους υπολογιστές και βρισκόμαστε πιο «κοντά» στο συνάνθρωπό μας. Τι γίνεται όμως όταν αυτές οι διακοπές ρεύματος και οι αυξομειώσεις της τάσης θέτουν σε κίνδυνο τις πολύτιμες ηλεκτρικές συσκευές μας;

Ήμουν στο σπίτι προ εβδομάδων και έγραφα ένα κείμενο στον υπολογιστή, όταν ξαφνικά μια διακοπή ρεύματος έθεσε εις τέρμα τον οίστρο μου. Μη γνωρίζοντας τα χειρότερα που μου έμελλαν να μου συμβούν, άρχισα να χτυπιέμαι που δεν είχα αποθηκεύσει το έγγραφό μου. Πέρασε αρκετή ώρα που στόλιζα τη ΔΕΗ με διάφορα κοσμητικά επίθετα, ώσπου… ιδού, εγένετο Φώς!
Γεμάτος εκνευρισμό, στρώθηκα και πάλι στον υπολογιστή και χωρίς να χάσω άλλο χρόνο πατάω το κουμπί «Power». Σιγή ιχθύος… «Mάλλον δεν το πάτησα καλά», σκέπτομαι από μέσα μου και με μανία συνέχισα, μήπως και τον επαναφέρω ξανά στη ζωή! Τζίφος… Ο υπολογιστής μου είχε γίνει ροσμπίφ.
Να μη σας τα πολυλογώ, μέσα στην ατυχία μου ήμουν τυχερός, μια και τη γλύτωσα μόνο με ένα καμμένο τροφοδοτικό. Στη σκέψη και μόνο ότι θα μπορούσε να είχε υποστεί βλάβη και το υπόλοιπο hardware, έναν τρόμο μετά το ανάλογο σύγκρυο τον βίωσα. Το πάθημα είναι μάθημα, λένε, και έσπευσα άμεσα να προμηθευτώ ένα UPS πάνω στο οποίο συνέδεσα την οθόνη και τον υπολογιστή μου. Τώρα ΔΕΗ κάνε ό,τι θες!
Σ.Γ.


Τι είναι το UPS;
Η απλούστερη μορφή ενός UPS είναι μια μπαταρία, η οποία αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει με την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια τον υπολογιστή μας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Όσο το ηλεκτρικό δίκτυο λειτουργεί κανονικά, το UPS «φιλτράρει» το ρεύμα και προσφέρει μια σταθερή τάση εξομαλύνοντας τις διακυμάνσεις που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα UPS τύπου back-up και να προτιμήσουμε τα ελαφρώς ακριβότερα line-interactive, καθότι τα τελευταία έχουν πολύ καλύτερο σύστημα «φιλτραρίσματος».

Πόση ισχύ χρειάζεστε;
Για έναν υπολογιστή γραφείου μαζί με την οθόνη είναι αρκετό ένα UPS των 500 - 600VA. Αν έχουμε υπολογιστή με αυξημένες ανάγκες σε ρεύμα ή θέλουμε να προστατέψουμε περιφερειακά όπως εκτυπωτές, σαρωτές κ.λπ., τότε πρέπει να προσανατολιστούμε σε ένα UPS με ισχύ 1000VA. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι εκτυπωτές laser δε συνδέονται σε UPS λόγω της πολύ υψηλής κατανάλωσης που έχουν όταν εκκινούν.
Αντίστοιχα, αν θέλουμε να προστατέψουμε μια τηλεόραση ή έναν βιντεοπροβολέα, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε το βιβλίο οδηγιών ή να κοιτάξουμε στο πίσω μέρος τους ώστε να βρούμε τη μέγιστη κατανάλωσή σε Watt. Το UPS μας θα πρέπει να έχει ισχύ σε VA 30 - 40% παραπάνω από το σύνολο των Watt των συσκευών που θα συνδέσουμε πάνω του. Π.χ., για μια τηλεόραση με μέγιστη κατανάλωση 300Watt, το UPS μας πρέπει να είναι 400 - 500VA.
Τέλος, καλό είναι το UPS μας να έχει έξοδο με πρίζα τύπου «σούκο», δηλαδή ίδια με αυτές που έχουμε στον τοίχο, καθώς πολλά μοντέλα έχουν διαφορετικού τύπου πρίζες και χρειαζόμαστε μετατροπείς για να συνδέσουμε ένα πολύπριζο.
Κ.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey