Παρέμβαση Βατή στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Εργασίας Αιρετών και Υπηρεσιακών Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στιγμιότυπο από την Πανελλήνια Συνάντηση Στιγμιότυπο από την Πανελλήνια Συνάντηση Φωτογραφία Γραφείο Τύπου Δήμου Δυτικής Λέσβου

Χωρίς δικαίωμα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Περίθαλψης της Δυτικής Λέσβου

26/03/2025 - 11:11

Η ελλιπής χρηματοδότηση και η υποστελέχωση των Δήμων ήταν τα προβλήματα που ανέδειξε η αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Αφροδίτη Βατή στην παρέμβασή της στην  1η Πανελλήνια Συνάντηση Εργασίας Αιρετών και Υπηρεσιακών Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα αναφέρθηκε και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Περίθαλψης που θα λειτουργήσει στην Άγρα όπου ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την ορθή του λειτουργία.

Την συνάντηση οργάνωσαν ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και οι ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και ΣΥΠΠΑΖΑΘ., με θέμα το νομικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες για τα ζώα συντροφιάς και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, συμμετείχε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρασίνου και αρμόδια για τα  θέματα αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή.

Στόχος της Πανελλήνιας Συνάντησης ήταν να καταγραφούν -από πάνω από 250 αυτοδιοικητικούς που συμμετείχαν- αυθεντικά οι ανάγκες που προκύπτουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση των δήμων, οι συνεχείς δικαστικές διώξεις των στελεχών, οι δυσλειτουργίες  του ν.4830/21, να ακουστούν εμπειρίες και καλές πρακτικές των ΟΤΑ από όλη τη χώρα, αλλά και να υποβληθούν προτάσεις για αναγκαίες αλλαγές στον νόμο για τα ζώα συντροφιάς.

Στην παρέμβασή της μεταξύ άλλων δημάρχων και αρμοδίων αντιδημάρχων από όλη τη χώρα, η Αφροδίτη Βατή δε στάθηκε μόνο στην ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Αναφέρθηκε πέραν της υποστελέχωσης των δήμων, κυρίως στο γεγονός πως οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, ούτε καν για το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Περίθαλψης που κατασκευάζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και πρόκειται στο επόμενο διάστημα να είναι σε θέση να λειτουργήσει στην Άγρα.   

Η κα Βατή ανέφερε ακόμη για την περίπτωση των νησιωτικών και γενικά παραμεθόριων δήμων, στην αδυναμία πρόσληψης κτηνιάτρων, αφού επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαθέσιμοι κι ούτε προσφέρονται ενδεχομένως κάποια κίνητρα σε αυτούς για να αναζητήσουν την προοπτική να εργαστούν σε ένα  δήμο της Λέσβου. «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους, με αποτέλεσμα τα όποια κονδύλια να εξαντλούνται τάχιστα στην προσπάθεια κάλυψης του προγράμματος στείρωσης και τσιπαρίσματος», είπε χαρακτηριστικά.

Απαιτείται τροποποίηση νομοθεσίας

Στο τρίτο σημείο της παρέμβασής της η αρμόδια Αντιδήμαρχος, στάθηκε στο οξύμωρο του νόμου που επιβάλλει μεν σε έναν δήμο σαν της Δυτικής Λέσβου να πραγματοποιεί ελέγχους στα ζώα σχετικά με το αν είναι τσιπαρσιμένα και στειρωμένα, αλλά δεν δίνει δικαίωμα ίδρυσης δημοτικής αστυνομίας που διεξάγει τέτοιους ελέγχους.

Βασικό συμπέρασμα της Συνάντησης ήταν το γενικά γνωστό περί του προβληματικού του νόμου 4830, που έτσι όπως ισχύει, ουσιαστικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα ζητήματα των ζώων συντροφιάς, αντίθετα την εγκλωβίζει. Και στόχος είναι η δυναμική διεκδίκηση για την αλλαγή του πλαισίου από την Κυβέρνηση. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey