Το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα, παραγωγού και παρουσιαστή ραδιοφωνικών εκπομπών Δημήτρη Παπαχρήστου, με τίτλο «Γιουχανάν», παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο καφενείο «Δίαυλος», παρουσία γνωστών και φίλων του συγγραφέα, αλλά και άλλων κατοίκων της Μυτιλήνης που βρέθηκαν εκεί με αφορμή την εκδήλωση.
Οι εισηγητές στην παρουσίαση του βιβλίου μαζί με το Δημήτρη Παπαχρήστο
Το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα, παραγωγού και παρουσιαστή ραδιοφωνικών εκπομπών Δημήτρη Παπαχρήστου, με τίτλο «Γιουχανάν», παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο καφενείο «Δίαυλος», παρουσία γνωστών και φίλων του συγγραφέα, αλλά και άλλων κατοίκων της Μυτιλήνης που βρέθηκαν εκεί με αφορμή την εκδήλωση.
Την εκδήλωση άνοιξε το στέλεχος του Συνασπισμού, Δημήτρης Μάντζαρης, που μιλώντας για το Δημήτρη Παπαχρήστο, γνωστό ως βασικό εκφωνητή στο ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, τον χαρακτήρισε ως παράδειγμα ανθρώπου που αγωνίστηκε και μέχρι σήμερα κρατάει την ίδια στάση ζωής.
Το βιβλίο παρουσίασαν αρχικά ο ιδιοκτήτης του «Δίαυλου», Παναγιώτης Μολυβιάτης, και ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, διαβάζοντας κείμενα του Μάκη Καρβουνιάρη και του δημοσιογράφου Πέτρου Μανταίου, αντίστοιχα, τα οποία εκτός άλλων μιλούσαν για το συνδυασμό των εννοιών που εμπεριέχονται στο όνομα «Γιουχανάν» που ο συγγραφέας έχει δώσει στην Ουτοπία του και για τη σύνδεση των κειμένων του με πραγματικά γεγονότα και συνθήκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και του «σήμερα», χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα βιβλίο σημαντικό, αφού στις δύσκολες εποχές μας έχουμε ανάγκη από Ικαρίες και Ίκαρους».
Ο συγγραφέας και το βιβλίο του
Για την... ιστορία, το «Γιουχανάν», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, κινείται στο «σήμερα», όπου όμως το «χθες» και το «αύριο» δένονται με την κόκκινη κλωστή της μνήμης και της ιστορίας. Αφηγείται το ταξίδι δύο νέων ανθρώπων, του Ίκαρου και της Πανωραίας, που αρχίζει από την Κεφαλονιά, διασχίζει το Αιγαίο, σταματάει για λίγο στην Ικαρία και τη Σάμο, περνάει απέναντι στη Μικρά Ασία. Οι δύο ήρωες ζουν στη Συρία και βιώνουν την τραγωδία της Μέσης Ανατολής, αναζητώντας το Γιουχανάν, τον τόπο της Ουτοπίας, όπου οι άνθρωποι γίνονται πουλιά και τα πουλιά άνθρωποι. Ζουν τον έρωτά τους ως το θάνατο, κολυμπώντας στα απύθμενα βάθη της ύπαρξης, όπου τα κουπιά γίνονται φτερά.
Μιλώντας για το πώς έφτασε να γραφτεί το τελευταίο του αυτό μυθιστόρημα, ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαχρήστος εξιστόρησε το πώς βρέθηκε στην Ικαρία, μίλησε για πρόσωπα-ήρωες του βιβλίου που υπήρξαν στην πραγματικότητα, και για το χαρακτήρα του βιβλίου που, όπως είπε, είναι ταυτόχρονα ερωτικός, πολιτικός και ιστορικός.
«Για εμένα, το μυθιστόρημα είναι μια διέξοδος. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που λένε πως τα “φαντάστηκαν όλα σε λευκό χαρτί”, αλλά από αυτούς που αισθάνονται ένοχοι για όσους έχουν χαθεί άδικα», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας με λόγια που έχει αποδώσει στην ηρωίδα του βιβλίου του Πανωραία: «Αν δε βάλουμε στη ζωή μας περισσότερο κίνδυνο, δε θα μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς».
Την παρουσίαση του βιβλίου, που οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να προμηθευτούν επί τόπου, ακολούθησε συζήτηση με το συγγραφέα, η οποία μεταξύ άλλων και με αφορμή τα λεγόμενα του ίδιου και το περιοδικό «Πολίτες» (πόλις, πολίτης, πολιτική, πολιτισμός), του οποίου είναι διευθυντής, κινήθηκε αρκετά γύρω από τη σχέση πολιτικής και πολιτισμού, αλλά και την αναζήτηση της… ουτοπίας μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Για πολλή ώρα μετά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν με τον ίδιο το συγγραφέα