Ο Δημοτικός Κήπος… ρουμάνιασε!

01/07/2012 - 05:56
Ο Δημοτικός Κήπος, μια όαση πρασίνου στην καρδιά της Μυτιλήνης, εδώ και αρκετό καιρό κάθε άλλο παρά κήπο… θυμίζει. Άγρια χόρτα στα παρτέρια, τα λουλούδια που φυτεύτηκαν… ξεράθηκαν, το πράσινο εξαφανίστηκε, ενώ παντού υπάρχουν σκουπίδια.
Εικόνα εγκατάλειψης στης Μυτιλήνης τον «αφαλό»

Ο Δημοτικός Κήπος, μια όαση πρασίνου στην καρδιά της Μυτιλήνης, εδώ και αρκετό καιρό κάθε άλλο παρά κήπο… θυμίζει. Άγρια χόρτα στα παρτέρια, τα λουλούδια που φυτεύτηκαν… ξεράθηκαν, το πράσινο εξαφανίστηκε, ενώ παντού γύρω από τα παγκάκια και τα πεζοδρόμια υπάρχουν σκουπίδια. Ο χώρος που θα έπρεπε να είναι χώρος αναψυχής, μοιάζει με χωματερή, αφού εδώ και μήνες έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.

«Αυτά είναι “ψιλά γράμματα” γι’ αυτούς», σχολιάζει ένας ηλικιωμένος που ξεκουράζεται σε παγκάκι και απογοητευμένος κοιτάζει γύρω του την απόλυτη εγκατάλειψη του πάλαι ποτέ Δημοτικού Κήπου. Η μόνη «βλάστηση» στο Δημοτικό Κήπο είναι τα άγρια χόρτα πλέον, ενώ τα λουλούδια που κάποτε φυτεύτηκαν, ξεράθηκαν. Είναι άγνωστο πότε κάποιο συνεργείο περιποιήθηκε τελευταία φορά τον Κήπο, ενώ ο επιχειρηματίας που λειτουργεί το γειτονικό αναψυκτήριο χρειάστηκε να πληρώσει ο ίδιος ώστε να καθαριστούν κάποια παρτέρια που «έπνιγαν» το μαγαζί του.
Εδώ, βέβαια, ας σημειωθεί ότι σοβαρές ατέλειες έχει το έργο της ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου επί δημαρχίας Άρη Χατζηκομνηνού. Για παράδειγμα, ο βραχότοπος που υπήρχε εκεί, στον οποίο και αναγράφονται τα ονόματα όσων συνέβαλαν στη δημιουργία του Δημοτικού Κήπου, έχει διαλυθεί και οι πέτρες βρίσκονται «πεταμένες» σε κάποια άκρη του μεγάλου παρτεριού. Ενώ όπως όλοι λένε πως ακατάλληλο για φύτευση είναι και το χώμα που χρησιμοποιήθηκε στα παρτέρια. «Περισσότερες είναι οι πέτρες και ενώ το υπόλοιπο “παλιοχώμα” είναι αργιλώδες και ακατάλληλο για κήπους. Καλά, δεν υπήρχαν ειδικοί στο Δήμο να σταματήσουν όσους δημιούργησαν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση;», λέει ειδικός στη δημιουργία κήπων, που επιλέγει να κρατήσει την ανωνυμία του.


«Κήπος κι Μακρύ Γιαλός, τ’ς Μυτιλήν’ς μας γι αφαλός», έλεγε το τραγούδι. Σήμερα, ο αφαλός έγινε χωματερή

Και τα υπαίθρια ουρητήρια
Η ίδια εικόνα στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ τα δημόσια ουρητήρια που βρίσκονται εκεί, μετατράπηκαν σε «υπαίθριες τουαλέτες». Είναι φανερό ότι παντού κάποιοι κάνουν τη σωματική τους ανάγκη, όπου βρουν μέσα στο Δημοτικό Κήπο, κυρίως όμως στο σκοτεινό πίσω μέρος του Δημοτικού Θεάτρου.
Προβλήματα δημιουργούν, όμως, και ορισμένοι μικροπωλητές στο χώρο που έχει διαμορφωθεί μέσα στο Δημοτικό Κήπο, αφού πετάνε τις κούτες και τα σκουπίδια τους όπου βρουν. Ήδη έχουν γίνει υποδείξεις από το Δήμο, ενώ σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν εκείνοι που πετάνε σκουπίδια εκεί - όπως μας ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός -, στις προθέσεις του Δήμου είναι ακόμη και να απομακρυνθούν από τους πάγκους τους.
Χθες, με εντολή του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, έγινε αυτοψία στο χώρο μετά από καταγγελίες πολιτών και διαπιστώθηκε η κατάσταση. «Είναι προβληματική η κατάσταση στο Δημοτικό Κήπο. Μέχρι πρότινος εκεί είχαν εγκατασταθεί και Αθίγγανοι, τους οποίους απομακρύναμε. Θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση στο χώρο αυτό και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τον αναδείξουμε», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Βατός.


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που χρηματοδότησε το Λιμενικό Ταμείο
«Λίφτινγκ» στο στρογγυλό

Ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών και αφού συνάντησε στην πορεία εμπόδια και καθυστερήσεις, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο «στρογγυλό», το φάρο στην απόληξη του αριστερού λιμενοβραχίονα του λιμανιού, το γνωστό «δρόμο τού μπαϊπάς», όπου δεκάδες Μυτιληνιοί εδώ και χρόνια απολαμβάνουν τον περίπατό τους. Το «στρογγυλό», που τα τελευταία χρόνια έμοιαζε έτοιμο να καταρρεύσει, αναδείχτηκε μέσα από τις εργασίες που χρηματοδότησε το Λιμενικό Ταμείο.


Με μαρμάρινες πλάκες επενδύθηκε το «στρογγυλό»

Το έργο υλοποιήθηκε σε δυο εργολαβίες. Στην πρώτη φάση του έργου απομακρύνθηκαν τα μπετόν και τα σκουριασμένα σίδερα περιμετρικά του φάρου και του λιμενοβραχίονα και σε δεύτερη φάση έγιναν οι εργασίες ανάπλασης που περιελάμβαναν στερεώσεις, πλακοστρώσεις, ελαιοχρωματισμούς και τοποθέτηση φωτισμού. Σύντομα θα τοποθετηθούν και παγκάκια για να ξεκουράζονται οι περιπατητές και ν’ απολαμβάνουν τη θέα του λιμανιού.
«Είναι ένα σημείο που συγκεντρώνει κάθε μέρα πάρα πολύ κόσμο και όμως εδώ και μισό σχεδόν αιώνα, από τότε δηλαδή που φτιάχτηκε, δεν είχε ποτέ συντηρηθεί. Γι’ αυτό και δρομολογήσαμε, και βέβαια χρηματοδοτήσαμε με πόρους του Λιμενικού Ταμείου, αυτό το έργο που ομόρφυνε αυτό χώρο, που αποτελεί την πρώτη εντύπωση του επισκέπτη μόλις μπαίνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης.
Το έργο στοίχισε περί τις 40.000 ευρώ, μαζί και με το έργο του ηλεκτροφωτισμού.
«Στόχος του Λιμενικού Ταμείου είναι ο χώρος αυτός μετά την ανάπλαση ν’ αποτελέσει πόλο έλξης για ακόμη περισσότερους Μυτιληνιούς», κατέληξε ο κ. Κορδώνης.


Το «βομβαρδισμένο» Κιόσκι

Η πλατεία στο Κιόσκι μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Λέσχη Αξιωματικών είναι άλλος ένας χώρος αναψυχής της πόλης ο οποίος εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.



Στο πεζοδρόμιο δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αμάζευτα φύλλα από... πρόπερσι

Ο πλακοστρωμένος σε κάποια σημεία του δρόμος, περιμετρικά της πλατείας, παρουσιάζει σημαντικές φθορές. Σε πολλά σημεία του οι πλάκες έχουν υποχωρήσει και έχουν δημιουργηθεί λακκούβες. Δεδομένου ότι το σημείο αυτό έχει μετατραπεί και σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, είναι προφανές ότι η συνέχιση όπως της επικρατούσας κατάστασης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Πέρα απ’ αυτό, ξερά χόρτα υπάρχουν παντού, σε διάφορα σημεία της πλατείας. Ένα σιντριβάνι στο κέντρο της πλατείας είναι γεμάτο σκουπίδια και ξερά χόρτα.


Το σιντριβάνι. Με σκουπίδια και χόρτα αντί για νερά (αριστερά). Και ο βομβαρδισμένος, αδιάβατος δρόμος (δεξιά)

Ιδιαίτερα τα πεζοδρόμια από τη μεριά του Αρχαιολογικού Μουσείου και μέχρι της είσοδο της Λέσχης Αξιωματικών αποτελούν πραγματική ντροπή για τις αρμόδιες υπηρεσίες και προπάντων για τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου. Εμφανές είναι ότι έχουν να καθαριστούν κυριολεκτικά… χρόνια!
Η ίδια εικόνα εγκατάλειψης υπάρχει και μπροστά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Παρτέρια παρατημένα στην τύχη τους, λιθόστρωτα σπασμένα, σκουπίδια. Φαίνεται πως ο πολιτισμός των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού αρχίζει μετά την εξώπορτα του Μουσείου!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey