Κομπόδεμα… μετά θάνατον

01/07/2012 - 05:56
Μια ηλικιωμένη, συνταξιούχος τού ΙΚΑ που έχει πεθάνει πάνω από 10 χρόνια, συνεχίζει να λαμβάνει κανονικά τη σύνταξή της. Η γυναίκα δεν είχε άλλο δικαιούχο στη σύνταξή της γι’ αυτό και στο λογαριασμό της, συγκεντρώθηκε το ποσό των 63.000 ευρώ (!).
Μια ηλικιωμένη, συνταξιούχος τού ΙΚΑ που εκτιμάται ότι έχει πεθάνει εδώ και πάνω από 10 χρόνια, συνεχίζει να... λαμβάνει κανονικά τη σύνταξή της κάθε μήνα. Η γυναίκα δεν είχε άλλο δικαιούχο στη σύνταξή της και πιθανόν να μην έχει και εν ζωή συγγενείς, γι’ αυτό και στο λογαριασμό της όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώθηκε το ποσό των 63.000 ευρώ (!), ποσό που έστω και μετά από τόσα χρόνια θα επιστραφεί στο ΙΚΑ.

Την αποκάλυψη για την περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας - η οποία αν ήταν εν ζωή θα ήταν σήμερα 93 ετών - έκανε ο ταχυδρόμος που έχει στην ευθύνη του την περιοχή του Λαζαρέτου, όπου εκείνη κατοικούσε. Ο ταχυδρόμος της γειτονιάς είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα. Εκείνος ήταν που ενημέρωσε τον προϊστάμενό του ότι η γυναίκα αυτή έχει πεθάνει εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Όταν έγινε έλεγχος στο λογαριασμό με τον οποίο είχε συνδέσει τη σύνταξή της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, διαπιστώθηκε ότι είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 63.000 ευρώ. Μετά απ’ αυτό, ο προϊστάμενος του Ταχυδρομείου ενημέρωσε το διοικητικό διευθυντή τού ΙΚΑ Μυτιλήνης, Μαΐστρο Κλαδογένη, ο οποίος κίνησε αμέσως τις διαδικασίες προκειμένου να διακοπεί η καταβολή της σύνταξης και να επιστραφούν τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί, στο ΙΚΑ.
Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ίδρυμα, η γυναίκα φέρεται να έχει δηλώσει ως επίσημη ημερομηνία γέννησης το 1918. Σε άλλα έγγραφα, όμως, εμφανίζεται να έχει γεννηθεί το 1923, ακόμη και το 1930 (!). Τελευταία φορά που έχει κάνει οποιαδήποτε κίνηση σε σχέση με τη σύνταξή της είναι μια αίτηση που είχε υποβάλει το 1996 προκειμένου να της καταβληθεί το ΕΚΑΣ. Από τότε και μετά, χάνονται τα ίχνη της.
Με βάση το πατρικό της όνομα - στο οποίο βεβαιώνεται και η σύνταξή της - στο Ληξιαρχείο Μυτιλήνης δεν υπάρχει δηλωμένος θάνατος. Είναι πιθανό, όμως, ο θάνατό της να έχει δηλωθεί με το όνομα του συζύγου της. Με το όνομα του συζύγου της, άλλωστε, είναι καταχωρημένη και στα αρχεία τού ΙΚΑ. Δεν υπάρχει επίσης στο Δημοτολόγιο του Δήμου Μυτιλήνης οικογενειακή μερίδα με το πατρικό της όνομα, δεν έχει δηλωθεί η γέννησή της και είναι πιθανό να καταγόταν από άλλη περιοχή.
Η σύνταξή της πάντως - που καταβάλλεται κανονικότατα στο λογαριασμό της κάθε μήνα - μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011 ήταν 867,37 ευρώ. Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο το ποσό αυτό εμφανίζεται μειωμένο στα 467,37 ευρώ.

Έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου
Ο διοικητικός διευθυντής τού ΙΚΑ διαπιστώνει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπήρχε έλεγχος σε τέτοιες περιπτώσεις, γίνονται όμως προσπάθειες προκειμένου με τη δήλωση θανάτου στο ληξιαρχείο να ενημερώνεται και ο ασφαλιστικός φορέας του θανόντα. «Συνήθως σε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 90%, όταν πεθάνει κάποιος ασφαλισμένος, οι συγγενείς του έρχονται στο ΙΚΑ για να κάνουν αίτηση για τα έξοδα κηδείας. Αυτό είναι και το έναυσμα για να κινηθούμε εμείς να βεβαιώσουμε το θάνατο και να διακοπεί η χορήγηση της σύνταξης. Στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ενδεχομένως να μην υπάρχουν συγγενείς για να κάνουν αυτές τις διαδικασίες. Αναζητώντας το φάκελό της, βρήκαμε ότι πράγματι έχει πολλά χρόνια να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια στο ταμείο, ενώ έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό της τάξεως των 63.000 ευρώ στο λογαριασμό της. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι πράγματι είναι παραπάνω από βέβαιο ότι δε θα πρέπει να είναι στη ζωή και ζητήσαμε με έγγραφό μας από το Ληξιαρχείο Μυτιλήνης να μας βεβαιώσει το θάνατό της. Στη συνέχεια θα κινήσουμε τις διαδικασίες για να επιστραφεί το ποσό αυτό στο ΙΚΑ και ένα μέρος του θα αποδοθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.»


Το ντοκουμέντο της σύνταξης, που συνεχίζει να καταβάλλεται

«Δεν είναι η πρώτη φορά»
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος των ΕΛΤΑ Μυτιλήνης, Βαγγέλης Σάκκης, τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο από την υπηρεσία του. «Ακόμη μια φορά είχαμε εντοπίσει ανάλογη περίπτωση σε ασφαλισμένο του Δημοσίου και αμέσως ενημερώσαμε κεντρικά την υπηρεσία για να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ταχυδρόμος μάς ενημέρωσε ότι γνωρίζει ότι αυτή η γυναίκα έχει φύγει από τη ζωή και αμέσως κινηθήκαμε να ενημερώσουμε με τη σειρά μας το ΙΚΑ. Πιστεύω ότι εδώ φαίνεται η συνεισφορά των ΕΛΤΑ στο θέμα αυτό και είναι πολύ μεγάλη. Όταν ίσχυε το παλιό σύστημα των κατ’ οίκον πληρωμών, σε περιπτώσεις θανάτου ο ταχυδρόμος το γνώριζε από την επόμενη κιόλας ημέρα και αμέσως ενημερωνόταν το ασφαλιστικό ταμείο. Αυτό συνεχίζει να γίνεται τώρα μόνο με τον ΟΓΑ, που μοιράζει κατ’ οίκον τις συντάξεις στους δικαιούχους, ενώ τα άλλα μεγάλα ταμεία του Δημοσίου και του ΙΚΑ τα έχουν μεταφέρει στις τράπεζες. Μέσα σε αυτό το απρόσωπο σύστημα μπορεί να μη γίνει γνωστό και ποτέ ότι ένας συνταξιούχος έχει πεθάνει. Αν, μάλιστα, υπάρχουν και συγγενείς δικαιούχοι, μπορεί με δόλο να εισπράττουν εκείνοι τη σύνταξη για χρόνια και να μην το μάθει κανείς ποτέ», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κλαδογένης τονίζει ότι θα πρέπει άμεσα ν’ αλλάξει το σύστημα ενημέρωσης του ασφαλιστικού ταμείου, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. «Όταν παραδίδεται η ταυτότητα ενός ανθρώπου που φεύγει από τη ζωή, θα πρέπει ταυτόχρονα να ενημερώνεται και το ασφαλιστικό ταμείο. Μπορεί και το ληξιαρχείο, μόλις δηλώνεται ο θάνατος, να ενημερώνει το ασφαλιστικό ταμείο. Πιστεύω ότι γίνονται ενέργειες κεντρικά, στην κατεύθυνση ώστε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος.»
Ο κ. Σάκκης, πάντως, υπογράμμισε ότι, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, θεώρησε υποχρέωσή του να ενημερώσει αμέσως για το γεγονός αυτό και να συμβάλει ώστε τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στο Δημόσιο. «Είναι καθήκον μας, δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει, αν μπορούμε σε κάτι να συνεισφέρουμε, να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey