Σημαντικά βήματα στην ανάδειξη καινοτόμων λημνιακών προϊόντων έκανε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στη Λήμνο, βοηθώντας τους Λημνιούς επιχειρηματίες να διοχετεύσουν στην αγορά εξαιρετικά προϊόντα, που είχαν εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια.
Παρουσίαση μαζί με βράβευση των φοιτητριών από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, που παρασκεύασαν το χαλβά για διαβητικούς
Σημαντικά βήματα στην ανάδειξη καινοτόμων λημνιακών προϊόντων έκανε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στη Λήμνο, βοηθώντας τους Λημνιούς επιχειρηματίες να διοχετεύσουν στην αγορά εξαιρετικά προϊόντα, που είχαν εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια. Όλα αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα, προχθές Τετάρτη το βράδυ, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα».
Μαζί με τις φοιτήτριες που παρασκεύασαν το χαλβά για διαβητικούς και απέσπασαν το 2o Βραβείο του Εθνικού Διαγωνισμού Ecotrophelia 2011 για τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων τροφίμων και ποτών, που διοργάνωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), αναδείχθηκαν κι όλες οι προσπάθειες των επιχειρηματικών της Λήμνου για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.
Την ομάδα των προπτυχιακών φοιτητριών, αποτελούμενη από τις Δανάη Σακκά, Εύα Μήτσου και Μαρία Τσαγκρασούλη και με επιστημονικό υπεύθυνο το Χαράλαμπο Καραντώνη, επίκουρο καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, βράβευσε η Εμπορική Τράπεζα, ενώ ήδη υπάρχουν σημαντικές προσφορές για τις φοιτήτριες, ώστε να συνεργαστούν στην παρασκευή καινοτόμων προϊόντων.
Ο «άλλος» χαλβάς…
Η συγκεκριμένη βράβευση αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή ενός καινοτόμου γλυκίσματος με την ονομασία «Γλυκιά Παραλλαγή» (Sweet Variation) και πρόκειται για χαλβά από σιμιγδάλι που παρουσιάζει καινοτομία ως προς τα συστατικά του, καθώς του αποδίδουν υψηλότερη διατροφική αξία από ένα συμβατικό προϊόν ίδιου τύπου. Παράλληλα, η χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα οδηγεί σε ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αλλά και ο άφκος, που είχε να καλλιεργηθεί στο νησί περισσότερα από 30 χρόνια, ξεκίνησε πέρυσι να καλλιεργείται σε επτά στρέμματα και με τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και τις εξαγωγές, έφτασε να καλλιεργείται σε 200 στρέμματα. Το σιτάρι ποικιλίας «μαυραγάνι», που πριν από δύο χρόνια καλλιεργούνταν σε έκταση 70 στρεμμάτων, φέτος έφτασε τα 400 στρέμματα, αλλά και το νέο εγχείρημα, το κρασί σαμπανιζέ από μοσχάτο Αλεξανδρείας, που σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά, είναι δύο ακόμα απ’ τα καινοτόμα προϊόντα.
Σε συνεργασία…
Η παρουσίαση των προϊόντων και κυρίως η συμβολή του Τμήματος και η συνεργασία με τους Λημνιούς επιχειρηματίες, που τους εμψυχώνει, τους συντονίζει και τους καθοδηγεί, με κύριο στόχο κάθε χρόνο τουλάχιστον πέντε καινοτόμα προϊόντα να διοχετεύονται στην αγορά με επιχειρηματικές προδιαγραφές, κέρδισαν τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας.
Για την όλη προσπάθεια και για τη διοργάνωση των ημερίδων, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε στο «Ε»: «Όλα αυτά για μας είναι μια σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών μας. Επιθυμούμε να βοηθάμε οργανωμένες επιχειρήσεις στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, με την προοπτική εξαγωγών και όχι οικιακής παραγωγής και ερασιτεχνισμού. Το όραμα είναι να αναζωογονηθεί ο σιτοβολώνας του Αιγαίου που ήταν η Λήμνος. Το όραμα σε συνδυασμό με τη γνώση και τη δημιουργικότητα είναι τα καλύτερα εργαλεία για να προχωρήσουμε και να αναπτύξουμε το Τμήμα μας. Παράλληλα βοηθάμε και την κοινωνία του νησιού. Αυτή είναι η στρατηγική μας.»
Στην ημερίδα στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» συμμετείχαν ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Νίκος Σουλακέλλης, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Νίκος Ζούρος, και πολλοί επιχειρηματίες της Λήμνου, μαζί με τον καλεσμένο ομιλητή από την Apivita, αλλά και τους φοιτητές του Τμήματος.
Έκπληξη αποτέλεσε ο μπουφές μετά το τέλος της ημερίδας, όπου όσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλα τα καινοτόμα προϊόντα που υποστηρίζει το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.