Μετά την ενεργοποίηση του ρήγματος στην ζώνη Άργενο – Λεπέτυμνο που δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής & τον σεισμό του 1867

Ζούρος: «Η σεισμική ακολουθία βαίνει φθίνουσα» [Audio]

10/01/2023 - 14:00 Ενημερώθηκε 13/01/2023 - 16:41

Δυνατά μπορεί να πεις κανείς ότι μπήκε η νέα χρονιά κάνοντας αισθητή την παρουσία της κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού, που από τα ξημερώματα του Σαββάτου κινείται στους ρυθμούς του εγκέλαδου με τις συνέπειες να είναι εμφανείς σε δεκάδες κατοικήσιμα σπίτια αλλά και σε σχολεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου.  

Όπως είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, 35 σπίτια που ήταν κατοικήσιμα χαρακτηρίστηκαν κίτρινα ενώ πρόβλημα εκδηλώθηκε και σε 7 σχολικές μονάδες οι οποίες μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων προκειμένου να διαπιστωθεί από κλιμάκιο της ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΟΣΚ) το μέγεθος των προβλήματων και ο τρόπος αντιμετώπισής των. 

Αναλυτικότερα πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Συκαμιάς που έχει σοβαρές ζημιές και πιθανόν θα χρειαστεί να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα και να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλο σχολείο, το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο Άγρας, το Νηπιαγωγείο Λεπετύμνου, το ΕΠΑΛ Καλλονής, το Δημοτικό Σχολείο Μολύβου και το Γυμνάσιο Άντισσας. Στα σχολεία αυτά έχουν παρουσιαστεί ρηγματώσεις με τον Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο να επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να φιλοξενήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες μαθητές αν προηγουμένως δεν διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και επεμβάσεις προκειμένου να φιλοξενηθούν με ασφάλεια στους χώρους παιδιά. Παράλληλα προσθέτει ότι «Σε περίπτωση που ορισμένες από τις σχολικές αυτές μονάδες, κριθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία της μετακίνησης των παιδιών και φυσικά η επισκευή των κτιρίων». 

Άργενος, Λεπέτυμνος, Πελόπη, Μόλυβος, Στύψη είναι τα χωριά όπου εκδηλώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα στις οικίες. 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, σε δήλωσή του στο «Ε» τόνισε ότι στο πλαίσιο επούλωσης των πληγών για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, θα αιτηθεί ό,τι είχε ζητηθεί και για την Βρίσα, ενώ όσον αφορά στο θέμα των σχολικών κτηρίων ο Δήμος θα αιτηθεί οικονομικής ενίσχυσης από τους αρμόδιους.  

«Παρακολουθούμε την σεισμική ακολουθία η οποία βαίνει φθίνουσα, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου τόσο με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας όσο και με τα συνεργεία καταγραφής βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να αποκαταστήσει τυχών βλάβες και ζημιές στο επαρχιακό και οδικό δίκτυο και να διενεργηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αυτοψίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις οικίες τους» είπε στη δήλωσή του στο «Ε» ο κ. Βέρρος.  

Ν.Ζούρος: «Η σεισμική ακολουθία βαίονει φθίνουσα» 

Ενεργοποίηση του Ρήγματος Άργενου - Λεπέτυμνου  

Ο καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξειδίκευση στη γεωμορφολογία - γεωτεκτονική, Διευθυντής του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, Νικόλαος Ζούρος, μιλώντας αποκλειστικά στο «Ε» για την σεισμική ακολουθία, που εκδηλώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου 2023, είπε ότι βαίνει φθίνουσα και την χαρακτήρισε φυσιολογική δεδομένου ότι η Λέσβος είναι μια περιοχή με μακρά σεισμική ιστορία. Επίσης πρόσθεσε ότι η διεργασία αυτή προέκυψε μετά την ενεργοποίηση του ρήγματος Άργενου - Λεπέτυμνου που εντοπίστηκε και χαρτογραφήθηκε, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πριν μερικά χρόνια. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του έκανε ξεκάθαρο ότι το ρήγμα στη ζώνη Άργενος - Λεπέτυμνος δεν συνδέεται με εκείνο της Αγίας Παρασκευής που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1867. 

Ειδικότερα ο κ. Ζούρος είπε στην δήλωσή του, στο «Ε»: «Η Λέσβος είναι μια περιοχή η οποία έχει μία μακρά σεισμική ιστορία και το γνωρίζουμε αυτό και από τους ιστορικούς σεισμούς οι οποίοι στη διάρκεια των αιώνων έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στο νησί. Επομένως εφόσον βρισκόμαστε σε μία περιοχή υψηλής σεισμικότητας, σε μία σεισμογενή περιοχή, επόμενο είναι να έχουμε και σεισμικά γεγονότα. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε στις 03:50 το πρωί του Σαββάτου [07-01-2023] με ένα ισχυρό σεισμό 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σήμερα μετά την εξέλιξη που είχαμε όλες αυτές τις ημέρες, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός και ακολούθησε ένα πλήθος μετασεισμών, το Σάββατο, τη Κυριακή, τη Δευτέρα και σήμερα [07-10/01/2023]. Οι μετασεισμοί αυτοί και ο σημερινός ισχυρός μετασεισμός και ο ισχυρός μετασεισμός του Σαββάτου που έγινε στις 08:40 το πρωί είναι αναμενόμενοι γιατί αυτοί οι σεισμοί βοηθούν στην εκτόνωση της ενέργειας η οποία έχει συσσωρευτεί. 

Η ενέργεια αυτή προέρχεται από μία σεισμική ζώνη η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Άργενο - Λεπέτυμνο και το ρήγμα αυτό είναι γνωστό και είχε χαρτογραφηθεί πριν από μερικά χρόνια. Διαπιστώσαμε από την έρευνα πεδίου, η οποία πραγματοποιείται από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και σήμερα - και συνεχίζεται βέβαια η συλλογή των δεδομένων- ότι πράγματι επιβεβαιώνεται ότι αυτό το ρήγμα [Άργενος - Λεπέτυμνος], που είναι ένα από τα ενεργά ρήγματα του νησιού και είναι εκείνο που ενεργοποιήθηκε και μας έδωσε την συγκεκριμένη ακολουθία. 

Η εκτίμησή μας είναι ότι η σεισμική ακολουθία βαίνει φθίνουσα, όπως ακριβώς περιμέναμε και θα χρειαστούμε λίγες ημέρες να εκτονωθεί πλήρως το φαινόμενο. 

Είναι μία φυσική διεργασία αν όπως είπα και προηγουμένως αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε σε μία σεισμικά ενεργή περιοχή. 

Θα πρέπει να έχουμε καλή ενημέρωση του πληθυσμού, καλή ενημέρωση- προφανώς- των τοπικών αρχών αλλά και των σχολείων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο τοπικός πληθυσμός γύρω από το ζήτημα του σεισμικού κινδύνου». 

Καμιά σχέση με το ρήγμα της Αγ. Παρασκευής 

Σε ερώτηση του «Ε» αν η σεισμική αυτή ακολουθία ενδεχομένως έχει αντίκτυπο στο έργο του Φράγματος Τσικνιά, όπως ακούγεται , είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκδηλώσουμε οποιαδήποτε εκτίμηση ως προς αυτό το σκέλος, αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί και καταγραφή η σεισμική ακολουθία με αποτύπωση όλων των απαιτούμενων δεδομένων. Ωστόσο έκανε ξεκάθαρο ότι το ρήγμα Άργενου - Λεπέτυμνου δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1867. 

Καθησυχαστικός για την σεισμική ακολουθία και ο Α. Τσελέντης 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, σχετικά με τη σεισμική ακολουθία στη Λέσβο. 

«Ένας σεισμολόγος όταν βλέπει σεισμούς της τάξης του 4,8 και 4,9 Ρίχτερ σε μια ζώνη όπου έχει πολύ μεγάλα ρήγματα και μάλιστα το ένα ρήγμα ξεκινάει από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και έχει χωρίσει και τη Λέσβο στα δύο, σίγουρα ανησυχεί», είπε ο Άκης Τσελέντης. 

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι, όπως κατεβαίνει το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής από βορρά προς νότο, βορειοδυτικά βόρεια, έχει πολλά παρακλάδια, πολλά ρήγματα. Αυτά τα ρήγματα λοιπόν είναι το αίτιο το οποίο προκαλεί αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Παράλληλα υπάρχει και ένα μεγάλο ρήγμα βόρεια της Λέσβου προς την Μικρασία. Το κάνει με κατεύθυνση Ανατολή - Δύση και αυτό το κοιτάμε. Δεν βλέπουμε καμία μετατόπιση πάνω σε αυτό το ρήγμα». 

Το άλλο, το οποίο όμως είναι σημαντικό να καταλάβει κόσμος, προειδοποιεί ο κ. Τσελέντης, είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει γιατί τα σπίτια ήδη στον πολεοδομικό ιστό έχουν επιβαρυνθεί από τις υπάρχουσες δονήσεις. «Άρα λοιπόν, ένα σπίτι το οποίο έχει υποστεί συνέχεια δονήσεις κάποια στιγμή είναι πολύ ευάλωτο και υπάρχει υπάρξει μια αστοχία του και ακόμα και για μικρότερο σεισμό». 

Κάλεσε τον κόσμο οπωσδήποτε να συμβουλεύεται τους μηχανικούς που έχουν πάει στην περιοχή. «Ο ΟΑΣΠ έδρασε αστραπιαία και η κυβέρνηση έστειλε πολύ σωστά τα συνεργεία και κάτω. Ο κόσμος έχει πλέον τον τρόπο, τους μηχανισμούς, τους ανθρώπους να τους φωνάξει, να ελέγξουν τα σπίτια του προτού μπει μέσα».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey