Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΙΓΑΙΟΥ μιλά για την σπουδαιότητα ύπαρξης ενός τμήματος που είναι συνυφασμένο με ένα βασικό πυλώνα της οικονομίας της Λέσβου
«Το τμήμα Γαλακτοκομίας- Τυροκομίας που δημιουργήθηκε στην Αγ. Παρασκευή, είναι συνδεδεμένο με την ισχυρή κτηνοτροφία που έχουμε στο νησί. Είμαστε ο τρίτος νομός σε παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. Οπότε τι καλύτερο από το να έχουμε στο νησί μας ένα τμήμα που μας δίνει την δυνατότητα για περαιτέρω εκπαίδευση των κτηνοτρόφων μας για να ανεβάσουμε και να αναδείξουμε περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας», είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Παναγιώτης Κατσαβέλλης μιλώντας για την σπουδαιότητα της ύπαρξης του Τμήματος Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης, το οποίο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στην Αγία Παρασκευή.
Ηλικιακά οι επωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν κλείσει το 15ο έτος της ηλικίας τους - ουσιαστικά θα πρέπει να έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο - και δεν θα πρέπει να ξεπερνούν την ηλικία των 29 ετών.
Τόσο οι αγρότες που εντάσσονται σε ένα νέο πρόγραμμα είτε αυτοί που ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (κτηνοτρόφοι ή νέοι αγρότες) θα μπορούσαν να κάνουν εγγραφή στο τμήμα της σχολής του ΟΑΕΔ και να παρακολουθήσουν χωρίς κανένα γραφειοκρατικό πρόβλημα.
Ο κ. Κατσαβέλλης στις δηλώσεις του τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις γάλακτος οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Επιχειρήσεις οι οποίες θα ζητήσουν εξειδικευμένο προσωπικό από αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται ή από αυτές που ενδέχεται να εγκατασταθούν στο νησί. Άρα επαγγελματικά η εκπαίδευση στο Τμήμα Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας του ΟΑΕΔ είναι μία διέξοδος για αρκετό κόσμο που θα δραστηριοποιηθεί με το αντικείμενο αυτό.
«Είχαμε την τύχη να μας οργανώσει το τμήμα Γαλακτοκομίας ο ΟΑΕΔ στην Λέσβο πριν περίπου δύο χρόνια. Αυτή τη τύχη δεν την είχαν όλες οι περιοχές. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το τμήμα Γαλακτοκομίας λειτουργεί στο Κιλκίς [ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ] και η δεύτερη σχολή στην Λέσβο και συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή. Αυτό από μόνο του δίνει μία δυνατότητα στην κοινωνία των κτηνοτρόφων, των αγροτικών συνεταιρισμών να οργανωθούμε ακόμη καλύτερα και τα παιδιά μας να αποκτήσουν και την γνώση και την παιδεία που θα τους είναι εργαλείο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ύπαρξη του Τμήματος γαλακτοκομίας και τυροκομίας έχει πολλαπλά οφέλη για την Περιφερειακή μας Ενότητα, αφού κατ' αρχάς μεταλαμπαδεύει στους νέους τεχνικούς-αποφοίτους την ιδιαίτερη τεχνική της περιοχής μας για την παραγωγή προϊόντων γάλακτος και αφετέρου μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική ζωή της περιοχής μας, δεδομένου ότι οι σπουδαστές θα μένουν μόνιμα στο νησί, αποτελώντας ένα εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, για τη στελέχωση αυτών των μονάδων, που θα στηρίξουν την παραγωγή με γνώσεις και δεξιότητες δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προς πώληση προϊόν».
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Κατσαβέλλης απευθύνθηκε σε όλους τους κτηνοτρόφους και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ζητώντας τους να στηρίξουν την σχολή, που είναι συνυφασμένη με ένα βασικό πυλώνα της οικονομίας της Λέσβου, να εδραιωθεί.