Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εκεί που «χτίζουν» τα πουλιά φωλιές και η Λέσβος επιχειρεί να «οικοδομήσει» θεματικό τουρισμό
Πέμπτη 9 Μαΐου στο παρατηρητήριο 3 «Κάμπος» περιμένοντας την έναρξη της δράσης ορνιθοπαρατήρησης, που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου /Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, παρατηρούσαμε τους δεκάδες τουρίστες που με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα χρώματος άσπρου - γιατί αυτό λέγεται ενοχλεί λιγότερο τα πουλιά- και τους τεράστιους φακούς να εξερευνούν τον Κόλπο Καλλονής.
Τα κοινά πουλιά του υγροτόπου αλλά ταυτόχρονα σπάνια είδη πουλιών όπως Φλαμίνγκο, Νανοβουτηχτάρι, Καστανόπαπια, Βαρβάρα, Πρασινοκέφαλη Πάπια, Κορμοράνος, Λευκοτσικνιάς, Αργυροτσικνιάς, Σταχτοτσικνιάς, Μαυροπελαργός, Ποταμοσφυρίχτης, Καλαμοκανάς, Κοκκινοσκέλης, Πρασινοσκέλης, Γλάρος της Μεσογείου, Αλκυόνη είναι ικανά μόνο και μόνο εξαιτίας της ύπαρξής τους να φέρνουν στην Λέσβο τουρίστες υψηλού οικονομικού υπόβαθρου από πολλές χώρες και κυρίως από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.
Κάποιοι από τους παρατηρητές εκτός από τις Αλυκές επιλέγουν και προορισμούς πιο σπάνιους, με λιγότερο κόσμο, όπως τα βουνά της Λέσβου για να δουν πουλιά όπως Γεράκια ή άλλα αρπακτικά. Πολύ σπάνιο είναι ο Πευκοτσοπανάκος ή Τουρκοτσοπανάκος για τον οποίο οι ορνιθοπαρατηρητές έρχονται στοχευμένα στην Λέσβο για να τον δούν, αναφέρει στο «Ε» η γεωλόγος Εβίτα Τσονίδου.
Οι δράσεις του Μουσείου και του ΚΠΕΝ
Για εκείνους που δεν γνωρίζουν από πτηνά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το ΚΠΕΝ Καλλονής φροντίζουν με στοχευμένες δράσεις να μεταλαμπαδεύσουν σε έλληνες και ξένοι, μικροί και μεγάλοι αυτή την μοναδικότητα και την σπάνια ομορφιά η διατήρηση και προστασία της οποίας, αποτελεί πηγή πλούτου για την περιοχή και το νησί γενικότερα.
Καθώς διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από το νησί μας, τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μαΐου εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στον σημαντικότερο υγρότοπο της Λέσβου, στις Αλυκές Καλλονής.
Οι συμμετέχοντες αξιοποιώντας τον ειδικό εξοπλισμό του Μουσείου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιδιαίτερη ορνιθοπανίδα της περιοχής που βρίσκεται αυτή την περίοδο στους υγροτόπους με την χρήση κυαλιών και τηλεσκοπίων και μαθαίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά είδη πουλιών από τις ειδικές καρτέλες αναγνώρισης πουλιών.
Η εξόρμηση περιλαμβάνεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια του 2024, προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.
Έτσι λοιπόν στην δράση της Πέμπτης μέσα από τα παρατηρητηρία ορνιθοπατήρησης μαζί με τους συμμετέχοντες είδαμε δεκάδες Φλαμίνγκο, Καλαμοκανάδες, Λευκοτσικνίαδες, Ασημόγλαρους, Νανογλάρονα, και Μαυροκέφαλους Γλάρους. Παρατηρήσαμε επίσης τον Λευκοπελαργό, την Νανοσκαλίδρα, και τον Πρασινοσκέλη.
Ιδιαίτερη εντύπωση στην απογευματινή περιήγηση έκαναν οι Αβοκέτες μαζί με τους μικρούς νεοσσούς τους, ενώ είχαμε την χαρά να παρατηρήσουμε Καλαμοκανάδες να φτιάχνουν την φωλιά τους. Με το ράμφος τους τσιμπάνε πολύ μικρές πέτρες και τις στοιβάζουν πολύ κοντά στα βράχια ώστε να δημιουργήσουν ένα ασφαλές σημείο όπου θα εναποθέσουν τα αυγά τους, όπως εξηγεί ο βιολόγος Κωνσταντίνος Πολυπαθέλλης.