Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα μοναδικό κέντρο κήπου από τον Δημήτρη Γιασσά και τον Θεόδωρο Αγγελέλλη
Στην οδό Σκαμανδρίου 4, κοντά στο Γήπεδο Μυτιλήνης ένας υπέροχος χώρος γεμάτος χρώματα και μυρωδιές έχει ανθίσει. Πρόκειται για το Κέντρο Κήπου των Δημήτρη Γιασσά και Θεόδωρου Αγγελέλλη που φέρει την επωνυμία «Cine - Φυτόπολις». Οι δύο αυτοί γεωπόνοι κατάφεραν χρησιμοποιώντας δύο λέξεις μόνο, να αποτυπώσουν τις μεγάλες τους αγάπες, που εστιάζουν στην καλλιέργεια φυτών και πνεύματος. Λακωνική η περιγραφή, ικανή όμως για να μπορέσει να αντιληφθεί κανείς τι θα συναντήσει σε αυτόν τον χώρο.
Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα οι κκ. Δημήτρης Γιασσάς και Θεόδωρος Αγγελέλλης διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα καινοτόμες ιδέες για την εναλλακτική γεωργία και τις ήπιες καλλιέργειες που αλλάζουν τη ζωή μας με τη συμμετοχή του Βασίλη Σιδεράκη, από το Κέντρο Αριστείας Φυσικών Προϊόντων (NatPro Aegean), ο οποίος μίλησε για την καταγραφή, προστασία και ορθή εκμετάλλευση της φυτικής βιοποικιλότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Χριστιάννας Γκανατσίου φοιτήτριας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αναφέρθηκε στην ιδέα τους #paketwseto. Η ιδέα αυτή αφορά στην αντικατάσταση της κοινότυπης πλαστικής, αρχικά, και κατ’ επέκταση χάρτινης σακούλας, με μια χάρτινη σακούλα, η οποία κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο χαρτί και μέσα περιέχει σπόρους φυτών που ευδοκιμούν στο κλίμα της Μεσογείου. Ακόμη στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Τσιομπάνος, από το Sporos Regenetation Institute που επικεντρώθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην αναγεννητική γεωργία, ο εκπαιδευτικός Αριστείδης Σγατζός ο οποίος μίλησε για την περμακουλτούρα κατ’ οίκον, για την παραγωγή υγιεινής τροφής χωρίς χημικά, καθώς και ο Προκόπης Μπαντζής, βιοδυναμικός καλλιεργητής ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε τη βιοδυναμική καλλιέργεια και την εμπειρία του από την παραγωγή ελαιόλαδου και λαχανικών.
Ακόμη θα πρέπει να πούμε ότι κατά το παρελθόν είχε γίνει εκδήλωση - συνάντηση ανταλλαγής σπόρων.
Το Cine Φυτόπολις αποτελεί προέκταση του Φυτώριου - Θερμοκηπίου «Φυτόπολις» του Δημήτρη Γιασσά που βρισκόταν στο αεροδρόμιο. Στο τίτλο «Φυτόπολις» προστέθηκε το «Cine» καθώς στο σημείο υπήρχε παλαιότερα θερινός κινηματογράφος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν… Ο τοίχος του θερινού κινηματογράφου αναδείχθηκε και διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος με τον Δημήτρη Γιασσά να μας προετοιμάζει για πολλές εκπλήξεις.
Φυτά & Υπηρεσίες
Το CineΦυτόπολις άνοιξε τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2021 και από τότε ολοένα και αυξάνει την γκάμα των φυτών και των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Αναλυτικότερα μπορεί να εντοπίσει κανείς μικρά εποχικά αλλά και πολυετή φυτά, καθώς κηπευτικά, δέντρα, θάμνους, κωνοφόρα, παραγωγικά ή καλλωπιστικά δέντρα, φυτά εσωτερικού χώρου, μέχρι γλυκοπατάτες, πάσιονφρουτ και αράπικο φιστίκι. Μάλιστα πολλά από αυτά να είναι παραγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανθεκτικότητά τους. «Φέτος σαν πρώτη άνοιξη καταφέραμε να έχουμε στο Cine Φυτόπολις κωδικούς κηπευτικών που δεν θα τους βρει κανείς εύκολα αλλού» τόνισε σε δήλωσή του στο «Ε» ο γεωπόνος Δημήτρης Γιασσάς.
Πέρα όμως από φυτά, φαρμακευτικά & θρεπτικά σκευάσματα, είδη κήπου, εργαλεία κά που μπορεί να προμηθευτεί κανείς, το Cine Φυτόπολις προσφέρει υπηρεσίες απαραίτητες στους καλλιεργητές επαγγελματίες και μη, καθώς και σε εκείνους που επιμελούνται του κήπου και του χώρου τους. Αναλυτικότερα περιλαμβάνονται υπηρεσίες αντιμετώπισης των ασθενειών των φυτών, των επιβλαβών εντόμων, των μυκητολογικών ζητημάτων. Ακόμη παρέχονται υπηρεσίες καταπολέμησης εντόμων και άλλων επιβλαβών οργανισμών -όπως τρωκτικά - σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον δίνονται συμβουλές για τις καλλιέργειες σε ζητήματα θρέψης των φυτών με τον Θεόδωρο Αγγελέλλη να επισημαίνει: «Προσπαθούμε να παροτρύνουμε τον κόσμο να κάνει μία ορθολογιστική χρήση όλων αυτών των υλικών που χρειάζεται καθώς και να αντιληφθεί την δυναμική που έχουν τα φυτά ως βιολογικό φαινόμενο, δηλαδή ότι είναι μια μορφή ζωής που γεννιέται - αναπαράγεται και πεθαίνει έχοντας όμως σημαντική σημασία για τον πλανήτη, για την τροφική μας αλυσίδα καθώς και για την καθημερινότητά μας. Η «φιλοσοφία» μας είναι να κάνουμε τον άνθρωπο να αγαπήσει το φυτό, όσο γίνεται».
Επιπροσθέτως οι δύο αυτοί γεωπόνοι επιμελούνται την διαχείριση και τον σχεδιασμό των κήπων και των αρδευτικών τους συστημάτων, κάνουν επιτόπιους ελέγχους σε καλλιέργειες (ελαιοκτήματα, θερμοκήπια, λαχανόκηπους κλπ) για να εντοπίσουν τα προβλήματα και να δώσουν λύσεις σε αυτά. «Η αξία των επισκέψεων στους αγρούς είναι αναντικατάστατη όχι μόνο για την αντιμετώπιση των εντόμων αλλά και για άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν τις καλλιέργειες. Στόχος μας είναι στο νησί να βγάλουμε και πάλι αξιόλογες ποσότητες & ποιότητες ελαιολάδου».