Επόμενο βήμα να αξιολογηθούν από την επιτροπή

18 προτάσεις για το ΣΑΡΛΙΤΖΑ [Vid]

24/10/2022 - 15:00 Ενημερώθηκε 27/10/2022 - 16:04

18 προτάσεις υποβλήθηκαν από ειδικούς μελετητές στον Ανοικτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έργο «Αξιοποίηση οικοπέδου Σάρλιτζα με Δημιουργία Κέντρου Θερμαλισμού και Πολιτιστικού Συγκροτήματος».

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον και τις προοπτικές που υπάρχουν για την συγκεκριμένη επένδυση. Σε αυτό το πλαίσιο παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, την Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, Αφροδίτη Κουρογένη, την Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Μαρία Τσακίρη καθώς και τον -διαδικτυακά συνδεδεμένο - Καθηγητή της Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Μωραϊτη, ο οποίος συνέδραμε στην υλοποίηση του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός υποβολής 18 προτάσεων καθώς όπως επισήμανε είθισται σε τέτοιους διαγωνισμούς οι υποβληθείσες προτάσεις να μην ξεπερνούν τις 10. «Παράλληλα δείχνει εμπιστοσύνη στις προοπτικές που παρουσιάζει η μεταπροσφυγική Λέσβος σε ότι έχει να κάνει με το ΣΑΡΛΙΤΖΑ» τόνισε ο κ. Μουτζούρης, ενώ πρόσθεσε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτή.

Μάλιστα στις δηλώσεις του είπε ότι θα ζητηθεί από το ΤΣΑΥ παράταση χρόνου ως προς την παραχώρηση χρήσης στο πλαίσιο αξιοποίησης του χώρου. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ιδιοκτήτης τυπικά είναι ο ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ), αλλά σύμφωνα με 25ετή προγραμματική σύμβαση του 2016 έχει παραχωρηθεί η χρήση και η εκμετάλλευση στην Περιφέρεια.

Η αξιολόγηση

Τις προτάσεις θα αξιολογήσει 7μελής -ορισθείσα εκ του νόμου - επιτροπή. «Πιέσαμε στην πρώτη συνάντηση να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα και να μην χρονοτριβούμε με γραφειοκρατικές διαδικασίες». Η επιτροπή επρόκειτο να έρθει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 για την εξέταση των προτάσεων. Από την Περιφέρεια θα συμμετέχουν για την παρακολούθηση της διαδικασίας οι κ.κ. Κουρογένη, Τσακίρη και Βαλαβάνη. «Πιστεύω ότι μέχρι το Σάββατο 5 Νοεμβρίου θα έχουμε τα πρώτα πορίσματα» είπε ο κ. Μουτζούρης επισημαίνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την Περιφέρεια είναι το project να είναι κατασκευάσιμο. «Θέλουμε να είναι πρακτική η λύση γιατί στοχεύουμε στο να βρούμε επενδυτή για τον χώρο αυτό» τόνισε ακολούθως ο Περιφερειάρχης ενώ διευκρίνισε ότι στόχος του είναι το ΣΑΡΛΙΤΖΑ να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών για την Λέσβο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 22 Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Ο κ. Γιάννης Γιαννέλλης- Θεοδοσιάδης που ήταν αφορμή για τον κ. Μουτζούρη να επικεντρωθεί στην αναμόρφωση του ΣΑΡΛΙΤΖΑ, λόγω του βιβλίου που έχει γράψει για το Σάρλιτζα, θα κληθεί να παρακολουθεί στην επίβλεψη υλοποίησης των εργασιών αλλά και του έργου, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη. Το όλο έργο, λόγω του ότι είμαστε σε αρχαιολογικό χώρο, γίνεται σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη.

«Παγκόσμια σημαντική» χαρακτήρισε την Λέσβο ο καθ. Μωραΐτης ενώ επισήμανε ότι μέσα από την αξιοποίηση του ΣΑΡΛΙΤΖΑ δίνεται ευκαιρία της οικονομικής μεγέθυνσης και αξιοποίησης, ενώ χαρακτήρισε το έργο πολιτιστική και πολιτική επένδυση.

Σωστικές εργασίες στο ΣΑΡΛΙΤΖΑ

Η κα Τσακίρη ανέφερε ότι ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 τη σύμβαση για τις Επείγουσες Σωστικές Εργασίες στο κτίριο του ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ προϋπολογισμού 70.200€, οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Τον Νοέμβριο η δημοπράτηση επισκευής των Ιαματικών Λουτρών

Σύμφωνα με την κα Κουρογένη σε ότι έχει να κάνει με τα ιαματικά λουτρά που βρίσκονται στο κτίριο παραπλεύρως του Σάρλιτζα η υπηρεσία της Περιφέρειας είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων σε αυτή τη φάση που θα σημάνει την έκδοση οικοδομικής άδειας ώστε να επισκευαστούν οι λουτρικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την κα Τσακίρη τον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει εκδοθεί η άδεια αυτή και να δημοπρατηθεί το έργο επισκευής.

Σκοπός του διαγωνισμού

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κουρογένη, στοχεύει στη συνολική αξιοποίηση ακινήτου 18.478 τ.μ. στην περιοχή της Θερμής Λέσβου, στο οποίο περιλαμβάνεται το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα του παλαιού ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς».
Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά τη συντήρηση και ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων του συγκροτήματος του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς». Επιπλέον την ένταξη σε αυτά νέων χρήσεων οι οποίες, αφενός μεν δεν θα θίγουν, εξωτερικά όπως και εσωτερικά, τη δομική και μορφική οργάνωση των κτισμάτων και αφετέρου θα ευνοούν την πολιτιστική προβολή της περιοχής και της Λέσβου γενικότερα. Ακόμη την πρόταση κατεδάφισης των μη άξιων λόγου υποβαθμισμένων, μη διατηρητέων κτισμάτων του οικοπέδου. Επιπλέον περιλαμβάνεται η ανέγερση νέων κτιριακών κελυφών, στα σημεία του οικοπέδου όπου η οικοδόμηση επιτρέπεται, με κύρια λειτουργία αυτήν του Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού σε συσχετισμό, με Κέντρο Αναζωογόννησης (Spa) καθώς και τη διαμόρφωση του τμήματος του οικοπέδου που θα παραμείνει αδόμητο, με όρους ανάδειξης των υπαρχόντων αρχαιολογικών ανασκαφικών ευρημάτων. Επίσης τη διαμόρφωση και τοπιοτέχνηση του υπόλοιπου υπαίθριου τμήματος, ώστε η δυνατότητα χρήσης του να συνάδει με τη λειτουργική ιδιαιτερότητα των χρήσεων οι οποίες θα προταθούν για τα διατηρητέα κτίρια του συγκροτήματος του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς» και τα νέα κτιριακά κελύφη.

Οι προτάσεις & τα έπαθλα

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να επανασχεδιάσουν ή να σχεδιάσουν εξ αρχής, το σύνολο των προηγούμενων τμημάτων του διατιθέμενου χώρου, κτιριακών και υπαίθριων. Να προσδιορίσουν, μέσω των σχεδιαστικών, συνθετικών τους προτάσεων, την κεντρική λειτουργική και πολιτιστική σημασία τους για τη Θερμή ειδικότερα και τη Λέσβο γενικότερα, απαντώντας στους στόχους της ανάπλασης.

Η Πρόταση «Αξιοποίησης οικοπέδου Σάρλιτζα με δημιουργία Κέντρου Θερμαλισμού και Πολιτιστικού Συγκροτήματος» αφορά μία περιοχή ενδιαφέροντος σημαντική για το νησί της Λέσβου συνολικά, η οποία περιλαμβάνει το ιστορικής σημασίας ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς», δυο συνοδευτικά προς αυτό κτίσματα, όπως και εκτεταμένες περιοχές αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η ιδιαίτερη κατεύθυνση του Έργου Ανάπλασης και Επανάχρησης, στο οποίο αποσκοπεί ο Διαγωνισμός, αναφέρεται στα στενά συσχετισμένα μεταξύ τους περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Ο Διαγωνισμός αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά είναι στη κρίση του διαγωνιζόμενου να συνεργαστεί και με άλλες επιστημονικές ειδικότητες οι οποίες θα απαιτηθούν στην ανάθεση του έργου για την εκπόνηση των μελετών ωρίμανσης. Στις μελέτες αυτές θα περιλαμβάνονται στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, φυτοτεχνική μελέτη, κυκλοφοριακή μελέτη και άλλες μελέτες οι οποίες πιθανά θα απαιτηθούν. Σημειώνεται επίσης η ανάγκη συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η προεκτιμώμενη αμοιβή εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης ανέρχεται, σύμφωνα με το τεύχος δεδομένων και στοιχείων που συνοδεύει την συγκεκριμένη προκήρυξη, στο ποσό των 850.278,00 € μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Η κατώτατη προεκτιμώμενη αμοιβή ορίζεται στο ποσό των 425.139 € ως ποσοστό 50% της προεκτιμώμενης αμοιβής αρχιτεκτονικής μελέτης.

Το συνολικό χρηματικό ποσό των τριών βραβείων που θα δοθούν ανέρχεται στο ποσό των 85.028 €, ως ποσοστό 20% της κατώτατης προεκτιμώμενης αμοιβής αρχιτεκτονικής μελέτης. Το Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ αντιστοιχεί σε 38.262 €, το Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ σε 28.060 € και το Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ σε 18.706 €.

Επιπρόσθετα προβλέπεται η εξαγορά έως και 5 μελετών αντί του ποσού των 3.000 € χωρίς ΦΠΑ εκάστη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey