Τα λέγαμε…

18/12/2012 - 16:24

Την τελευταία εβδομάδα, αλλά και σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυκλοφόρησαν πάρα πολλά δημοσιεύματα για τον ελληνικό ορυκτό πλούτο που βρίσκεται κρυμμένος στις υποθαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, αλλά και στο τόξο ανατολικής Κρήτης - Καστελλόριζου.

Την τελευταία εβδομάδα, αλλά και σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυκλοφόρησαν πάρα πολλά δημοσιεύματα για τον ελληνικό ορυκτό πλούτο που βρίσκεται κρυμμένος στις υποθαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, αλλά και στο τόξο ανατολικής Κρήτης - Καστελλόριζου.

Με τίτλους όπως «Απόρρητη εισήγηση στον Πρωθυπουργό», ήρθαν στη δημοσιότητα έγγραφα και εκτιμήσεις επιστημόνων για τα πετρέλαια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, «από 270 δισ. έως και 1,3 τρισ. δολλάρια αποτιμούν οι κ.κ. Κονοφάγος, Λυγερός και Φώσκολος το όφελος της χώρας από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και, ίσως, πετρελαίου νότια της Κρήτης».

Μεγάλη αίσθηση έκανε, βέβαια, αντίστοιχη εκτίμηση μεγάλης γερμανικής τράπεζας, η οποία δεν έμεινε κρυφή, αλλά έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Για όσους παρακολουθούν την αρθρογραφία μου τα τελευταία δύο χρόνια, ασφαλώς όλα αυτά ούτε «απόρρητα» είναι, αλλά ούτε και κάποια έκπληξη προκαλούν.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα είχα αναφέρει σε τουλάχιστον έξι - επτά άρθρα, όχι γιατί ήμουν γνώστης «απόρρητων» πληροφοριών, αλλά γιατί έκανα προσωπικά έρευνα σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και μελέτες, αναζητώντας την αλήθεια για τον πλούτο που έχουμε.

Αναζήτησα ελληνικές και ξένες μελέτες, οι οποίες βέβαια όλες κατέληγαν στα ίδια αποτελέσματα, την ύπαρξη τεραστίων ποσοτήτων υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ήδη από το 1999 υφίστανται έρευνες μεγάλων ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού, τα οποία μοιράστηκαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και με την ελληνική κυβέρνηση.

Τα δεδομένα λοιπόν είναι γνωστά στο ελληνικό κράτος εδώ και αρκετό καιρό, όταν μάλιστα σύγχρονες μελέτες, με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα επέτρεψαν να υπάρξει μεγάλος βαθμός βεβαιότητας για τη θέση και την ποσότητα των υδρογονανθράκων, η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι πιο σοβαρή.

Όσοι επικαλούνται άγνοια για όλες αυτές τις πληροφορίες, δικαιολογώντας έτσι την αδράνεια και την αδιαφορία τους, ας προσπαθήσουν να ρίξουν μια γρήγορη ματιά μέσω διαδικτύου σε εργασίες τού ΕΜΠ, σε ανακοινώσεις τού ΕΛΚΕΘΕ, σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, π.χ. «Ενέργεια και Δίκαιο». Ενδιαφέρον και δουλειά χρειαζόταν, τίποτε άλλο.

Ελπίζω πλέον ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα προωθήσει και αυτό τον τομέα. Θα δραστηριοποιηθεί και θα δραστηριοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεκινήσει η διαδικασία εκμετάλλευσης.

Ασφαλώς δεν είναι θέμα λίγων μηνών το να αρχίσουμε να έχουμε έσοδα από τον ορυκτό μας πλούτο. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλά βήματα και κυρίως πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει όμως να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, ώστε όσο το δυνατόν νωρίτερα να αρχίσει να αποδίδει. Τα πρώτα έσοδα μπορούν να έρθουν ήδη από την κατακύρωση των διαγωνισμών για τα «οικόπεδα», τα ουσιαστικά έσοδα όμως δεν μπορούν να έρθουν νωρίτερα από μια τριετία.

Ελπίζω επιτέλους τα λόγια όσων προβάλλαμε το θέμα αυτό εδώ και χρόνια, να πιάσουν τόπο. Γιατί εμείς τα λέγαμε, και όχι μόνο μεταξύ μας…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey