Επίκαιρη ερώτηση Ψυχογιού μετά την επίσκεψη Φάμελλου

Bρίσα Bρίσα Φωτογραφία Αρχείου: Ιγνάτης Τσικνής

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για την άρση επικινδυνότητας για το χωριό της Βρίσας

19/02/2025 - 17:57 Ενημερώθηκε 21/02/2025 - 10:10

«Πότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες μελέτης κάθε επικίνδυνου ακίνητου καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα προς αποσόβηση του κινδύνου ώστε να διαταχθεί η «άρση επικινδυνότητας» και αν σκοπεύει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον ορισμένο Συντονιστή ώστε σε συνεργασία με τα σναρμόδια Υπουργεία, να προχωρήσει η διαδικασία «άρσης επικινδυνότητας»;» είναι τα δύο ουσιαστικά ερωτήματα που έθεσε με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας,  Άρη Σκέρτσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός με θέμα την «άρση επικινδυνότητας για το χωριό της Βρίσας».

Των ερωτήσεων προηγούνται οι αναφορές ότι έκλεισε το Γραφείο της πρώην ΔΑΕΦΚ στη Μυτιλήνη, ο νέος συντονιστής που έχει οριστεί από το 2019 είναι απών και πως η Βρίσα ήταν ένα χωριό με ζωή και παράδοση και σήμερα είναι ένα χωριό φάντασμα.

Θυμίζουμε ότι την Βρίσα επισκέφτηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος εκπέμποντας το μήνυμα ότι «Στην Βρίσα αποτυπώνεται η αναλγησία και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Στο εισαγωγικό σημείωμα του ερωτήματος αναφέρεται:

«Στις 17/6/2017 ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε την Βρίσα Λέσβου με τραγικό απολογισμό την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και την σχεδόν πλήρη ισοπέδωση του χωριού. Το χωριό είναι παραδοσιακός οικισμός.

Από την πρώτη ημέρα που σημειώθηκε η σεισμική δόνηση η Βρίσα κηρύχθηκε σε κατάσταση επικινδυνότητας. Σήμερα, οκτώ περίπου χρόνια μετά τον σεισμό, το χωριό παραμένει σε κατάσταση επικινδυνότητας κυρίως επειδή δεν έχουν υποστυλωθεί επικίνδυνα τμήματα 12 κτιρίων. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να μην μπορεί το χωριό να δεχθεί επισκέπτες ή να κατοικηθεί, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου πολλά από τα ακίνητα αυτά ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, που όμως δεν έχει λάβει κανένα μέτρο όλα αυτά τα χρόνια κατεδάφισης, αναστήλωσης, ούτε καν της προσωρινής υποστύλωσης και περίφραξης και απαγόρευση κυκλοφορίας σημειακά. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ακίνητα που ο Δήμος δεν έχει την τεχνική και οικονομική επάρκεια να προστατέψει.

Η Βρίσα παραμένει ξεχασμένη και από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μετά από την άνευ λόγου και επιχειρημάτων μετακίνηση της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών το καλοκαίρι του 2023 από το ΥΠΟΜΕ στο Κλιματικής Κρίσης, οι ιδιοκτήτες αναμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια απάντηση επί των ενστάσεων που έχουν υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία για τον επαναχαρακτηρισμό τους από επισκευάσιμα σε κατεδαφιστέα. Αυτό ελλοχεύει και τον κίνδυνο ποινικών κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες λόγω «αδράνειας τους»».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey