Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να είναι δύσκολο από όλες τις απόψεις, όμως η εξόρμηση στη θάλασσα και η επαφή με τον ήλιο αποτελούν μια καθημερινή συνήθεια στο νησί μας, που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να περικόψει ή να αφαιρέσει.
Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να είναι δύσκολο από όλες τις απόψεις, όμως η εξόρμηση στη θάλασσα και η επαφή με τον ήλιο αποτελούν μια καθημερινή συνήθεια στο νησί μας, που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να περικόψει ή να αφαιρέσει. Και όσο κι αν την περίοδο του καλοκαιριού κυριαρχεί ένα αίσθημα ελευθερίας που μας κάνει να απωθούμε τα «πρέπει», δεν πρέπει να ξεχνάμε την υγεία του σώματος και κυρίως του δέρματός μας. Ο ήλιος γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο επικίνδυνος και δυστυχώς όσες καμπάνιες ενημέρωσης κι αν έχουν γίνει, όσες φορές κι αν έχουν επιμείνει οι δερματολόγοι, υπάρχει ακόμη κόσμος και κυρίως νεαρές γυναίκες και άντρες που όχι μόνο δε φορούν κάποιο αντιηλιακό προϊόν, αλλά εκθέτουν το σώμα τους στον καυτό ήλιο του μεσημεριού με ένα στρώμα «μαυριστικών» προϊόντων, που έλκουν πιο πολύ τον ήλιο και που συνήθως στερούνται δείκτη προστασίας.
Ακόμη κι αν ανήκετε στους ανθρώπους που δε βγαίνουν ποτέ στον ήλιο χωρίς το κατάλληλο αντιηλιακό για τον τύπο του δέρματός τους, γνωρίζετε ποιες τροφές μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα υγιές μαύρισμα και να μας προστατεύσουν από τις δυσμενείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας;
Φρούτα & Λαχανικά: Είναι οι πιο σημαντικοί σύμμαχοί μας απέναντι στον ήλιο. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά (βιταμίνες C, A, E) προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματός μας από τις ελεύθερες ρίζες που αυξάνονται στον οργανισμό μας λόγω της μεγάλης έκθεσης στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι φορτισμένα άτομα ή μόρια που προσβάλουν τα κύτταρα, τα καταστρέφουν ή προκαλούν επικίνδυνες μεταλλάξεις. Τα καροτενοειδή (λυκοπένιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη) εμφανίζονται να αυξάνουν την αντοχή του δέρματος απέναντι στις ακτινοβολίες UV. Η ντομάτα, το καρπούζι, οι κόκκινες πιπεριές και γενικότερα όσα έχουν έντονο κόκκινο χρώμα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο. Φρούτα και λαχανικά με βαθύ πορτοκαλί χρώμα (καρότα, πεπόνι, βερίκοκα, μάνγκο, γλυκοπατάτα κ.ά.) περιέχουν β-καροτένιο, ενώ η λουτεΐνη βρίσκεται κυρίως στο σπανάκι, στο λάχανο, στα λαχανάκια Βρυξελλών.
Ψωμί, Ζυμαρικά, Δημητριακά Ολικής Άλεσης & Όσπρια: Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες του μεταβολισμού (λίπους, υδατανθράκων, πρωτεϊνών). Η σωστή κατανάλωσή τους διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα, καθυστερεί τα σημάδια κόπωσης, συντελεί στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, ενώ «θεραπεύει» το συχνά εμφανιζόμενο καλοκαιρινό «hangover». Επιπλέον, ο ψευδάργυρος που περιέχουν, συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των ηλιακών εγκαυμάτων.
Αβοκάντο, Ξηροί Καρποί, Ελαιόλαδο & Ψάρι: Είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης Ε που έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ αποτελούν καλές πηγές των απαραίτητων λιπαρών οξέων ω-3 και ω-6. Οι ξηροί καρποί αποτελούν και καλή πηγή ψευδαργύρου.
Νερό, Πράσινο Τσάι & Φυσικοί Χυμοί: Η επαρκής υδάτωση του οργανισμού βοηθάει τη ρύθμιση της υγρασίας δέρματος και της θερμοκρασίας του σώματος και πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ανάγκες του σώματος σε νερό το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται λόγω και της μεγάλης εφίδρωσης. Προτιμήστε τους χυμούς από τα αναψυκτικά γιατί εκτός από πρόσληψη υγρών, έχουμε και πρόσληψη πολύτιμων βιταμινών. Η σωστή ενυδάτωση ενισχύει την ποιότητα του μαυρίσματος και βοηθάει στην αποφυγή της ηλίασης. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Καταναλώστε το καθημερινά, κρύο ή ζεστό, χωρίς ζάχαρη, ενώ αν το χρειάζεστε, προσθέστε λίγο μέλι.
Αποφύγετε: Κάπνισμα και αλκοόλ: Το κάπνισμα καταστρέφει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών. Από την άλλη, η κατανάλωση αλκοόλ συντελεί στην αφυδάτωση του οργανισμού, αποδίδει πολλές θερμίδες και βοηθάει την αποθήκευση λίπους.
Βαριά γεύματα: Λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, οι ενεργειακές ανάγκες μας το καλοκαίρι μειώνονται κατά περίπου 150 θερμίδες. Για να αποφύγετε την αύξηση βάρους και την επιβάρυνση της λειτουργίας του οργανισμού, περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα, αποφύγετε τα σύνθετα φαγητά και τα πολλά μπαχαρικά. Εξ αιτίας της απώλειας ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα, υπάρχει η ανάγκη για λίγο περισσότερο νάτριο, που σε φυσική μορφή (εκτός από το μαγειρικό αλάτι) θα το συναντήσουμε στα θαλασσινά και ψάρια, στο μαύρο ψωμί και στο τυρί. Φάτε άφθονες σαλάτες (με ελαιόλαδο που είναι και πηγή βιταμίνης Ε), φρούτα, ψάρια και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Και σίγουρα αποφύγετε να κολυμπήσετε για τουλάχιστον τρεις ώρες μετά από το μεγάλο γεύμα της ημέρας.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε πως η διατροφή μας ευθύνεται κατά πολύ για την ποιότητα της επιδερμίδας μας, τόσο τις καλοκαιρινές μέρες όσο και αργότερα. Επομένως, ορίζει σε μεγάλο ποσοστό τη διάρκεια και την ποιότητα του μαυρίσματος από τον ήλιο. Όλοι το καλοκαίρι επιθυμούν ένα σοκολατένιο χρώμα που χαρίζει μια ιδιαίτερη γοητεία και δημιουργεί μια κολακευτική αντίθεση με τα έντονα χρώματα στο αέρινο καλοκαιρινό ντύσιμο. Επειδή όμως η απρόσεκτη έκθεση στον ήλιο και η επιπόλαιη διατροφή μπορούν να επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς και κίνδυνο για την υγεία μας, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Και μην ξεχνάτε πως όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, επιβραδύνουμε τη γήρανση του δέρματος.
* Η
Χαρά Κουτρολού είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.