Παιδική παχυσαρκία, η νέα παγκόσμια επιδημία

01/07/2012 - 05:56
Σε «παγκόσμια επιδημία» έχει εξελιχθεί η παιδική παχυσαρκία, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας αναμένεται τα παιδιά να έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους γονείς τους.
Σε «παγκόσμια επιδημία» έχει εξελιχθεί η παιδική παχυσαρκία, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας αναμένεται τα παιδιά να έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους γονείς τους. Το 30 - 40% των παχύσαρκων παιδιών έχει πολυμεταβολικό σύνδρομο, το 7% έχει ήδη αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες και το 20% αθηρωματικές πλάκες στην αορτή. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα, κρατά την πρωτιά στην Ευρώπη σε παιδική παχυσαρκία, ενώ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε παιδιά μικρότερης ηλικίας παρά σε εφήβους.

Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι ο υποθυρεοειδισμός ή ο κακός μεταβολισμός, αλλά η υπερκατανάλωση τροφής. Άτομα του ίδιου φύλου, της ίδιας ηλικίας, του ίδιου ύψους και του ίδιου βάρους έχουν τον ίδιο μεταβολισμό αν δε διαφέρει σημαντικά η φυσική δραστηριότητα.
Πέρα από την υπερκατανάλωση τροφής και την καθιστική δραστηριότητα, για την παιδική παχυσαρκία ευθύνεται και η υπεραπασχόληση των παιδιών, αφού εκτός από το σχολείο έχουν φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, μαθήματα μουσικής κ.ά.. «Μετά απ’ όλα αυτά, το παιδί θέλει “‘ν’ ανταμείψει τον εαυτό του” με ένα καλό γεύμα», λένε οι ειδικοί.

Και… κατοχικό σύνδρομο!
Επίσης, λόγω του ότι οι μητέρες εργάζονται, την ευθύνη των παιδιών αναλαμβάνουν οι γιαγιάδες, που λόγω του «κατοχικού συνδρόμου» που τις διακατέχει ταΐζουν υπερβολικά τα παιδιά. Για την παιδική παχυσαρκία ευθύνεται ακόμη το γεγονός ότι το βραδινό γεύμα έχει αντικατασταθεί με «ντελίβερι», ενώ υπάρχει μεγάλη συσχέτιση της παχυσαρκίας με το ότι έχει μειωθεί το ποσοστό εκείνων που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Στην Ελλάδα και την Κύπρο μόνο το 9% ακολουθεί μεσογειακή διατροφή, ενώ στην Ισπανία το 50%. Εξάλλου, στη χώρα μας μόνο το 50% των παιδιών καταναλώνει φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παχύσαρκο παιδί θα γίνει παχύσαρκος ενήλικας. Μελέτη έδειξε ότι σε παχύσαρκο παιδί που έχασε βάρος μετά την εφηβεία, ακόμη και αν διατηρήσει το χαμηλό βάρος, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος παραμένει.
Η σωστή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ειδικού γιατρού ή από επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από γιατρό, διαιτολόγο και ψυχολόγο. Απώλεια βάρους δε σημαίνει στέρηση, εξαναγκασμό, υπερβολικές θυσίες, στέρηση τροφών που αγαπάει το παιδί και ανάληψη υπερβολικών υποχρεώσεων όσον αφορά στη διατροφή. Η απώλεια βάρους πρέπει να συνοδεύεται από ποιότητα ζωής χωρίς πολύ φτωχές δίαιτες, κατάργηση των γλυκών, χημικές δίαιτες, εξάλειψη φαγητών που αγαπάμε, κοινωνικές συναντήσεις με άτομα που θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση και δίαιτες που περιλαμβάνουν διαφορετικό φαγητό από την υπόλοιπη οικογένεια.
Η προσπάθεια για την απώλεια βάρους με ποιότητα ζωής πρέπει να περιλαμβάνει ενασχόληση με πράγματα που μας αρέσουν, εξεύρεση καινούργιων δραστηριοτήτων, συναναστροφή με ευχάριστους ανθρώπους, γέλιο «με την ψυχή μας», συχνές κοινωνικές εξόδους και άσκηση κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey