Αίτημα σχετικά με την προοπτική ένταξής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, από τους Γιατρούς ΕΟΠΥΥ Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ρόδου

Εξαίρεση λόγω νησιωτικότητας

22/11/2013 - 16:11

Αίτημα με το οποίο ζητούν να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που δουλεύουν σε μονάδες του Αιγαίου, κοινοποίησαν στους αρμόδιους υπουργούς τα αντίστοιχα συνδικαλιστικά όργανα Λέσβου, Χίου, Ρόδου και Σάμου, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Λέσβου.

Αίτημα με το οποίο ζητούν να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που δουλεύουν σε μονάδες του Αιγαίου, κοινοποίησαν στους αρμόδιους υπουργούς τα αντίστοιχα συνδικαλιστικά όργανα Λέσβου, Χίου, Ρόδου και Σάμου, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Λέσβου.

Επικαλούμενοι την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση διαθεσιμότητας και κινητικότητας στους κατοίκους των νησιών, οι Γιατροί τού ΕΟΠΥΥ ζητούν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, και τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, να εξαιρεθούν από τα επικείμενα σχέδια των αλλαγών στον τομέα της Υγείας οι μονάδες που βρίσκονται σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ρόδο.

Την Τετάρτη, ο Σύλλογος Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Λέσβου συνεδρίασε προκειμένου να οριστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει μπροστά στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στον ΕΟΠΥΥ και στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε λόγω αυτών η Ομοσπονδία. Σε αυτές θα συμμετάσχουν και οι Γιατροί του υποκαταστήματος της Λέσβου, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που θα ξεκινήσουν αυτήν τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου. Τις ημέρες εκείνες θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Σάββα Κωφόπουλο. Μετά τη λήξη της απεργίας, θα συνεδριάσει το όργανο για να επαναπροσδιορίσει τη στάση του, για την οποία θα ληφθεί υπόψη και η πολιτική του δευτεροβάθμιου οργάνου (Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ).

Απόφαση και απάντηση
Στην ίδια αυτή συνεδρίαση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισαν να συντάξουν τη συγκεκριμένη επιστολή περί νησιωτικότητας, για την οποία ενημερώθηκαν τα διοικητικά συμβούλια των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργάνων σε Χίο, Σάμο και Ρόδο. Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι και των τριών απάντησαν θετικά, υιοθετώντας την παραπάνω απόφαση. Στόχος όλων είναι ο συντονισμός ενεργειών και η κοινή συμπόρευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει, αν όχι τόσο για τους γιατρούς, όσο για τους κατοίκους των νησιών.

Το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου τα συνδικαλιστικά όργανα περιμένουν απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς, τίθεται έως τις 6 Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να ανακοινωθούν τα σχέδια του Υπουργείου για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εάν εντός αυτού δε γίνει δεκτό το αίτημα ή αυτό παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, τότε οι Γιατροί θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους και την τακτική που θα ακολουθήσουν.

Κινητικότητα και καταργήσεις
Όπως ο κ. Κωφόπουλος μας είπε, από τους γιατρούς τού ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης εκείνοι που κινδυνεύουν σε πρώτη φάση είναι πέντε και περιλαμβάνουν τις ειδικότητες του ενδοκρινολόγου, του αλλεργιολόγου, του πνευμονολόγου, του ορθοπαιδικού και του γυναικολόγου. Σε δεύτερη φάση, δεν αποκλείεται να αξιολογηθεί και ο αριθμός των υπόλοιπων ειδικοτήτων και κάποιοι από τους 25 που θα μείνουν στη Λέσβο, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα.

Την ίδια στιγμή, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα υποκαταστήματα που υπάρχουν σε Αγιάσο, Καλλονή και Γέρα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Λέσβου, η κινητικότητα θα εφαρμόζεται σε επίπεδο περιφέρειας. Δηλαδή δεν αποκλείεται να ζητηθεί από κάποιο γιατρό να πάει από τη Λέσβο στη Λήμνο και σε περίπτωση άρνησης του τελευταίου, κρούει ο κώδωνας της απόλυσης. Ακόμη τίθεται ζήτημα αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί δε θα μπορούν να έχουν το δικό τους ιατρείο, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι τώρα.

Οι ειδικότητες που θα παραμείνουν στα κέντρα υγείας των υγειονομικών περιφερειών που θα παραχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να στηθεί η πολυδιαφημισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι περιορισμένες: παθολόγοι, γενικοί γιατροί, οδοντίατροι, παιδίατροι, ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι, κυτταρολόγοι. Για όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες, όπως εξηγεί ο κ. Κωφόπουλος, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία (για να επισκεφτούν ορθοπαιδικό ή γυναικολόγο, για παράδειγμα).

Σε περίπτωση που δεν μπορούν να περιμένουν στην ουρά, θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες, βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Επί της ουσίας, οι πολίτες είναι εκείνοι που θα πληρώσουν τη νύφη, καθώς μπαίνουν όλο και περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey