Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα πόρισμα πολλών σελίδων κατατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, αποτέλεσμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε με αφορμή καταγγελίες τού τέως διοικητή των ενοποιημένων Νοσοκομείων Λέσβου και Λήμνου, Δημήτρη Κατσιφαράκη, και των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στο «χαλασμένο» αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου Λήμνου. Όπως το πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρει, η ζημιά στον αξονικό τομογράφο δεν ήταν αποτέλεσμα χρήσης, αλλά δολιοφθοράς! Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αναφορά στους λόγους της δολιοφθοράς, που αφορούν σε μεγάλα κέρδη από τον κύκλο εργασιών που ιδιωτικός αξονικός τομογράφος πραγματοποίησε εξ αιτίας της βλάβης του κρατικού μηχανήματος.
Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από 10 περίπου μήνες, όταν διαπιστώθηκαν μεγάλες οφειλές του Νοσοκομείου Λήμνου προς ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο του νησιού. Ο Δημήτρης Κατσιφαράκης, μαθαίνοντας ότι ο τομογράφος της Λήμνου δε λειτουργούσε, έστειλε συνεργείο, ευελπιστώντας ότι τα μέλη του θα κατάφερναν να διορθώσουν τη βλάβη που είχε παρουσιαστεί στον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου.
Η επίσκεψη αυτή έδειξε - σύμφωνα πάντα με δηλώσεις τότε του κ. Κατσιφαράκη - ότι αυτός υπέστη βανδαλισμούς και δολιοφθορές. Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφαράκης είχε δηλώσει: «Έκπληκτος ενημερώθηκα ότι το μηχάνημα έχει υποστεί βανδαλισμό και δολιοφθορά, ενώ ήταν κλειδωμένο και χωρίς να έχει παραβιαστεί - απ’ ό,τι με ενημέρωσαν - η πόρτα του δωματίου. Ο τομογράφος βρέθηκε με σημαντικές φθορές και βλάβες, που δεν μπορούν παρά μόνο με παρέμβαση ανθρώπινου χεριού να γίνουν.»
Από την πλευρά τους, τότε, οι γιατροί του Νοσοκομείου απαντούσαν πως ο αξονικός τομογράφος ήταν ένα παλιό μηχάνημα, που είχε έρθει ως δωρεά στο Νοσοκομείο όταν βγήκε εκτός λειτουργίας στο ιδιωτικό νοσοκομείο για το οποίο είχε αρχικά αγοραστεί. Ο τέως διοικητής ανταπαντούσε ότι «η διαπίστωση της “δολιοφθοράς” στο μηχάνημα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, καθόσον έχει δοθεί γραπτά στο δελτίο τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας “Proton A.E.” με ημερομηνία 9-4-2012 και υπογράφεται από τον τεχνικό της εταιρείας Κ.Ι. και από δυο τεχνολόγους ακτινολόγους του Βοστάνειου Νοσοκομείου, που αποστάλθηκαν στη Λήμνο για τον έλεγχο και τη λειτουργία του μηχανήματος».
Τι συνέβη στη Λήμνο;
Πόσο περίεργο είναι, στ’ αλήθεια, ένα μικρό νησί σαν τη Λήμνο να έχει δυο αξονικούς τομογράφους; Η κείμενη νομοθεσία ορίζει κανόνες στο πού λειτουργούν τέτοιοι τομογράφοι και προπάντων καθορίζει κριτήρια πληθυσμιακά, σύμφωνα με τα οποία λειτουργεί τομογράφος. Εφόσον βέβαια δε λειτουργεί τέτοιος σε κρατικό ίδρυμα.
Στη Λήμνο, ο αξονικός του Νοσοκομείου κατά έναν περίεργο τρόπο λειτουργούσε από τον ίδιο άνθρωπο, ακτινοφυσικό, που εργαζόταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών στο κρατικό Νοσοκομείο, αλλά και στον ιδιωτικό τομογράφο. Και όταν ξαφνικά ο αξονικός του Νοσοκομείου βγήκε εκτός λειτουργίας, το 51% της ανωνύμου εταιρείας στην οποία ανήκε ο εν λειτουργία ιδιωτικός τομογράφος, πουλήθηκε έναντι ποσού τεράστιου για τα δεδομένα τέτοιας επιχείρησης!
Το πόρισμα σαφέστατα αναφέρει, πέραν των παραπάνω, ότι ο τομογράφος του Νοσοκομείου «χάλασε» με ανθρώπινη παρέμβαση. Η προανάκριση, δε, που θα ακολουθήσει, αν μη τι άλλο θα προσωποποιήσει ευθύνες ενός ακόμα σκανδάλου στο χώρο της πολύπαθης υγείας στο Νομό Λέσβου. Με την ελπίδα, φυσικά, ότι και αυτό, όπως και το ανάλογο του οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, κάποτε θα εκδικαστούν.