Ραγδαία αύξηση των επισκέψεων των Μυτιληνιών σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους την τελευταία διετία

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία

19/11/2012 - 13:59

Σοβαρή ψυχική επιβάρυνση και στον πληθυσμό της Λέσβου έχει φέρει η οικονομική κρίση, αφού Μυτιληνιοί όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νέοι, έχουν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια τις επισκέψεις τους στους ειδικούς, αναζητώντας λύση στα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν. Κατάθλιψη, έλλειμμα στην επικοινωνία, διαταραγμένες προσωπικές σχέσεις, κρίσεις πανικού, είναι μερικές πτυχές απ’ το διογκούμενο ζήτημα που πάει γάντι με τα οικονομικής φύσης προβλήματα.

Σοβαρή ψυχική επιβάρυνση και στον πληθυσμό της Λέσβου έχει φέρει η οικονομική κρίση, αφού Μυτιληνιοί όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νέοι, έχουν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια τις επισκέψεις τους στους ειδικούς, αναζητώντας λύση στα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν. Κατάθλιψη, έλλειμμα στην επικοινωνία, διαταραγμένες προσωπικές σχέσεις, κρίσεις πανικού, είναι μερικές πτυχές απ’ το διογκούμενο ζήτημα που πάει γάντι με τα οικονομικής φύσης προβλήματα.

Αύξηση πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα σημειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμα όμως περισσότερο τον τελευταίο, στις επισκέψεις των Μυτιληνιών στα ψυχολογικά κέντρα και τα ιατρεία των ψυχιάτρων. Συγκεκριμένα, η αύξηση οφείλεται ως επί το πλείστον στην οικονομική κρίση, την ανεργία και τα λουκέτα στα οποία οδηγούνται πολλές επιχειρήσεις, αφήνοντας πολλούς οικογενειάρχες στο δρόμο και δημιουργώντας επιπροσθέτως στους νέους σοβαρό αίσθημα ανασφάλειας για το μέλλον. Η διατάραξη της ψυχικής υγείας παλαιότερα φαίνεται πως εκδηλωνόταν περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες, που λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων καταβάλλονταν ψυχικά και αισθάνονταν αφόρητη «πίεση».

Σήμερα το φαινόμενο αυτό μοιάζει να μην κάνει διακρίσεις και χτυπά περισσότερο τους νέους, 20 - 30 ετών, οι οποίοι όντας σε μια ηλικία που θέλουν να ξεδιπλωθούν ως προσωπικότητες, να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους καριέρα, αλλά και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους - και με το άλλο φύλλο -, βρίσκονται ξαφνικά σε αδιέξοδο. Αδιέξοδο το οποίο τους οδηγεί στην απομόνωση και την εσωστρέφεια.

Τα ψυχολογικά ξεσπάσματα και η πίεση που αισθάνονται οι Μυτιληνιοί, εκδηλώνονται κυρίως με καταθλίψεις, κρίσεις πανικού, δυσκολίες διαχείρισης άγχους και αγχώδεις διαταραχές, ψυχοσωματικά συμπτώματα (ζαλάδες, πονοκέφαλοι κ.λπ.), αλλά σε κάποιες λίγες περιπτώσεις και με αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Πάντως, το θέμα στην κοινωνία τουλάχιστον της Μυτιλήνης, σήμερα, εξαιρουμένων κάποιων περιπτώσεων και λόγω του ότι αγγίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχει ευτυχώς πάψει να αποτελεί ταμπού, οπότε είναι αναμενόμενη η αύξηση των επισκέψεων στους ειδικούς.

Δημιουργική ηλικία

Για το θέμα της ψυχικής υγείας μάς μίλησε η ψυχίατρος, προϊσταμένη της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ελένη Κερμανίδου, η οποία τόνισε πως από το 2010 και μετά σταδιακά παρατηρείται αύξηση των προσερχομένων στην Κλινική. Τόνισε επίσης πως η οικογένεια σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς αποτελεί στήριγμα στους πάσχοντες από πολλές απόψεις. «Άτομα χωρίς οικογένεια, διαζευγμένες γυναίκες, χήρες και άνεργοι ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου για ψυχικές διαταραχές. Κυρίως οι άνθρωποι που “χτυπιούνται” από διαταραχές, είναι όσοι ανήκουν στη δημιουργική ηλικία των 20 έως 50. Έρχονται παρά πολλοί που οι επιχειρήσεις τους δεν τα πάνε καλά, πολλοί άνεργοι, αλλά και πολλοί που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα μέσα στο σπίτι τους», επεσήμανε η κ. Κερμανίδου. Μιλώντας για τα συμπτώματα, υπογράμμισε πως «τα πιο συνήθη είναι τα οξέα ψυχωτικά επεισόδια (αλλόκοτη συμπεριφορά), οι μελαγχολίες με ψυχωτικά στοιχεία και σε κάποιες, ευτυχώς λίγες περιπτώσεις, απόπειρες αυτοκαταστροφής».

 Προβληματίζονται για το μέλλον τους

 Πλήττονται οι νέοι

Μιλώντας στο «Ε», η Βασιλική Τσίχλα, ψυχολόγος του Κέντρου Ψυχολογικής Θεραπείας Λέσβου, επεσήμανε: «Γενικά έχουν αυξηθεί αρκετά οι επισκέψεις λόγω της κρίσης στους ψυχολόγους. Οι περισσότεροι έρχονται με συμπτώματα κατάθλιψης, κρίσεων πανικού και άγχους. Το πρωτοφανές είναι πως η αύξηση γίνεται αισθητή κυρίως στους νέους ανθρώπους, δηλαδή σε ηλικίες από 20 έως 30 χρονών. Είναι η ηλικία πάνω στην οποία ο άνθρωπος πάει να αναπτυχθεί επαγγελματικά, οικονομικά και σε επίπεδο σχέσεων, αλλά λόγω των συνθηκών δεν μπορεί. Όλοι πάντως αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες. Ασχέτως με το αν έχουν δουλειά ή όχι, αν σπουδάζουν κ.λπ.. Όλοι προβληματίζονται για το μέλλον. Ιδίως οι νέοι σκέφτονται πολύ το πότε θα ανεξαρτητοποιηθούν.»

Στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, ακόμα και για να επισκεφθούν ψυχολόγους, καθώς πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά και στα ταμπού που έχουν αρχίσει να καταρρέουν, αναφέρθηκε η Κατερίνα Σαμιώτου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. «Έχουν ανέβει κατά πολύ στον αριθμό τα άτομα και ιδίως οι νέες ηλικίες που με επισκέπτονται. Το οικονομικό θέμα κάνει πολλούς να αναβάλλουν μια τέτοια επίσκεψη. Πολλοί έρχονται και διαπραγματεύονται την τιμή, διότι δυσκολεύονται πολύ οικονομικά. Το οικονομικό δε θα πρέπει να τους απασχολεί σε καμμιά περίπτωση. Θα βρεθεί μια λύση», τονίζει από πλευρά της η κ. Σαμιώτου, διαπιστώνοντας πως «πάντως το θέμα έχει αρχίσει σταδιακά να μην αποτελεί ταμπού, στο βαθμό τουλάχιστον που αποτελούσε παλιά». Σε σχετική ερώτηση του «Ε», η κ. Σαμιώτου απάντησε: «Οι περισσότεροι είναι πολύ θυμωμένοι. Νιώθουν θυμό μέσα τους, ο οποίος σταδιακά συσσωρεύεται και μετατρέπεται είτε σε κρίσεις πανικού είτε σε διάφορα μη προσδιοριζόμενα ξεσπάσματα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey