Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την αναβάθμιση του Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής για τους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Συγκεκριμένα, Διακλαδική Ιατρική Ομάδα, που θα επιβαίνει σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στους κατοίκους των μικρών νησιών του Αιγαίου, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Διακλαδική Ιατρική Ομάδα θα στελεχώνεται από ιατρικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με ειδικότητες παθολόγου, καρδιολόγου και παιδιάτρου σε μόνιμη βάση και με άλλες ειδικότητες ιατρών περιοδικώς, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις διαμορφούμενες ανάγκες του πληθυσμού των νησιών.
Στην ουσία πρόκειται για συνέχιση του προγράμματος που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στα νησιά, με ενίσχυση των κλιμακίων που θα τα επισκέπτονται από γιατρούς περισσότερων ειδικοτήτων.
Ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, αναφέρει στο «Ε»: «Εδώ και πολλά χρόνια μάς επισκέπτονται συχνά στρατιωτικοί γιατροί και για μας είναι πολύ σημαντικό, για όλους τους ακρίτες των μικρών νησιών, για να έχουμε ιατρικές υπηρεσίες. Περιμένουμε ότι με την αναβάθμιση του προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής θα δούμε γιατρούς περισσότερων ειδικοτήτων στο νησί μας.»
Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου βρίσκει την ευκαιρία να αναφερθεί στα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού. «Αυτό το πρόγραμμα δεν αντικαθιστά την υποστελέχωση των πολυδύναμων ιατρείων των νησιών μας, που υπολειτουργούν», αναφέρει ο κ. Μακρής, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια: «Υα ιατρεία μας από πολυδύναμα έχουν γίνει πολυαδύναμα. Στον Άι-Στράτη θα έπρεπε να έχουμε ένα γιατρό επιμελητή Α΄, ένα νοσηλευτή και δύο αγροτικούς γιατρούς, και τώρα είμαστε με ένα μόνο αγροτικό γιατρό. Η ασθένεια δε γίνεται κατά παραγγελία και όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της Προληπτικής Ιατρικής.»