Ανεξαρτήτως τού τι πιστεύει κανείς και πώς αντιλαμβάνεται το θείο, η πρακτική της νηστείας περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις θρησκείες και δόγματα, όπως επίσης και στην αρχαία ελληνική θρησκεία του Δωδεκάθεου.
Ανεξαρτήτως τού τι πιστεύει κανείς και πώς αντιλαμβάνεται το θείο, η πρακτική της νηστείας περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις θρησκείες και δόγματα, όπως επίσης και στην αρχαία ελληνική θρησκεία του Δωδεκάθεου. Άλλωστε η πρακτική αυτή διεσώθη στη Ορθοδοξία μαζί με άλλες από τους αρχαίους ελληνικούς δρόμους και σιγά-σιγά μέχρι τον 6ο - 7ο μ.Χ. αιώνα μετατράπηκε σε Ελληνορθοδοξία.
Σίγουρα μια πρακτική χιλιάδων ετών θα έχει πολύ σοβαρούς λόγους ύπαρξης, αλλά προς το παρόν ας το δούμε από τη σύγχρονη σε εμάς σκοπιά, αυτή της σύγχρονης ιατρικής.
Μην ξεχνάμε ότι μας περιμένει μια πορεία 40 ημερών νηστείας. Τι συμβαίνει διατροφικά με τη νηστεία; Συμβάλλει το ίδιο η διατροφική αποτοξίνωση στη σωματική μας υγεία όσο και η ηθική αποτοξίνωση στην ψυχική μας ανάταση;
Ενεργειακά δε φαίνεται να έχουμε διαφορές με τη φυσιολογική μας διατροφή. Αν εξαιρέσουμε τις αυστηρές νηστείες (μόνο λαχανικά, όχι λάδι), παρατηρείται μόνο μια μικρή διαφοροποίηση στα μακροστοιχεία της ενεργειακής πρόσληψης, δηλαδή κατά τη νηστεία αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες.
Η μείωση του λίπους και ειδικά του κορεσμένου (που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα) πραγματικά μάς αποτοξινώνει συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας μας.
Ωστόσο, ιδιαίτερα την προσοχή μας θα πρέπει να την εστιάσουμε σε αυτούς που δεν τρώνε ψάρι, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη στο διαιτολόγιό τους των περίφημων πλέον Ω3 λιπαρών οξέων, και πιο συγκεκριμένα τού DHA και του EPA.
Τα δύο αυτά λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής μας ανάπτυξης και η έλλειψή τους προκαλεί νευρικές διαταραχές και κατάθλιψη. Κανείς βέβαια δεν ισχυρίζεται πως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε αυτούς που νηστεύουν, ωστόσο δε θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα για αυτούς που είτε νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε/και είχαν προ νηστείας χαμηλές προσλήψεις σε Ω3 λιπαρά οξέα.
Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα της νηστείας;
Το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών.
Έτσι, ενώ η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 12 - 18 γραμ./μέρα με RDA (μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη) 30 γραμ. τη μέρα, παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30 - 42 γραμμάρια τη μέρα.