Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία υπερψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή η τροπολογία για τη διάσπαση των πέντε δήμων (Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού), γεγονός που δεν επέτρεψε να καταγραφούν οι διαφωνίες που διατυπώθηκαν από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως για το γεγονός ότι δεν εντάχθηκαν και δήμοι των δικών τους περιοχών στους υπό διάσπαση τώρα. Και δεδομένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την τροπολογία ήταν εξασφαλισμένη η έκβασή της. Πάντως για την ιστορία ΝΑΙ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρών η ΝΔ, ΝΑΙ το ΔΗΣΥ -ΚΙΝΑΛ, ΟΧΙ η ΧΑ, «παρών» το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Με αυτήν δηλαδή την κοινοβουλευτική διαδικασία, τόσο ο Χαρ. Αθανασίου από τη ΝΔ, που ήταν υπέρ της διάσπασης, αν και ήθελε και τρίτο δήμο και μάλιστα συνεργάστηκε με τους παράγοντες του υπουργείου για την επίμαχη τροπολογία, όσο και ο Στ. Τάσσος του ΚΚΕ, έχοντας δεδομένη τη ψήφιση της δεν διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή των κομμάτων και ψήφισαν «παρών».
Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τις ομιλίες βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αν εξαιρέσει κανείς την βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη η οποία διαφωνεί με τη διάσπαση του νησιού της σε τρεις δήμους, οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν διαφωνία με το περιεχόμενο της τροπολογίας, δηλαδή, το «σπάσιμο» των πέντε δήμων, αλλά διαφώνησαν με τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας, μόλις 81 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και ζήτησαν οι διασπάσεις να μην περιοριστούν μόνο στους συγκεκριμένους πέντε δήμους αλλά να επεκταθούν και στις δικές τους περιοχές.
Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι το εγχείρημα της διάσπασης των δήμων, ακόμη και των λίγων αυτών εξόφθαλμων περιπτώσεων κατά την έκφραση του υπουργού Αλ. Χαρίτση, είχε επικριτές μέσα στο κυβερνών κόμμα, πέρα από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές. Οι κυβερνητικοί ήθελαν να ανοίξει η λίστα, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πρωτοστατούντος του ίδιου του κ. Χαρίτση είχε θελήσει να ακυρώσει εντελώς τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία παραπέμποντας την μετά τις εκλογές. Οι αντιδράσεις από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατά τη συζήτηση, αλλά και στο παρασκήνιο που υπήρξε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ήταν ενδεικτικό των πιέσεων εκ των έσω. Είναι βέβαιο, όμως ότι άλλη θα ήταν η αντιμετώπιση από όλες τις πτέρυγες της βουλής και τους θεσμικούς παράγοντες αν αυτή η εκκρεμότητα λυνόταν πριν ένα χρόνο -όπως άλλωστε είχε ειπωθεί- και όχι τώρα, μια ανάσα πριν τις πολλαπλές κάλπες, με τους κομματικούς υπολογισμούς να παίζουν στο τραπέζι, που εκ των πραγμάτων κάνουν όλους πιο καχύποπτους!
Το πιο εντυπωσιακό, κι εδώ είναι το παράδοξο, είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος, όπως θέλουν καλά πληροφορημένες πηγές, αν και είχε εισηγηθεί η διάσπαση να γίνει μετά τις εκλογές, όπως άλλωστε εκδηλώθηκε με την υπαναχώρησή του πριν μερικές εβδομάδες, «καπελώθηκε» από τον γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη και βουλευτές, αλλά και τον περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδη για το Βελβεντό, που επιθυμούσαν διακαώς το «σπάσιμο» των δήμων για καθαρά προεκλογικούς λόγους και έτσι η υπόθεση διάσπαση οδηγήθηκε στη βουλή την ύστατη ώρα, με όλα τα ...παρατράγουδα που προκαλεί ένα τέτοιο εγχείρημα.
Στην αντίπερα όχθη, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην τροπολογία και για το περιεχόμενό της, αλλά κυρίως για το χρόνο που έρχεται για ψήφιση, υπέρ της διάσπασης του δήμου Λέσβου τάχθηκε από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, θέση την οποία επανέλαβε και κατά την ομιλία στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία. Αναρωτήθηκε ωστόσο γιατί η Λέσβος τεμαχίζεται σε δυο δήμους όταν στην μονοεδρική της Κεφαλονιάς γίνονται τρεις και στην επίσης μονοεδρική της Σάμου δύο, αφήνοντας αιχμές και «φωτογραφίζοντας» τον δήμαρχο Σπ. Γαληνό που όπως είπε, ήθελε η κυβέρνηση να ικανοποιήσει! Μπορεί να ψήφισε τελικά «παρών», όπως ήταν η γραμμή της ΝΔ , αλλά θα ήταν «άδικο» να χρεωθεί ότι ήταν κατά της διάσπασης του δήμου. Είναι γεγονός ότι πίεσε όσο περνούσε από το χέρι του για να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία, έχοντας και την εμπειρία του εγχειρήματος και επί της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν μάλιστα δικοί του συνεργάτες από τη Λέσβο θεωρούσαν την υπόθεση χαμένη.
Μπορεί βέβαια ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδει με ανακοίνωση του να χαιρετίσει αυτήν την εξέλιξη και καλά κάνει αφού επί της δικής τους κυβέρνησης υλοποιήθηκε το παλλεσβιακό αυτό αίτημα, αλλά δεν λέει όλη την αλήθεια και υποκρίνεται όταν ισχυρίζεται ότι «σε πείσμα όλων αυτών, που το τελευταίο διάστημα προέβλεπαν “υπαναχωρήσεις και αθετήσεις υποσχέσεων” η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη ακόμα ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας.» Οι υπαναχωρήσεις και η αθέτηση υποσχέσεων ήταν υπαρκτό γεγονός, το οποίο προκύπτει και από τις τελευταίες δηλώσεις του ίδιου του κυβερνητικού βουλευτή Γ. Πάλλη και από τα ρεπορτάζ έγκυρων μέσων ενημέρωσης που επικαλούνταν κυβερνητικές πηγές. Άλλωστε δεν ήταν χωρίς λογική οι τοποθετήσεις τοπικών παραγόντων του κυβερνητικού κόμματος που ήταν έτοιμοι να συμβιβαστούν με το ενδεχόμενο υπαναχώρησης της κυβέρνησης με τη διάσπαση και έστρεφαν αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, είτε στη νέα λειτουργία των στις τοπικών κοινοτήτων, είτε στις αλλαγές στις θεσμικές αλλαγές γενικά στην αυτοδιοίκηση με τον «Κλεισθένη». Ευτυχώς που κάποιοι άλλοι και από το κυβερνών κόμμα και από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον Τύπο -και του «Ε» συμπεριλαμβανομένου- δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, υπογραμμίζοντας το τεράστιο κόστος που θα υποστεί το κυβερνών κόμμα με μια τέτοια υπαναχώρηση. Το γεγονός ότι τελικά η διάσπαση κατάφερε να φθάσει στην πηγή και να πιεί και νερό αποτελεί μια δικαίωση για όσους έβαλαν ...χέρι για να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία!