Δηκτικά

12/04/2017 - 11:09

Οι «κωλοτούμπες» και η «σαπουνόπερα»

Ο χαρακτηρισμός ως «σαπουνόπερας» της μακράς ομιλίας του δημάρχου για τις εξηγήσεις που έδωσε εφ’ όλης της ύλης για το προσφυγικό εκ μέρους του Στρατή Καραγεωργίου δεν ήταν ο μόνος «καυστικός» που καταγράφτηκε στην προχθεσινή περίεργη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η Χρυσούλα Ζωγράφου έγινε αποδέκτης αρκετές φορές της κριτικής κάποιων δημοτικών συμβούλων προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα προς το πρόσωπο του Γιώργου Πάλλη.

Μάλιστα ο Στρατής Καραγεωργίου, μιλώντας για το θέμα της παραχώρησης των αεροδρομίων, χαρακτήρισε το βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ «κωλοτούμπα» καθώς ως δημοτικός σύμβουλος τα προηγούμενα χρόνια «ούρλιαζε κατά των ιδιωτικοποιήσεων», για να προκληθεί η αντίδραση της κας Ζωγράφου, η οποία θεώρησε unfair το ότι γίνεται κριτική σε κάποιον που είναι απών. Για να έλθει βέβαια στη συνέχεια δεύτερος σχολιασμός εκ μέρους της Αναστασίας Αντωνέλλη, η οποία είπε, απευθυνόμενη στην κ. Ζωγράφου και φωτογραφίζοντας τον Πάλλη, πως, αν δεν μπορείς να είσαι παρών στις συνεδριάσεις, παραιτείσαι…

Μ.ΟΡΦ 

 

Είχε «κενά» η εισήγηση για το «Urban»

Αν δεν υπήρχε η άνευ πραγματικού λόγου «πίεση» που έβαζε η «ανακάλυψη» της υποτιθέμενης ενσωμάτωσης προσφύγων, η κριτική που θα μπορούσε να γίνει γύρω από την προοπτική συμμετοχής του Δήμου Λέσβου στο επίμαχο πρόγραμμα «Urban» θα μπορούσε να ήταν πιο ουσιαστική και να συνέβαλε πράγματι στην εξασφάλιση των πολιτών. Γιατί πράγματι αυτό που συμπεραίνει κανείς σήμερα είναι η δυσπιστία έως και η ενόχληση (καλώς ή κακώς) πια των Λέσβιων απέναντι στο οτιδήποτε παραπέμπει σε ΜΚΟ.

Αυτό λοιπόν που θα περίμενε κανείς να ενοχλούσε το δημοτικό συμβούλιο από την εισήγηση της δημοτικής αρχής να μπει σε ένα πρόγραμμα που θα αφορούσε τους πρόσφυγες ήταν το ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του είχαν ξεκαθαρίσει πως στόχος τους είναι να αποκτήσει ο δήμος πια κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, εκτοπίζοντας την ηγεμονία των ΜΚΟ. Αντ’ αυτού όμως, προχθές έφεραν προς συζήτηση μια νέα συνεργασία με αυτές και χωρίς εμφανώς να έχουν ξεκαθαρίσει απόλυτα τους όρους και τις δράσεις που προβλέπει αυτή η συνεργασία… Αφού μπήκαν τελικά στο «τριπάκι» κυρίως να διαψεύσουν εκείνο που κατάλαβαν μόνο εκείνοι που εμφανώς προσπαθούσαν να καταλάβουν: ότι δηλαδή υπάρχει κρυφό σχέδιο ενσωμάτωσης προσφύγων στη Λέσβο.

Μ.ΟΡΦ

 

Γιατί δεν μπήκε σε άλλες δράσεις

Το πρόγραμμα «Urban», που στη μετάφρασή του προδίδει και το ουσιαστικό περιεχόμενό του (αστικό), είχε -πέραν εκείνων που θα συμμετέχει τελικά ο Δήμος Λέσβου (παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στους πρόσφυγες, διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την προώθηση των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και υποστήριξη τεσσάρων ΜΚΟ στη δημιουργική απασχόληση των προσφύγων)- και άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις «αστικής ανάπτυξης», που θα μπορούσε ομολογουμένως να «ταίριαζαν» καλύτερα στις σημερινές ανάγκες του δήμου και να μην άγγιζαν απαραίτητα το πονεμένο προσφυγικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο αστικός πληθυσμός της Λέσβου είναι κάτω των 50.000 κατοίκων δεν καθιστούσε το δήμο «επιλέξιμο».

Μ.ΟΡΦ

 

Θα το πληρώσουμε ακριβά

Ένα αεροσκάφος 50 τόνων μέχρι τη Δευτέρα πλήρωνε 1,68 ευρώ τέλη προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Τις επόμενες ημέρες το τέλος αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 50 ευρώ. Το τέλος αυτό πληρώνεται από τις αεροπορικές εταιρείες. Αλλά να είστε βέβαιοι πως αυτές θα το προσθέσουν στα λειτουργικά τους κόστη και τελικά θα το μετακυλήσουν στους επιβάτες τους. Με λίγα λόγια, θα πληρώσουμε ακριβά την ιδιωτικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων.

Ν.Μ.

 

Αποκτά δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί!

Όλες οι πληροφορίες θέλουν η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να μην ανοίξει το χωροταξικό ενόψει της αναθεώρησης του «Καλλικράτη», προφανώς γιατί δεν θέλει να ανοίξει την... όρεξη για ένα θέμα που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όμως την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να διατυπώσει την πρόθεσή του να υπάρξουν κάποιες κραυγαλέες ελάχιστες εξαιρέσεις που μπορούν να συζητηθούν και να αποφασιστούν στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών. Προχθές μάλιστα, στη συνάντηση αντιπροσωπείας των περιφερειαρχών, μεταξύ των οποίων ήταν και η Χρ. Καλογήρου, έκανε ένα βήμα παραπάνω μιλώντας ονομαστικά για την περίπτωση του Δήμου Λέσβου ότι είναι «ειλημμένη απόφαση» το σπάσιμό του, που θα προχωρήσει με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Αν τα πράγματα είναι έτσι και δεν υπάρξει υπαναχώρηση, που πάντα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, τότε το αίτημα για διάσπαση του ενιαίου δήμου αποκτά άλλη δυναμική, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους εκπροσώπους του νησιού ώστε το αίτημα να πάρει σάρκα και οστά και να μην υπάρξει καμιά δεύτερη σκέψη για οτιδήποτε άλλο. Καλύτερη εξέλιξη δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενόψει της πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει με στόχο το παλλεσβιακό αυτό αίτημα να έρθει στο προσκήνιο και να απαιτήσει οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν άλλο χάρτη!

Μα.Μ.

 

Κάν’ το όπως η «Fraport»

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο αερολιμενάρχης Μυτιλήνη Μανώλης Φράγκος ανέφερε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν περάσει από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης δεκάδες στελέχη της «Fraport» και έχουν μελετήσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του, τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, τα έργα του νέου αεροσταθμού κ.λπ.

Είναι συνήθεια των Γερμανών, όταν πρόκειται να κάνουν μια δουλειά, να τη μελετούν εξονυχιστικά και απ’ όλες τις πλευρές της έτσι ώστε να τη σχεδιάσουν με τον αρτιότερο τρόπο, κατά την άποψή τους. Μόνο μετά την ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας προχωρούν στο στάδιο της υλοποίησης και κατασκευής.

Είναι ορισμένα πράγματα που θα ήταν χρήσιμο να τα αντιγράψουμε από τους Γερμανούς, διότι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα κάνουν πολύ καλά.

Ν.Μ.

 

Μπηχτές χωρίς διευκρινίσεις

Χωρίς να διευκρινίζει, η ομάδα των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» επισημαίνει ότι «η πολιτεία αποθαρρύνει τη συνέπεια, την ευθύνη και τον εθελοντισμό». Η εν λόγω ομάδα βρέθηκε από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου στην Πέτρα και το Μόλυβο, όπου προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης στους κατοίκους του νησιού. Η ομάδα αποτελείτο από παιδιάτρους - οφθαλμίατρο - παιδοχειρουργό - παιδοδοντίατρο - καρδιολόγο - ΩΡΛ - γυναικολόγο - μαία - ακτινολόγο - νοσηλεύτριες - ψυχολόγο και εμψυχωτές, οι όποιοι προέρχονται από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αθηνών και περιφέρειας.

Εξετάστηκαν όλα τα παιδιά από τα σχολεία της περιοχής και ενήλικες, ενώ εμβολιάστηκαν και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δωρεάν 2.265 ιατρικές πράξεις παιδιών και ενηλίκων, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν σε επιμέρους θέματα από τους γιατρούς και την ψυχολόγο της ομάδας. Το πρόγραμμα έκλεισε από την ομάδα των εμψυχωτών, την οποία παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι.

Σε σχετική ανακοίνωση όμως η ομάδα αναφέρει: «Ίσως εν μέσω κρίσης η συνέπεια, η ευθύνη και η νομοτέλεια να μην εκτιμώνται ιδιαίτερα σήμερα από την πολιτεία! Θα έπρεπε να υποστηρίζεται και να διευκολύνεται το έργο των εθελοντών, οι οποίοι έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: να σταθούν δίπλα στους αδύναμους πολίτες, δίπλα σε αυτούς που πλήττονται από τη φτώχεια, δίπλα σε αυτούς που αισθάνονται ξεχασμένοι και στους οποίους οι εθελοντές δίνουν φροντίδα, χαρά και ελπίδα».

Αν. Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey