Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τι γίνεται με τους ανήλικους πρόσφυγες;
Την ώρα που η κατάσταση στους καταυλισμούς σε Λέσβο και Χίο είναι καθ΄ ομολογίαν ακόμη και του αρμόδιου υπουργού τραγική, μια άλλη «πληγή» του ζητήματος μεγαλώνει: τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. «Είναι απαραίτητη η άμεση δημιουργία περισσότερων θέσεων φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην Υγεία και την Εκπαίδευση», δηλώνει στο LIFO.gr, η Σίσυ Λεβαντή, Συντονίστρια των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ανθρωπιστικής οργάνωσης PRAKSIS. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, πάνω από 2.000 ανήλικοι πρόσφυγες, που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς τους γονείς τους, παραμένουν εκτός δομών φιλοξενίας, και οι εν λόγω αριθμοί παρουσιάζουν σε μηνιαία βάση αυξητική τάση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασυνόδευτων παιδιών είναι αγόρια άνω των 14 ετών, τα οποία χρειάζονται ασφάλεια, ειδική μέριμνα και ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να μην εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.
Υπενθυμίζουμε πάντως ότι και ο Δήμος Λέσβου, μέσω του προγράμματος Urban θα επιχειρούσε τη δημιουργία κέντρου ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ίσως η δημοτική Αρχή θα πρέπει να εξετάσει την πορεία αυτής της πρότασης και να ενημερώσει σχετικά και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αν.Παζ.
Συντονίζονται στη Ν.Δ...
Πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του νέου Περιφερειακού Τομεάρχη Βορείου Αιγαίου Μάνου Κόνσολα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου, βουλευτή Λέσβου, και τον Νότη Μηταράκη, βουλευτή Ν. Χίου. Σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του κ. Μηταράκη, ήταν ο συντονισμός και η καλύτερη προετοιμασία της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Με ενδιαφέρον αναμένουν τα στελέχη του κόμματος εδώ στη Λέσβο τις αποφάσεις από τη συνάντηση αυτή. Και κυρίως εκτός από τον συντονισμό για τις εθνικές εκλογές, εύκολο ούτως ή άλλως θέμα, είναι εάν συζήτησαν και τον συντονισμό του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διότι εκεί είναι που χρειάζεται συντονισμός.
Σ.Σ.
Οι υπόλοιποι… τσαλαβουτούν!
Ο μόνος Δήμος που παρέδωσε κτηματολόγιο που ανέθεσε σε γραφείο στην Αθήνα και καταμέτρησαν την περιουσία τη Δημοτική, μας είπε ο πρώην δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ήταν ο Δήμος Θερμής, εκθειάζοντας τον δήμαρχο του Δημήτρη Καμμενή: «Ελαιοχώραφα, τρυπανιές νερού (σ.σ. γεωτρήσεις), τα πάντα μας έδωσε και είπε “Δήμαρχε πάρ’ το”. Ο μόνος. Οι υπόλοιποι 12 τσαλαβουτούν ακόμα δεν μπορούν να βρουν την περιουσία του Δήμου.»
Ο κ. Βουνάτσος, θυμίζουμε ότι έκανε επιτροπή με τον Γιώργο Γαλέτσα για την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, όπως είχε προκύψει μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη συνένωση 13 πρώην Δήμων του νησιού. Και μάλιστα μάς τόνισε ότι «και μόνο το μηχάνημα που του πήραμε έκανε 23.000 ευρώ. Γιατί δεν μπορούσαν να ψάξουν τους τίτλους κυριότητας. Πήγαιναν να μετρήσουν το δάσος της Βότσαινας που ήταν 300 στρέμματα για παράδειγμα, είναι ακόμα ή είναι 200 γιατί στήθηκαν βίλες γύρω γύρω τόσα χρόνια;»
Και θυμήθηκε κι άλλα: «Ήρθε και η τρόικα τότε. Μας σακάτεψε. Γύρευε κατά μήνα απόδοση προϋπολογισμού . Μια φορά για 0,5 ευρώ μας γύρισαν πίσω οικονομική μελέτη. Τότε μας περικόψαν και 75% των πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων που έπαιρναν οι Δήμοι και μας αφήναν 25%! Κι εγώ είχα και 13 Δήμους να κάνω έναν! Που ήταν και οργανωτικό το ζήτημα, και οικονομικό, και είχα να αντιμετωπίσω τοπικισμούς και χίλια πράματα!» Αυτά θυμήθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος γι΄αυτά που διαχειρίστηκε όταν ανέλαβε μαζί με τους συνεργάτες του να συνενώσει 13 πρώην δήμους σε έναν , έργο τιτάνιο κατά γενική ομολογία!
Αν.Παζ.
Εξακολουθούν και δρουν ανεξάρτητα; (1)
Κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ως θετικό το γεγονός πως ο «πλημμυρικός κίνδυνος» και η γενικότερη «αντιπλημμυρική προστασία»,έχει μετατραπεί σε πραγματικούς προβληματισμούς και είναι για πολλές ημέρες στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων στη Λέσβο. Η κλιματική αλλαγή δεν πιστεύουμε ότι θεωρείται πια κάτι σαν την… τρύπα του όζοντος για τους πολίτες και την Πολιτεία και δεν ακούγεται σαν κάτι «γραφικό», όπως (αποδεδειγμένα) πολλοί πίστευαν τόσα χρόνια, ακούγοντας τις απόψεις κάτι «περίεργων» τύπων που μιλούσαν για το φαινόμενο αυτό. Την τελευταία εβδομάδα από τη μία μαθαίνουμε για τις ευρείες δράσεις καθαρισμών ποταμών της Περιφέρειας με γενναία χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της, από την άλλη για το ερευνητικό έργο της «ομάδας Λέκκα», πάλι για λογαριασμό της Περιφέρειας στην κατεύθυνση μείωσης του πλημμυρικού κινδύνου και τέλος, το «master plan αντιπλημμυρικής προστασίας» που έταξε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών στον δήμο. Το αν όλα αυτά βέβαια, έχουν ρεαλιστικά κάποια ουσιαστική προοπτική για τον τόπο και δεν είναι «επιστημονικά πανηγύρια» ή προεκλογικές μπαρούφες, δεν έχουμε την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση να το κρίνουμε.
Εξακολουθούν και δρουν ανεξάρτητα; (2)
Ο εύλογος όμως προβληματισμός που μας προκύπτει ακούγοντας όλα αυτά τα ευοίωνα για να θωρακιστεί το νησί από τα... μπάχαλα που έχουμε κάνει οι άνθρωποι παρεμβαίνοντας στη φύση, παραπέμπει δυστυχώς σε έναν άλλο θέμα που τον έχουμε αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν: Με δεδομένο λοιπόν πως η «πλημμύρα» και η «αντιπλημμύρα» είναι ένα αντικείμενο - αρμοδιότητα που ανήκει παραδόξως και στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, οι τελευταίες δράσεις ή προοπτικές που προωθούνται μέσω περιφέρειας και δήμου, έχουν συζητηθεί από κοινού για να μην αλληλοεπικαλύπτονται; Υπάρχουν κοινοί τόποι μεταξύ του ερευνητικού έργου για τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου της ομάδας Λέκκα και του master plan αντιπλημμυρικής προστασίας του Υπουργείου Υποδομών που θα δοθεί για τον δήμο; Για όλα αυτά, στοιχειωδώς έχουν έρθει σε επαφή ο δήμος και η περιφέρεια ή εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμα ως δύο ανεξάρτητοι φορείς οι οποίοι βλέπουν τη Λέσβο αποκλειστικά και μόνο μέσα από τα γυαλιά της αρμοδιότητας και σκοπιμότητάς του καθενός; Επειδή το θέμα συγκυριακά είναι στην επικαιρότητα στη Λέσβο τις τελευταίες μέρες , μήπως ένας στοιχειώδης συντονισμός των δυο φορέων της αυτοδιοίκησης φέρει και καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κινδύνων από τα πλημμυρικά φαινόμενα , που είναι άλλωστε και το ζητούμενο;
Μ.ΟΡΦ
Κακοφόρμισε, αλλά ας σωθεί...
Ήμουν νιος και γέρασα με την υπόθεση της λεγόμενης νότιας παράκαμψης της πόλης και ακόμη φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα και στο τι μέλλει γενέσθαι με το έργο αυτό, που ξαναβρέθηκε πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την παρέμβαση της δημοτικής αρχής για παράταση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή διέλευσής της. Δεν ξέρουμε αν η υπόθεση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού ή όχι, όπως θέλουν οι πληροφορίες που διαρρέονται από επίσημα χείλη, το σίγουρο όμως είναι ότι μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες αρχίζει πλέον να... κακοφορμίζει, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξέλιξή της.
Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο δεκαετίες το θέμα ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και της αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της εποχής, αλλά και άμεσα εμπλεκόμενων πολιτών, για το οδικό αυτό έργο, που μάλιστα πήρε και εκρηκτικές διαστάσεις. Από τότε κύλησε πολύ νερό, πάρθηκαν βέβαια κάποιες αποφάσεις που δρομολογούσαν τα αναγκαία βήματα για το έργο, όπως ήταν οι μελέτες και η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή, αλλά για χρόνια έμεινε στην αφάνεια, δεν υπήρξε καμιά κινητικότητα για την τύχη του και έτσι έφυγε από την επικαιρότητα και τα έργα προτεραιότητας και πέρασε σε δεύτερη μοίρα!
Το γεγονός πάντως ότι μετά από τόσα χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μελέτη και ο χρόνος βιάζει δείχνει κάτι που δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο. Ότι μετά από τόσους... καβγάδες επιχειρείται κυριολεκτικά στο... παρά ένα να σωθεί η παρτίδα, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά και ενώ έχουν δαπανηθεί τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες που μπορεί να είναι και αχρείαστες! Και επειδή είναι κρίμα και... έγκλημα να πετιούνται τόσα χρήματα έτσι χωρίς αποτέλεσμα, έστω και την ύστατη ώρα θα πρέπει να αποφασιστεί οριστικά και αμετάκλητα ότι το έργο θα έχει τύχη, οπότε θα πρέπει να γίνουν και οι δέουσες κινήσεις για να μην ακυρωθεί. Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει η πρόθεση για να γίνει, δεν συντρέχει και κανένας άλλος λόγος να κρατούνται όμηροι εκείνοι οι ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων στο να τα εκμεταλλευτούν. Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα κάθε άλλη χρονοτριβή είναι ανεπίτρεπτη για όσους εμπλέκονται με τον έναν ή άλλον τρόπο με την εν λόγω υπόθεση!
Μα.Μ.