Δηκτικά

01/09/2017 - 12:55 Ενημερώθηκε 01/09/2017 - 12:08

Εντυπωσιακή αύξηση Τούρκωνρ

Εντυπωσιακά ήταν τα στατιστικά στοιχεία για τις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο, οι οποίες τον Αύγουστο έφτασαν τις 14.784. Η συγκεκριμένη επίδοση, μάλιστα, αποτελεί την 3η καλύτερη όλων των εποχών, μετά από εκείνες του Αυγούστου 2013, όταν καταγράφηκε ιστορικό υψηλό με 15.952 αφίξεις και του Αυγούστου 2015 με 15.094 επισκέπτες από τα απέναντι παράλια. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι πως ο φετινός Αύγουστος έκλεισε με αύξηση 67% έναντι του περσινού, με το νησί μας να επιστρέφει δυναμικά ως προορισμός διακοπών για τους Τούρκους, οι οποίοι μάλιστα έχουν και «ποιοτικά» χαρακτηριστικά ως τουρίστες, αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία, ξοδεύουν αρκετά χρήματα στη διάρκεια της παραμονής τους, περισσότερα απ’ ότι οι Δυτικοευρωπαίοι. Και με δεδομένο ότι πλέον, οι Τούρκοι δεν έρχονται για μονοήμερες ή διήμερες εκδρομές στη Λέσβο, έχοντας τη δυνατότητα να μείνουν ακόμα και 10 ημέρες στο νησί, προσφέρουν αναμφισβήτητα μεγάλη ανάσα στην τοπική οικονομία.

Β.Παπ.

 

Τρέχουν στο ΙΚΑ Μυτιλήνης…

Με τα μούτρα έχουν πέσει στο ΙΚΑ Μυτιλήνης για την εκκαθάριση των αιτημάτων για σύνταξη. Έχοντας για εκκαθάριση πάνω από εξακόσιους φακέλους (!), το αρμόδιο τμήμα ενισχύθηκε με μετακίνηση υπαλλήλων από άλλα τμήματα, ενώ εστάλη και υπάλληλος από την Αθήνα για να συνδράμει την όλη προσπάθεια. Παράλληλα πραγματοποιούνται και σχετικά σεμινάρια σε υπαλλήλους προκειμένου να διαχειριστούν γρήγορα και σωστά τα αιτήματα των συντάξεων. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια η οποία, με σχετική εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ, αποσκοπεί στην ολοκλήρωση όλων των αιτημάτων για σύνταξη μέχρι 31 Δεκεμβρίου, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές μας. Είναι άγνωστο εάν θα τα καταφέρει. Ελπίζουμε τουλάχιστον να προλάβουν να εκκαθαριστούν τα αιτήματα των συντάξεων του τοπικού ΙΚΑ ώστε οι συμπολίτες μας υποψήφιοι συνταξιούχοι να δουν και καμιά… άσπρη μέρα!

Σ.Σ.

 

Σιγή ασυρμάτου για το επίδομα

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την κατάθεση ερώτησης βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ. στον υπουργό Παιδείας σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής του φοιτητικού επιδόματος και απάντηση δεν υπήρξε.

Και βέβαια δημιουργούνται ερωτήματα για την ισχύ του θεσμού και από τους φετινούς εισακτέους για το αν μπορούν να το διεκδικήσουν και με τι αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα αποτελεί σημαντικότατο βοήθημα στον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αν.Παζ.

 

Κι άλλος σεισμός

«Μικρός» μεν, αλλά αισθητός σε κάποιους ο χτεσινός πρωινός σεισμός. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε στις 10.36 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή με επίκεντρο 39 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης. Η πρώτη μέτρηση τον θέλει στα 3,5 Ρίχτερ, με το εστιακό βάθος να είναι στα 5 χιλιόμετρα.

Λόγω του μικρού εστιακού βάθους, η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές του νησιού, δεν προκλήθηκαν όμως ζημιές ή τραυματισμοί.

Αν.Παζ.

 

Η ηγετική παρέμβαση Αρμενάκα (1)

Όπως και να τη διαβάσει κανείς την ευχαριστήρια παρέμβαση του αντιδημάρχου Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης της Λαγκάδας, δεν μπορεί να μην την εκλάβει ως μια «ηγετική» τοποθέτηση του Πλωμαρίτη αυτοδιοικητικού με αναφορά στη νότια Λέσβο. Και αυτό γιατί ο Μανώλης Αρμενάκας γράφει ξεκάθαρα σα να ορίζει το Πλωμάρι ως μια ξεχωριστή οντότητα μέσα σε αυτό που λέμε τα τελευταία χρόνια «Δήμο Λέσβου», αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του, μιλά για την καθυστερημένη ανάπτυξη που έχει σε σχέση με άλλες και δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της ξεχωριστής «ατζέντας» της νότιας Λέσβου. Θα πει κανείς πως αυτό μπορεί να το πει και οποιοσδήποτε άλλος γεωγραφικός αντιδήμαρχος. Και ασφαλώς θα έχει δίκιο, μόνο που κανείς άλλος συνάδελφος του κ. Αρμενάκα δεν το έχει κάνει (τουλάχιστον ανοιχτά και τόσο εμφατικά) ως σήμερα. Ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, όμως, μιλά μεταξύ άλλων και για «μικροπολιτική» και για μια προσπάθεια (που έγινε) για να μπει ένα τέλος στην «πτώση» γενικά της δημοτικής του ενότητας.

Η ηγετική παρέμβαση Αρμενάκα (2)

Απευθυνόμενος δηλαδή και στο… εσωτερικό της επικράτειάς του, χωρίς να δείχνει να ενδιαφέρεται για την «απόσταση» από τους πολιτικούς συσχετισμούς που ενδεχομένως έχει ο πολιτικός του προϊστάμενος, δήμαρχος της Λέσβου ΣπύροςΓαληνός. Ο οποίος παρεμπιπτόντως (και χωρίς το παράδειγμα να υπονοεί κάτι) έχει σε εκτίμηση και στη θέση του αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου έναν άλλον «επιφανή» Πλωμαρίτη. Τον ΚυριάκοΠετρέλλη. Και είτε θα διαψεύσει πιθανώς αύριο ο κ. Αρμενάκας την εκδοχή αυτή που εκτιμούμε ότι έχει στο μυαλό του, είτε όχι, αναμφίβολα περνάει (επίσημα) την κουβέντα στην επόμενη… πίστα. Αυτή της συζήτησης που έμεινε στη μέση για το χωροταξικό. Με τον Μανώλη Αρμενάκα να διατρανώνει -βάσει αυτού που διαβάσαμε- πως θα δώσει τη μάχη του με κάθε τρόπο, προκειμένου η νότια Λέσβος να έχει δικό της δήμο. Μιλώντας μέσω ευχαριστιών και διαπιστώσεων για τη δική του χωροταξική «Μεγάλη Ιδέα» για το Πλωμάρι, που έρχεται να μπει ως αντίβαρο σε αυτό που εδραιώνεται ως άποψη (με πιο ρεαλιστικά κριτήρια), για διάσπαση σε δύο δήμους. Συμφωνεί λοιπόν κανείς ή διαφωνεί μαζί του, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι ο αντιδήμαρχος είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του.

Μ.ΟΡΦ

 

Για τη Σαντορίνη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κι όμως η άνοδος του τουρισμού δεν είναι αναγκαστικά και επωφελής! Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα αστικού τύπου που εμφανίζει η Σαντορίνη: ««Τα πάντα κινούνται αυξητικά, σκουπίδια, κατανάλωση νερού. Η υπερεκμετάλλευση θα φέρει περιβαλλοντική φτώχεια και η κατασπατάληση των φυσικών πόρων θα ακυρώσει τη δύναμη του τόπου. Όχι άλλα ξενοδοχεία, όχι άλλα αυτοκίνητα».

Ο Γιάννης Σπιλάνης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε θέματα τουρισμού και νησιωτικής πολιτικής και επιστημονικός υπεύθυνος για το «Παρατηρητήριο τουρισμού στη Σαντορίνη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή»: «Αφού εξετάσαμε αριθμό αφίξεων, διανυκτερεύσεων και κλινών το 2016, διαπιστώσαμε ότι την υψηλή τουριστική περίοδο έφταναν ημερησίως στο νησί 70.000 άνθρωποι, με αποτέλεσμα σε θέματα όπως το νερό να έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η φέρουσα ικανότητα, ενώ σχηματίζονταν τεράστιες ουρές για παράδειγμα στα τελεφερίκ». Προβλήματα δημιουργούνται όμως και από την ταυτόχρονη άφιξη κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με το εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου…

Αυτό είναι που λέμε «πρόσεχε τι εύχεσαι»!

Αν.Παζ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey