Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μείωση πληθυσμού και μειωμένος ΦΠΑ
Τα στοιχεία της ΕΛΛΣΤΑΤ για τη μείωση του πληθυσμού στο νομό Λέσβου και το βόρειο Αιγαίο αποδεικνύουν ότι ήταν καταστροφική επιλογή η σύνδεση της διεκδίκησης του μειωμένου ΦΠΑ με το προσφυγικό ζήτημα. Εξίσου λανθασμένη τακτική θα είναι η σύνδεση του ίδιου αιτήματος, μετά από έναν χρόνο, με οποιοδήποτε άλλο συγκυριακό ζήτημα. Ο μειωμένος ΦΠΑ ήταν και παραμένει το μόνο ουσιαστικό μέτρο ανάσχεσης των προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα. Κι ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Μια ματιά στα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θέσπισή του από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας θα κάνει κατανοητό το μέγεθος του λάθους. Υπάρχει πάντως χρονικό διάστημα ενός χρόνου για να γίνουν οι ενδεδειγμένες κινήσεις και επαφές εντός και εκτός Ελλάδας για να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές λόγω της νησιωτικότητας μόνο.
Ν.Μ.
Επισκέψεις στο Γηροκομείο Μυτιλήνης
Επίσκεψη στο Γηροκομείο Μυτιλήνης εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Πόπη Πρωτογεράκη μαζί με την περιφερειακή σύμβουλο Αγγελική Σαραντινού. Αντάλλαξαν ευχές ενόψει των εορτών, παρέδωσαν τρόφιμα στους τρόφιμους και συνομίλησαν με τους υπεύθυνους του Γηροκομείου.
Σ.Σ.
Χάνει έναν βουλευτή
Αν συνεχιστεί η μείωση του πληθυσμού του νομού Λέσβου ως την επόμενη απογραφή, που θα γίνει το 2021, εξέλιξη πάρα πολύ πιθανή, ο νομός θα χάσει έναν από τους τρεις βουλευτές. Το 2011 η τρίτη έδρα του νομού διατηρήθηκε για λιγότερους από 2.000 κατοίκους.
Είναι κι αυτή μια από τις συνέπειες της συρρίκνωσης του πληθυσμού του νομού. Οι παλαιότεροι θυμούνται τις εποχές που ο νομός είχε τέσσερις βουλευτές, ενώ υπήρξαν εποχές μετά την κατοχή που έβγαζε και επτά βουλευτές.
Ν.Μ.
Ξανανταμώματα…
Τούτες τις ημέρες δεν συνηθίζεται μόνο να ξαναενώνονται οι οικογένειες. Έχουμε κι άλλου είδους ξανανταμώματα. Σαν αυτό που… έπεσα τυχαία, με αυτοδιοικητικούς της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να τα πίνουν σε ουζερί στο Φανάρι Μυτιλήνης.
Παρών βέβαια ο Δημήτρης Βουνάτσος, το πρώτο βιολί της παρέας, με πολλές ιστορίες, όχι πάντα από την αυτοδιοικητική του δράση. Στο ίδιο μήκος και οι υπόλοιποι, οι πρώην αντιδήμαρχοι Γιάννης Βατός, Νίκος Κατράνης, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Σωτήρης Μαρινάτος, ο Στρατής Δαγκλής, νυν δημοτικός σύμβουλος, ο Γιώργος Κυριαζής κ.λπ. Ο καθένας με τις δικές του εμπειρίες. Κανείς όμως δεν μ’ απάντησε αν θα ξανακατέβουν. Άλλωστε νωρίς είναι ακόμα και σε τέτοιες καταστάσεις η σιωπή είναι χρυσός. Διότι, όπως μου είπε κάποιος, «άσε να τρέχουν τώρα οι φανεροί… υποψήφιοι. Θα “καούν” χωρίς να το πάρουν χαμπάρι»! Ο δε Βουνάτσος στο ερώτημα τι να γράψω για τη συνάντηση την… κοπάνησε με ένα πονηρό χαμόγελο. Έχει γούστο;
Σ.Σ.
Στο... παραπέντε η παράταση
Λίγες ώρες πριν κλείσει η Οικονομική Εφορία... έφθασε το ΦΕΚ με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που παρατείνει μέχρι τις 28 Μαΐου τις φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων που εδρεύουν στη Λέσβο λόγω της κήρυξης ολόκληρου του νησιού σε έκτακτη ανάγκη.
Κυριολεκτικά στο... παραπέντε πριν κλείσει το 2016 κοινοποιήθηκε η πολυπόθητη εγκύκλιος με την παράταση που είχε προαναγγελθεί από τις 8 Δεκεμβρίου από την ίδια την υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου και η οποία υπογράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Όπως σχολιάζαμε προ ημερών ως πιθανό ενδεχόμενο, άφησαν τον κόσμο και τις επιχειρήσεις να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και εκ των υστέρων ενεργοποίησαν την παράταση, εξαντλώντας και τα τελευταία περιθώρια που υπήρχαν. Δυστυχώς, και η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γραφής ενός κράτους που άλλα λέει και άλλα κάνει... με μεγάλη καθυστέρηση.
Στα αρνητικά επακόλουθα αυτής της καθυστέρησης είναι και η αδράνεια εκείνων των παραγόντων που κίνησαν τη διαδικασία για την παράταση αυτήν, και συγκεκριμένα της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, που με δική της επιστολή πρόταση προς την αρμόδια υφυπουργό άναψε το πράσινο φως για την αναστολή μέχρι τέλος Μαΐου των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και του κυβερνητικού βουλευτή Γ. Πάλλη για το ίδιο θέμα, που όμως περιορίστηκαν εκεί και δεν φρόντισαν να πιέσουν παραπέρα, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός και να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του θέλει συνεχή παρακολούθηση.
Ας είναι όμως, έστω και με καθυστέρηση αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια ανάσα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να... μπαλώσουν άλλες τρύπες, αφού τα χρήματα δεν επαρκούν για όλες!
Μα.Μ.
Η Λαγκάδα αναγκαίο ρίσκο
Ένα από τα έργα που εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ και δρομολογείται η κατασκευή του είναι εκείνο του δικτύου ομβρίων της Λαγκάδας, που εντάσσεται στα αντιπλημμυρικά, καθώς είναι απ’ τις ανοιχτές «πληγές» της πόλης που κατά καιρούς... αιμορραγεί, όταν ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.
Είναι δεδομένο ότι το έργο αυτό είναι αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της Μυτιλήνης και αυτό ήταν σε γνώση όλων των δημοτικών αρχών που πέρασαν τα τελευταία χρόνια και διαχειρίστηκαν πιστώσεις από προγράμματα που κατευθύνονταν προς το Δήμο και κυρίως προς τη ΔΕΥΑΛ. Όμως η δυσκολία εκτέλεσης του έργου και κυρίως η ταλαιπωρία που θα προκαλούσε στη ζωή της πόλης και στις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Λαγκάδας ανέβαλε την παρέμβαση και την παρέπεμπε σε επόμενο χρόνο... Άλλωστε υπήρχε και η αντίστοιχη εμπειρία από την εκτέλεση του έργου της ΔΕΥΑΜ με τα δίκτυα στην αγορά και στα κεντρικά σημεία της πόλης, που απέτρεπαν το ρίσκο εκτέλεσης και ενός άλλου έργου στην καρδιά της πόλης.
Φαίνεται όμως ότι ο... κύβος ερρίφθη και δρομολογείται από την παρούσα δημοτική αρχή να ανασκαφθεί η Αεροπόρου Γιανναρέλλη, η Αλυσίδα και η Βουρνάζων, απ’ τις οποίες περνά ο χείμαρρος της Λαγκάδας πριν καταλήξει στη θάλασσα.
Το εγχείρημα μόνο που το σκέπτεσαι είναι μεγάλο και για να τελεσφορήσει με τις λιγότερες δυνατές ταλαιπωρίες και εντάσεις -γιατί τέτοιες θα υπάρξουν- απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός και προφανώς και καλή εργολαβική εταιρεία που θα το αναλάβει, γιατί διαφορετικά ούτε φίδι στο κόρφο της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΛ, αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν και προκύψουν ανυπέρβλητα προβλήματα. Το έργο όμως είναι σημαντική παρέμβαση υποδομής που δεν μπορεί να περιμένει επ’ αόριστο και ως τέτοιο αξίζει το όποιο ρίσκο, αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι «υποψιασμένοι» και για τα δύσκολα!
Μα.Μ.
Η «Συνύπαρξη» υποδέχθηκε Τούρκους τουρίστες
Με κουραμπιέδες, μελομακάρονα και το ημερολόγιο του 2017 υποδέχτηκαν στο Τελωνείο της Μυτιλήνης μέλη της «Συνύπαρξης» τους Τούρκους πολίτες, που ήρθαν να περάσουν στη Λέσβο τις μέρες της Πρωτοχρονιάς.
Η «Συνύπαρξη» κάνει πάντα ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της φιλίας και της αλληλογνωριμίας των πολιτών. Κι έχει πετύχει πολλά! Είναι πάρα πολλοί πια οι Τούρκοι πολίτες που έχουν φίλους στη Λέσβο, έρχονται τακτικά εδώ και πολλοί απ’ αυτούς γνωρίζουν το νησί... πιο καλά από μας! Το ίδιο ισχύει και για πολλούς Λέσβιους σε σχέση με απέναντι. Πάντα τέτοια...
Σ.Σ.