Δηκτικά

29/12/2016 - 15:17

Είναι πολλά τα λεφτά

Με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, το μισό εισόδημα των Ελλήνων αγροτών προέρχεται από τις αγροτικές επιδοτήσεις και το άλλο μισό από την πώληση των αγροτικών προϊόντων που παράγουν.

Κατά συνέπεια, όποιος έχει τον έλεγχο του ΟΣΔΕ μπορεί να γνωρίζει ποιοι λαμβάνουν τις επιδοτήσεις και για ποιο σκοπό. Επίσης, μπορεί να γνωρίζει πού δαπανούνται οι ενισχύσεις που δίνονται μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Πέραν αυτών, όποιος έχει τον έλεγχο του ΟΣΔΕ μπορεί να κατευθύνει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση αλλά και να κάνει χατίρια σε όσους το επιθυμεί.

Με λίγα λόγια, όποιος ελέγχει το ΟΣΔΕ επί της ουσίας αποφασίζει ποια αγροτική πολιτική θα εφαρμοστεί, ποιοι θα πάρουν και ποιοι δεν θα πάρουν επιδοτήσεις. Είναι δηλαδή το κρισιμότερο «εργαλείο» στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής, γι’ αυτό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα απαντήσει και πώς θα διαχειριστεί το αρμόδιο Υπουργείο την ερώτηση-παρέμβαση των 49 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος με αντικείμενο το ΟΣΔΕ.

Ν.Μ.

 

Η Μέρκελ και το οικονομικό «θαύμα»

Μπορεί οι Γερμανοί να καυχιούνται για το οικονομικό θαύμα που κατάφεραν τα τελευταία χρόνια και να κοιτούν με περισσότερη αγάπη την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ από ό,τι η πλειοψηφία των Ελλήνων. Επίσης, μπορεί να «μούτρωσαν» μαζί της όταν στις 5 Σεπτεμβρίου του 2015 έδωσε εντολή για το άνοιγμα των συνόρων, αλλά στη συνέχεια -και μέχρι το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων- να συνειδητοποίησαν ότι η χώρα τους χρειάζεται νέα εργατικά και βέβαια φτηνά χέρια για να συνεχίσουν το οικονομικό θαύμα που συντελείται στη Γερμανία. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι μελέτες των ειδικών στα κρατικά γραφεία της χώρας, όπως τις έδωσαν στο «Ε» κατά την αποστολή μας στο Βερολίνο.

Η πολύνεκρη επίθεση όμως στο Βερολίνο -μια εβδομάδα μετά την αποστολή- κάνει την καρέκλα της Μέρκελ να τρίζει. Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση, «η επίθεση του Βερολίνου συγκλονίζει τη γερμανική πολιτική. Η Άγκελα Μέρκελ λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Όμως πρέπει να φοβάται ότι εξαιτίας του τρομοκρατικού συναγερμού οι πιθανότητές επανεκλογής της το 2017 λιγοστεύουν».

Αν.Παζ.

 

Κρατάμε μικρό καλάθι

Θα σπάσει αβγά στην περίπτωση του ΟΣΔΕ η κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να ανέχεται μια χούφτα ανθρώπων να καρπώνεται περί τα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο χωρίς να προσφέρει καμία ουσιαστική υπηρεσία; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις του κ. Αποστόλου και της κυβέρνησης. Όμως, αν κρίνουμε από το πώς η κυβέρνηση πολιτεύεται εδώ και δύο χρόνια, θα πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα; Η πίεση των αγροτών και η ανάγκη της κυβέρνησης να δείξει στους αγρότες ότι τα σπάει με τα κατεστημένα που απομυζούν τον κόπο τους με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Τι περιμένουμε να γίνει; Να ανοίξει ένα ελεγχόμενο μέτωπο στην υπόθεση του ΟΣΔΕ που θα ανακατέψει λίγο την τράπουλα, χωρίς όμως να υπάρχουν οριστικές ρήξεις με αυτούς τους οποίους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να καταγγείλουν με την ερώτησή τους.

Ν.Μ.

 

Δεν πήραν το έκτακτο βοήθημα

Συνταξιούχος από το Σκόπελο της Λέσβου, που αθροιστικά λαμβάνει 789 ευρώ το μήνα (βασική σύνταξη, επικουρική και ΕΚΑΣ), μας είπε ότι δεν έλαβε το έκτακτο βοήθημα που χορήγησε η κυβέρνηση. Ο ίδιος σημειώνει πως δεν έχει εισοδήματα από καμία άλλη πηγή και επιπλέον δεν έχει και κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Περιπτώσεις όπως ο συγκεκριμένος συνταξιούχος υπάρχουν πολλές και τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να βρουν πού έχει γίνει το λάθος ώστε να λάβουν κι αυτοί οι συνταξιούχοι το έκτακτο βοήθημα. Διότι για πολλούς απ’ αυτούς είναι απολύτως απαραίτητο.

Ν.Μ.

 

Το σίριαλ «Σάρλιτζα» ολοκληρώθηκε...

Μπορεί να θεωρηθεί και πρωτοχρονιάτικος μποναμάς η ανακοίνωση της Περιφέρειας ότι επιτέλους το «Σάρλιτζα» παραχωρείται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για 25 -καταρχάς- χρόνια για την αξιοποίησή του προς όφελος της ευρύτερης περιοχής και του νησιού ολόκληρου, που εδώ και δεκαετίες διεκδικούσε, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Υπεγράφη δηλαδή η επίσημη παραχώρηση του κτηριακού συγκροτήματος του «Σάρλιτζα» και των ιαματικών πηγών και η είδηση αυτή αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη που βάζει τέλος στο... σίριαλ της παραχώρησης, ενώ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με στόχο την αξιοποίησή τους, που είναι και το ζητούμενο.

Για να επιτευχθεί η πολυπόθητη παραχώρηση πολλοί έβαλαν το χέρι τους, μέχρι να δρομολογηθεί η προγραμματική σύμβαση και να ξεπεραστούν τα ποικίλα εμπόδια που υπήρχαν ή εμφανίστηκαν στο δρόμο της. Από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Γιακαλή και τα στελέχη της, που πρωτοστάτησαν για να ευοδωθούν οι προσπάθειες, μέχρι τη σημερινή περιφερειακή αρχή Καλογήρου, που συνυπέγραψε την προγραμματική σύμβαση και αναλαμβάνει την πρώτη ευθύνη να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους. Αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για να ξεμπλοκαριστεί από νομικής πλευράς το όλο θέμα.

Κοινή ήταν η προσπάθεια των τοπικών παραγόντων ανεξαρτήτως κομμάτων για έναν στόχο που αφορούσε τη Λέσβο και το αποτέλεσμα ήταν αίσιο, γεγονός που δείχνει και το δρόμο ώστε και παρόμοια αιτήματα κοινού ενδιαφέροντος να μπορούν να προωθηθούν και να έχουν τύχη.

 

...αλλά έχει και δεύτερο κύκλο!

Όμως το... σίριαλ με το «Σάρλιτζα» έχει και δεύτερο κύκλο επεισοδίων, που μπορεί να αποδειχθούν πιο απαιτητικά και πιο δύσκολα για να φέρουν αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτήν την αποκλειστική ευθύνη για το έργο που θα παρουσιαστεί θα την έχουν οι τοπικοί φορείς και οι παράγοντες που θα αναλάβουν ρόλο στην υπόθεση. Αυτοί θα αναλάβουν την αξιοποίηση του «Σάρλιτζα» και των πηγών, χωρίς τα μέχρι τώρα εμπόδια που προέκυπταν από το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Στα χέρια των τοπικών φορέων περνά η αξιοποίηση μιας υποδομής που για δεκαετίες παρέμεινε ανενεργή και σε φθίνουσα κατάσταση, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, που είναι άλλωστε και το στοίχημα όλων αυτών που πρωτοστάτησαν για να περάσει το «Σάρλιτζα» σε λεσβιακά χέρια. Τώρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, πέρα από τα συνήθη εμπόδια που υπάρχουν σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, για να προχωρήσουν τα πράγματα με βήματα στοχευμένα, σύμφωνα με το σχεδιασμό που θα υπάρξει για να τελεσφορήσει αυτή η υπόθεση, απ’ την οποία πολλά προσβλέπουν όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ολόκληρη η Λέσβος, καθιστώντας τη Λουτρόπολη Θερμής θερμαλιστικό κέντρο, όπως άλλωστε ήταν στα χρόνια όπου μεσουρανούσε το «Σάρλιτζα Παλλάς» και οι ιαματικές πηγές της περιοχής. Αυτός πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος και όχι κάποια... μερεμέτια για το θεαθήναι!

Μα.Μ. 

 

Παρά το πολύ… κρύο, αιμοδότησαν

Αξίζουν συγχαρητήρια στους 185 αιμοδότες που αψήφησαν το μεγάλο κρύο και προσήλθαν στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου. Απ’ αυτούς αιμοδότησαν οι 151 εθελοντές και ταυτόχρονα εντάχθηκαν στο Σύλλογο Μυτιλήνης 26 νέοι εθελοντές. Αυτό επισημαίνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τελευταίας αιμοδοσίας στη Μυτιλήνη.    

Πολλοί εθελοντές, μέλη του Συλλόγου, δεν ενημερώθηκαν, λόγω ασυνέπειας της εταιρείας αποστολής μηνυμάτων, που δεν έστειλε τα ενημερωτικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνά τους. Οι εθελοντές που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να προσέλθουν μπορούν να αιμοδοτήσουν στο Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ως μέλη του ΣΕΑΜ ώστε να γραφεί στην ατομική κάρτα τους. Για την προετοιμασία και την προβολή των εθελοντικών αιμοδοσιών, εργάζονται δεκάδες μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, προσπαθώντας να προσελκύσουν παλιούς και νέους Εθελοντές Αιμοδότες, ώστε να μην κινδυνεύουν ζωές συγγενών, φίλων, συντοπιτών, συνανθρώπων μας.

«Ανεβάζουμε στροφές και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Καλούμε κάθε συντοπίτη μας που επιθυμεί να βοηθήσει στις κοινωνικές μας πρωτοβουλίες, να έρθει στην παρέα μας. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά όλους τους αιμοδότες μας και ευχόμαστε καλές γιορτές, υγεία, χαρά σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο», λέει η διοίκηση του Συλλόγου. Άλλη μια επιτυχημένη αιμοδοσία από έναν δραστήριο σύλλογο που έχει να παρουσιάσει πολλά δείγματα γραφής των δυνατοτήτων του.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey