Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αναζητώντας την ουσία
Παρακολουθήσαμε χθες το μεσημέρι όλη την ομιλία του πρωθυπουργού στη Νίσυρο. Ακούσαμε τα καλά λόγια για τους νησιώτες, την κατανόηση στα προβλήματα, τη συμπόνια για τη δύσκολη ζωή στα νησιά κι άλλα πολλά. Μετά ακούσαμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που επί της ουσίας δεν πρόσθεσαν τίποτα καινούριο σε όσα ήταν ήδη γνωστά ότι θα γίνουν. Με δυο κουβέντες, εκείνο που αποκομίσαμε από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα μπορούσε να συνοψιστεί στη λαϊκή παροιμία της Λέσβου «Από λάδι πολύ και από τγανίτα τίποτα».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας και τις διασυνδεμένες μεταφορές αεροπλάνων, υδροπλάνων και πλοίων. Η αρχή θα γίνει με διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς των νησιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθεί και η εφαρμογή των αρχών του μεταφορικού ισοδύναμου.
Πότε θα γίνει ο διάλογος; Πότε θα ολοκληρωθεί; Πότε θα παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις που θα λάβουν τη μορφή σχεδίου νόμου; Πότε θα ψηφιστεί ο νόμος και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή; Καμία απάντηση δεν δόθηκε σε αυτά τα ερωτήματα. Όλα πάνε για το απώτερο μέλλον, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι από εξαγγελίες καλά πάμε, αλλά στην υλοποίηση και στο πότε αυτές δρομολογούνται ομολογουμένως... χωλαίνουμε.
Ν.Μ.
Ήταν στη Νίσυρο
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ήταν στη Νίσυρο χθες το μεσημέρι για να παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα νησιά. Μετά το τέλος της ομιλίας, ο πρωθυπουργός και η περιφερειάρχης αντάλλαξαν έναν θερμό χαιρετισμό (ασπασμό), όπως είχαμε τη δυνατότητα να δούμε κατά τη ζωντανή μετάδοση της ομιλίας. Πολύ πιο τυπικός ήταν ο χαιρετισμός που είχε ο πρωθυπουργός με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο. Λίγα λεπτά μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, δόθηκε στη δημοσιότητα το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που κινούνταν στο πνεύμα και στη λογική «κάθε προσφορά δεκτή».
Ν.Μ.
Οι εκλογές και η Νίσυρος
Το να βλέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του πρωθυπουργού πορεία προς τις εκλογές είναι πολύ λογικό. Όμως η ανακοίνωση του κόμματος έχει μια εμφανέστατη ασάφεια.
Συγκεκριμένα, διαβάζοντας την ανακοίνωση, μας δημιουργήθηκε το ερώτημα αν η Ν.Δ. όντως θέλει να πέσει η κυβέρνηση για να πάρει η ίδια την τύχη της χώρας στα χέρια της. Ή φοβάται πως ο κ. Τσίπρας θα πετάξει στη Ν.Δ. μαζί με την εξουσία και την «καυτή πατάτα» των μέτρων που έρχονται;
Ν.Μ.
Τα τρία «f» 4
Μια πόλη 11 χιλιάδων χρόνων, η πιο ιστορική και παλιά πόλη, το Χαλέπι της Συρίας καταρρέει με τους αμάχους να προσπαθούν να βρουν χώρο ανάμεσα στα χαλάσματα για να διασωθούν. Την ιστορία, την κουλτούρα, αλλά και το φαγητό των Σύρων -αλήθεια ποιος ήξερε ότι έχουν σπέσιαλ πιάτο με μπάμιες;- ανέφερε ο Φιράς Ζάκρι, που ξενάγησε Έλληνες δημοσιογράφους σε αποστολή του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και τη γερμανική πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο.
Ο Φιράς, στο τέλος της ξενάγησης, μας έδωσε λέξεις στα Αραβικά και μας είπε να τις βρούμε στις πινακίδες της γειτονιάς που έχει γίνει προσφυγική στο Βερολίνο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, ενώ αρκετοί ζήτησαν τη βοήθεια των περαστικών, δείχνοντάς μας με αυτό το «παιχνίδι» πόσο δύσκολο είναι, όταν δεν είσαι εξοικειωμένος με μια γλώσσα, να βρεις δρόμους και προσανατολισμό σε μια ξένη χώρα.
Αυτό όμως που τόνισε και πρέπει να αγγίζει κάθε πρόσφυγα είναι το εξής. Ότι αυτό που λείπει σε κάθε μετανάστη και πρόσφυγα όταν πηγαίνει σε μια ξένη χώρα είναι τα τρία «f»: «food, family, friends», δηλαδή φαγητό, οικογένεια, φίλοι…
Αν.Παζ.
Ζητούνται δικηγόροι!
Λήγει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής βιογραφικών στη «ΜΕΤΑδραση», η οποία ζητά δικηγόρους που θα παρέχουν εξατομικευμένη νομική συνδρομή σε νεοεισερχόμενους εν δυνάμει δικαιούχους διεθνούς προστασίας, αιτούντες άσυλο σε β΄ βαθμό και ευάλωτες περιπτώσεις.
Τα απαιτούμενα προσόντα είναι: πτυχίο Νομικών Επιστημών, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, διετής -τουλάχιστον- εμπειρία στη νομική στήριξη δικαιούχων διεθνούς προστασίας, καλή γνώση Αγγλικών, καλή γνώση χρήσης Η/Υ, εντοπιότητα ή δυνατότητα μετεγκατάστασης στη Χίο/Σάμο/Λέσβο.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν το βιογραφικό τους σημείωμα, συνοδευόμενο από επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με ένδειξη στο θέμα: «Legal Aid».
Σ.Σ.
Αγανάκτησε και ο Γαληνός με την παραδημοσιογραφία (1)
Για πρώτη φορά από θεσμικά χείλη στη Λέσβο γίνεται αναφορά στην «παραδημοσιογραφία», με αφορμή μιας ακόμη περίπτωσης όπου για χάρη των εντυπώσεων και της δημιουργίας κλίματος δούλεψε η «μονταζιέρα». Συγκεκριμένοι άνθρωποι «σε εντεταλμένη υπηρεσία και δηλώνοντας δημοσιογράφοι επιχειρούν συστηματικά την παραπληροφόρηση των συμπολιτών μας και τη δημιουργία εντυπώσεων μέσα από την απομόνωση δηλώσεων και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Φήμες οι οποίες διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή, διογκώνοντας το διχασμό της τοπικής κοινωνίας με απρόβλεπτες προεκτάσεις. Φήμες και ψευδείς ειδήσεις που δημιουργούν αναίτια επεισόδια, τα οποία ζημιώνουν την εικόνα της Λέσβου διεθνώς και υπονομεύουν ανεπανόρθωτα τις προσπάθειες για τουριστική ανάκαμψη. Όλα αυτά στο βωμό της επισκεψιμότητας, της αναγνωρισιμότητας και των ιδιοτελών σκοπιμοτήτων, αγνοώντας παντελώς για τις κρίσιμες ώρες που περνά η Λέσβος και το ζωτικό διακύβευμα που αφορά την ίδια την επιβίωση της», λέει ο δήμαρχος στην οργισμένη παρέμβασή του, η οποία προκλήθηκε από μονταρισμένο βίντεο της ομιλίας του στο Βατικανό σε σύνοδο για το προσφυγικό στην Παπική Ακαδημία.
Στο βίντεο απομονώθηκε κομμάτι στο οποίο ο δήμαρχος μιλά για το πάντρεμα των πολιτισμών, της αλληλεγγύης και της γνώσης και για την ένταξη των προσφύγων στις κοινωνίες και εξήχθη το συμπέρασμα πως ο δήμαρχος, μιλώντας ξαναλέμε σε μια σύνοδο στην Παπική Ακαδημία, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι και πολιτικοί παράγοντες από την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα από τη Μεσόγειο για το προσφυγικό και για την αναγκαιότητα συνεργασίας των δήμων πως… αντί για αποσυμφόρηση, επιθυμεί την «ενσωμάτωση λαθρομεταναστών στη Λέσβο».
Αγανάκτησε και ο Γαληνός με την παραδημοσιογραφία (2)
Η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών «αποτελεί ένα λειτούργημα υψίστης σημασίας» -συνεχίζει στην παρέμβασή του ο δήμαρχος- «για το οποίο η τηλεοπτική ή ραδιοφωνική παρουσία και κάποιες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επαρκούν για την άσκησή του. Καλούμε το δημοσιογραφικό κόσμο να απομονώσει τους παραπληροφορητές και τα αρμόδια θεσμικά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες γι’ αυτήν την ανεξέλεγκτη και ζημιογόνα για τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα δράση. Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν επίσημα για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η σιωπή πλέον ισοδυναμεί με συνενοχή».
Εμείς βέβαια σαν σχόλιο με αφορμή αυτήν την παρέμβαση θα λέγαμε πως η «παραδημοσιογραφία», που σήμερα προκαλεί πλείστα προβλήματα, κατά καιρούς εξυπηρέτησε αρκετούς «αιρετούς» και εξυπηρετεί ακόμα και σήμερα κόμματα. Η πιο ουσιαστική συμβολή στην απομόνωση της παραδημοσιογραφίας που εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια και τη δουλειά των επαγγελματιών δημοσιογράφων θα ήταν και η απομόνωσή τους και από την ενημέρωση. Εξάλλου είναι σαφές πως η πλειοψηφία των ιστοσελίδων αυτών λειτουργούν μέσω της αναδημοσίευσης των δελτίων Τύπου των φορέων που τις αναγνωρίζουν, στέλνοντας τα email τους σε αυτές. Όταν σπεύδεις με τον τρόπο σου να αναγνωρίσεις την... παραδημοσιογραφία ως μέσο ενημέρωσης, εκ των πραγμάτων θα «λουστείς» και τα καμώματά της!
Α.Ω.
Ενός λεπτού σιγή
Με οδύνη η εκπαιδευτική κοινότητα αποχαιρετά τα δύο αδικοχαμένα μέλη της, τους δύο έφηβους, μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, που βρήκαν τραγικό θάνατο τα ξημερώματα της Δευτέρας και εύχεται να είναι τα τελευταία θύματα του ακήρυχτου πολέμου της ασφάλτου, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στους γονείς, συγγενείς και φίλους.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Σχολικών Μονάδων ευθύνης της να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των παιδιών στην πρωινή σύναξη της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου.
Α.Ω
Αναμένονται 2.000 μόνιμοι γιατροί
Η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, που βρίσκεται περίπου στο 5% (από το 7% του μέσου ευρωπαϊκού όρου), η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ, η υποστελέχωση των Νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές όπου είναι έντονο το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα τέθηκαν επί τάπητος στην προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι πραγματικές οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας, δήλωσε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απάλειψης των προβλημάτων που ναρκοθετούν το σύστημα. Ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Ανέφερε πως προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 740 γιατρών και στις αρχές του επόμενου έτους θα προκηρυχτούν άλλες 2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ. Ταυτόχρονα -είπε- προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να σταθεροποιηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.
Αν.Παζ.