Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Θα μπορούσε να ήταν αργία! Διότι σαν σήμερα το 1830 υπογράφηκε στο Λονδίνο, το πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους!
Το σχετικό πρωτόκολλο υπέγραψαν η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία, η οποία αφού καθόριζε τα σύνορα του νέου κράτους, επικύρωνε ως κυβερνήτη τον Καποδίστρια. Μετά τη δολοφονία του και με βάση το πρωτόκολλο, η Ελληνική Πολιτεία μετονομάζεται σε Βασίλειο της Ελλάδος. Πρώτος βασιλιάς ο Όθων. Η συνέχεια βέβαια λίγο πολύ γνωστή… Δημιουργήθηκαν τρία…περήφανα κόμματα, Ρωσόφιλοι, Γαλλόφιλοι, Αγγλόφιλοι που έπρεπε να περάσουν 150 χρόνια, να σταθεροποιηθεί το δημοκρατικό πολίτευμα, να δημιουργηθούν κόμματα αρχών (;) και να εισέλθουμε πλέον στους ευρωπαϊκούς λεωφορειόδρομους.
Ένα κράτος που προτού να έχει συμπληρώσει διακόσια χρόνια, βρίσκεται ξανά σε ένα ακόμα σταυροδρόμι της ιστορίας της. Έχει μέλλον ένα κράτος που έχει γίνει σφουγγάρι και την ίδια στιγμή ό,τι καλύτερο έμψυχο παράγει, μετακομίζει για άλλες πολιτείες γεμάτο αηδία;
@ Αφήνουμε τα δύσκολα ερωτήματα και επιστρέφουμε στην παρούσα πολιτική κατάσταση όπου δεν μας εντυπωσιάζει τόσο η σφοδρότητα των αντιπαραθέσεων, όσο οι χαρακτηρισμοί που εκτοξεύονται μεταξύ των πρώην συντρόφων, της πρώτης και δεύτερης κυβέρνησης της Αριστεράς. Αναπαράγουν την παράδοση των κομμουνιστών, η οποία (αν δεν εξόντωνε) έσπευδε να χαρακτηρίσει προδότες, πράκτορες, εχθρούς, όσους τραβούσαν διαφορετικό δρόμο από την ηγεσία. Κι όπως φαίνεται, η ιστορία αυτή θα κρατήσει καιρό όπου θα ζήσουμε στιγμές και δηλώσεις αλήστου μνήμης!
Ας κάνουν τουλάχιστον ένα σύμφωνο συμβίωσης… @ Με την ευκαιρία να σας ομολογήσω την αμαρτία μου. Θα γούσταρα ειδικά τώρα μια Ζωή (Κωνσταντοπούλου) μέσα στη Βουλή! Θα ήταν η μόνη που θα έκανε σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του (πρώην) συντρόφου Τσίπρα! @ Τα νούμερα λίγο πολύ γνωστά. Από τότε που ξέσπασε η κρίση, τέλη του 2009 μέχρι σήμερα, οι υπερήφανοι Έλληνες «σήκωσαν» από τις τράπεζες 114 δις ευρώ! Έχετε αναρωτηθεί πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά;
Πόσα διοχετεύθηκαν σε ξένες τράπεζες, πόσα κρύβονται στα σπίτια; Και μιλάμε για εντυπωσιακά νούμερα. Και καλά τα προηγούμενα χρόνια.
Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και το 2015 με κυβέρνηση Τσίπρα. Αστεία αστεία, «σηκώθηκαν» 38 ολόκληρα δις όταν η μισή χρονιά διατελούσε υπό capital control! Ποιοι τα σήκωσαν και γιατί τα έστειλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό; Από εδώ θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει ο έλεγχος της κυβέρνησης @ Σαδιστική ικανοποίηση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών… Εάν θέλεις να τιμωρήσεις τους αριστερούς, βάλε τους να κυβερνήσουν!... Τσίπρα μην κωλώνεις. Απείλησε τους πάλι με εκλογές…
ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1956
Εκλογές και πρώτη νίκη Καραμανλή
Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα όπου ψήφισαν και οι γυναίκες. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συνασπίστηκαν 7 κόμματα στη Δημοκρατική Ένωση, για να αντιμετωπίσουν την ΕΡΕ που είχε ιδρύσει το 1955 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο οποίος όμως κερδίζει με λιγότερες (!!!) ψήφους από το δεύτερο κόμμα λόγω εκλογικού νόμου. Η ΕΡΕ έλαβε ποσοστό 47,38% και 165 έδρες, ενώ η Δημοκρατική Ένωση ποσοστό 48,15% και μόλις 132 έδρες!Στη Λέσβο, πρώτο κόμμα η Δημοκρατική Ένωση με ποσοστό 62,56% με 5 έδρες εκλέγοντας τους Ηλία Ηλιού, Παν. Γλιγλή, Μίμη Γαληνό, Ν. Μαλλιάκα και Περ. Ξενοδοχειάρη. Η ΕΡΕ έλαβε ποσοστό 36,12% και 2 έδρες με το Γ. Βιτούλια και το Χρ. Βαφέα.
ΕΙΠΕ
«Στενοχωριέμαι για την Καλλονή που είναι σε αυτήν τη θέση γιατί αγαπώ την ομάδα, αγαπώ τον κόσμο της και περισσότερο τον πρόεδρό της, που πασχίζει στο νησί μόνος του».
Γιάννης Ματζουράκης, πρώην προπονητής της ΑΕΛ Καλλονής («Εμπρός»)
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 3/2
- Αποχή ιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
- Απεργία των δημοσιογράφων.
- Συνεδρίαση Τοπικού Συμβουλίου Μολύβου στο Δημοτικό Κατάστημα στις 5 μ.μ..
- Αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» στις 8 μ.μ..
- «Η περίοδος της εφηβείας σε μια μεταβαλλόμενη και δύσκολη εποχή. Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου», εκδήλωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στις 6 μ.μ..
- H ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες «Επιστροφή» με το Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ..
- Η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Ο Νοτιάς» στο «Cine Αρίων» στις 7 μ.μ. και στις 9:45 μ.μ..
ΠΕΜΠΤΗ 4/2
- 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
- Απεργία της ΠΝΟ, δένουν τα πλοία.
- Απεργούν τα βενζινάδικα.
- Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, και της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, επισκέπτονται τη Μυτιλήνη.
- H ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες «Επιστροφή» με το Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ..
- Η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Ο Νοτιάς» στο «Cine Αρίων» στις 7 μ.μ. και στις 9:45 μ.μ..
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/2
- Επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Μυτιλήνη.
- Απεργία της ΠΝΟ, δένουν τα πλοία.
- H ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες «Επιστροφή» με το Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ..
- Η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Ο Νοτιάς» στο «Cine Αρίων» στις 7 μ.μ. και στις 9:45 μ.μ..
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντέχει η κυβέρνηση;
Του Θανάση Καρτερού («Αυγή»)
Αντέχει η κυβέρνηση; Όταν το ερώτημα τίθεται όχι από το κλαμπ των ορκισμένων εχθρών της, αλλά από ένα μέρος της κοινωνίας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Γιατί όποια κι αν είναι η απάντηση, το ίδιο το ερώτημα θέτει εν αμφιβόλω αυτό που πιο πολύ χρειάζεται ο Τσίπρας -κατά τη γνώμη πολλών και η χώρα- τους ερχόμενους κρίσιμους μήνες: Πολιτική σταθερότητα και αποφυγή κάποιου πολιτικού μπερδέματος, που θα οδηγήσει σε κακά ξεμπερδέματα. Ανεξάρτητα σε ποιον θα χρεωθεί.
Από πού πηγάζει η αμφιβολία, ή και αγωνία, για την κυβερνητική σταθερότητα; Από την πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής. Από το καθημερινό της λιντσάρισμα από το σύστημα διαπλοκής, οικονομικής εξουσίας, και μεγάλων συμφερόντων, με δύναμη κρούσης τα γνωστά ΜΜΕ.Και, ίσως το σημαντικότερο, από τις αντιδράσεις που συναντούν στην κοινωνία μέτρα όπως το ασφαλιστικό, δημιουργώντας ρήγματα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνική του βάση.
Αντέχει, λοιπόν, η κυβέρνηση, στις συνθήκες αυτές; Η απάντηση ενός παλιού αριστερού, με ερώτηση στην ερώτηση, μου φάνηκε υπεκφυγή, αλλά όσο τη σκεφτόμουν, την έβρισκα και πιο σωστή: Εμείς αντέχουμε; Εσύ αντέχεις;Ήθελε να πει -υποθέτω- ότι όλα εξαρτώνται από την αντοχή όσων απαρτίζουν την κυβέρνηση. Από την αντοχή όσων την (υπο)στηρίζουν. Και από την αντοχή εκείνων που πίστεψαν ότι η Αριστερά είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική και εθνική έξοδο.
Κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να ανατρέψει την κυβέρνηση, αν η ίδια, οι 153, οι 153 επί χίλια, αντέξουν στα δύσκολα.Το κίνημα είναι μαραθώνιος, όχι κατοστάρι, έλεγαν παλιά. Σήμερα έχουμε την πρωτοφανή παραλλαγή αυτός ο μαραθώνιος να διεξάγεται στο άγνωστο και εχθρικό έδαφος της κυβερνητικής εξουσίας.