Δεύτερη ανάγνωση

14/01/2016 - 14:17

Σε χωριό της Λέσβου υπήρχε ένα ιδιωτικό ελαιοτριβείο που με τη δυναμική του είχε το μεγαλύτερο μερίδιο κι έτσι καθόριζε και τις τιμές των αλεστικών. Παράλληλα υπήρχε κι ένα του Συνεταιρισμού που αγκομαχώντας προσπαθούσε να επιβιώσει.

Σε χωριό της Λέσβου υπήρχε ένα ιδιωτικό ελαιοτριβείο που με τη δυναμική του είχε το μεγαλύτερο μερίδιο κι έτσι καθόριζε και τις τιμές των αλεστικών. Παράλληλα υπήρχε κι ένα του Συνεταιρισμού που αγκομαχώντας προσπαθούσε να επιβιώσει.

Μέχρι που άνοιξε ένα καινούριο, ιδιωτικό ελαιοτριβείο, το οποίο για να προσελκύσει πελάτες προσέφερε μειωμένες τιμές στα αλεστικά.

Το ίδιο όμως έπραξαν και τα υπόλοιπα δύο, προσπαθώντας να διατηρήσουν την πελατεία τους. Ερώτημα. Βγήκαν ή δε βγήκαν κερδισμένοι οι ελαιοπαραγωγοί από την κατάσταση αυτή; Σαφώς! @ Πείτε μου τώρα, αυτή η οικονομική κατάσταση σε ποιο εδάφιο οικονομικού βιβλίου και πολιτικής θεωρίας εντάσσεται;

Αλλά βέβαια μικρή σημασία έχει αυτό. Σημασία έχει πως ο ανταγωνισμός ωφέλησε τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αδιαφορούν για οικονομικές θεωρίες κι απλώς ακολουθούν τους νόμους της ελεύθερης αγοράς.

Τι να τις κάνουν τις θεωρίες; Η δουλειά τους γίνεται; Γίνεται… @ Είναι εύκολο να γκρεμίσεις με την επανάσταση. Το δύσκολο είναι να χτίσεις με την πολιτική. Κι επειδή πλέον ζούμε σε μια εποχή που οι επαναστάσεις μάς τελείωσαν, ή τουλάχιστον οι… πατροπαράδοτες επαναστάσεις, καλόν είναι να χτίζουμε με την πολιτική.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν άμεσα κυρώσεις στην εταιρεία χρυσού στη Χαλκιδική, ιδίως όταν υπάρχουν παραβάσεις που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν όμως αυτές ανακοινώνονται την ίδια μέρα που η εταιρεία δήλωσε ότι θα αναστείλει την επένδυσή της, όλοι υποψιάζονται ότι είναι προσχηματικές. Ο αρμόδιος υπουργός δεν επιβεβαιώνει απλώς για άλλη μια φορά την ιδεοληψία του, αλλά αποδεικνύεται εντελώς ακατάλληλος για υπουργός. Μήπως να αναζητήσει ρόλο ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του Λαφαζάνη και να πάψει να παίζει με την εξουσία;

@ Περνάω καθημερινά από τη Μαρίνα Μυτιλήνης. Γεμάτη αυτοκίνητα, κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει. Καμιά σύγκριση όταν την είχε το Δημόσιο. Δόθηκε σε ιδιώτη, αναπτύχθηκε όχι μόνο ο χώρος αλλά και η περιοχή, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες θέσεις εργασίας… Τυχαίο; @ Τοπικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ανήρτησε στο facebook την εξής άποψη: «Οι γνήσιοι Νεοδημοκράτες που δεν εμφανίζονται μόνο όποτε δούνε ρουσφέτι ή χώρο για να καιροσκοπήσουν είναι εδώ και την επόμενη ημέρα και στα εύκολα και στα δύσκολα».

Μάλιστα. Με τα υλικά του παρελθόντος φιλοδοξούν κάποιοι να οικοδομήσουν τη Ν.Δ. Διότι τι εννοεί «γνήσιοι» (!) νεοδημοκράτες» και ποιος παρακαλώ και με τι κριτήρια θα ελέγχει τη… γνησιότητα του Νεοδημοκράτη;

Και από πότε η πολιτική στήνεται με την επετηρίδα λες και πρόκειται περί ενός ελληνικού δημοσίου οργανισμού; @ Έχε το νου σου, Κυριάκο. Πάνε να σε μπουρδουκλώσουν!

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1991
Πεθαίνει ο τελευταίος έπαρχος Ίμβρου

Την τελευταία του πνοή αφήνει σε ηλικία 100 χρόνων ο Ευάγγελος Παπουτσιδάκης, ο τελευταίος έπαρχος Ίμβρου. Είχε γεννηθεί στο Αϊβαλί και σπούδασε στα μεγάλα μορφωτικά ιδρύματα των Κυδωνιών. Το 1914 έρχεται στη Λέσβο και το 1919 αναλαμβάνει έπαρχος Μολύβου. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει έπαρχος Τενέδου και Ίμβρου μέχρι βέβαια το 1923 όπου παρέδωσε το νησί στις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης. Επέστρεψε στη Μυτιλήνη και εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Το Ιστορικό του Αρχείο το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης.

 

ΕΙΠΕ


«Έχασαν οι δικηγόροι της Μυτιλήνης, κέρδισε όμως η αγορά της Μυτιλήνης».
Γιάννης Πετρέλλης, δικηγόρος, για την υπόθεση κατάχρησης του Λογαριασμού Αλληλεγγύης των Δικηγόρων Μυτιλήνης («ΕΜΠΡΟΣ»)

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 14/1
- Λήγει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για 26 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Λέσβο.
- Πανελλαδική αποχή δικηγόρων.
- Πρεμιέρα της ταινίας «Οι Μισητοί Οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο στο «Cine Αρίων» στις 9.00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/1
-Εκδήλωση γενεθλίων: «Σαν να μη πέρασε μια μέρα… 40 χρόνια Ζωής, Δημιουργίας και Προσφοράς» στον Πολυχώρο Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος) στις 7 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/1
- «To Xρυσό Λουρί» του Δημ. Ποταμίτη από τη Θεατρική Ομάδα του ΦΟΜ (Παιδική Σκηνή) στις 11 π.μ. και στις 5 μ.μ.
- Κοπή βασιλόπιτας από το Σύλλογο «Τέρπανδος» στην Κοινοτική Αίθουσα της Άντισσας στις 10 π.μ.
- Κοπή της βασιλόπιτας του Σωματείου Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης «Η Άμπελος» στο πνευματικό κέντρο Άγιου Νικολάου Αμπελικού στις 11 π.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/1
- Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Διαγωνισμό Κατάταξης 49 Δοκίμων λιμενοφυλάκων (ανδρών-γυναικών) έτους 2015 μέσω ΑΣΕΠ.
- Απεργία στα πλοία.

ΠΕΜΠΤΗ 21/1
- Απεργία στα πλοία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/1
- Κοπή βασιλόπιτας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι στις 12 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/1
- Κοπή βασιλόπιτας από το Σύλλογο της «Λεσβιακής Παροικίας» στο ξενοδοχείο «Αμαλία» στην Αθήνα στις 12 μ.μ.
- Αιολικός - Α.Ο. Χαλκίδας στο Κ. Κεντέρης στην Καλλονή στις 3 μ.μ.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ



Τι ψήφισαν
του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
(«ΕΘΝΟΣ»)

Κάνοντας μια πρόχειρη σούμα από τα κυβερνητικά σχόλια και τις διαρροές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σχετικά με την επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη στην αναμέτρησή του με τον Β. Μεϊμαράκη εντοπίζω τρεις βασικά αιτιάσεις σε βάρος του νέου ηγέτη της συντηρητικής παράταξης.
Η πρώτη είναι ότι υποστηρίχτηκε από τους ακροδεξιούς του κόμματός του, η δεύτερη ότι η εκλογή του αποδεικνύει πως η οικογενειοκρατία καλά κρατεί στη Ν.Δ. και η τρίτη πως είναι εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού.

Τρεις σχολιασμοί που το μόνο το οποίο με βεβαιότητα αποδεικνύουν είναι ότι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού μάλλον τρέφουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται ακόμη στην προ του 2015 περίοδο.
Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν είναι έτσι. Έχει μεσολαβήσει, δυστυχώς για εμάς, η εμπειρία της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης» και πολλά απ’ όσα με άνεση ξεστόμιζε έως τότε ο κάθε συριζαίος σήμερα προκαλούν ειρωνικά σχόλια, αν όχι και γέλια αν προβληθούν ως πολιτικό επιχείρημα.

Η ακροδεξιά υποστήριξη, για παράδειγμα. Χρειάζεται πολύ θράσος για να κατηγορείς κάποιον επειδή σε μια εσωκομματική αναμέτρηση τον στηρίζει ο Γεωργιάδης, όταν εσύ έχεις διαλέξει τον Καμμένο ως τον καταλληλότερο για να συγκυβερνήσετε τη χώρα. Ή, αν πάμε στα χρηματοικονομικά, μάλλον δεν προσφέρεται ως αξιόπιστος κριτής των οικονομικών επιλογών του ενός ή του άλλου κάποιος ο οποίος προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία δεν δίστασε να υιοθετήσει και να εφαρμόσει όχι μόνο όσα επί χρόνια κατήγγελλε, αλλά και πολύ χειρότερα.

Το ασύγκριτα διασκεδαστικότερο, όμως, είναι το περί οικογενειοκρατίας. Διότι μάλλον ως ήττα της θα πρέπει να καταγραφεί το αποτέλεσμα. Στη Ν.Δ. το κυρίαρχο όνομα είναι ένα: Καραμανλής. Και δεν ποντάρισε μόνο ο Μεϊμαράκης σ’ αυτό, ποντάρισε κι ο Τσίπρας. Και μαζί του και η «Αυγή» και ο Λαζόπουλος και το όποιο άλλο φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να πάρουν στο λαιμό τους το Μεϊμαράκη.

Για τους νεοδημοκράτες το δίλημμα ήταν, καλώς ή κακώς, αν θα διαλέξουν αυριανό πρωθυπουργό ή υποψήφιο για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι το είδαν κι έτσι ψήφισαν. Δεν έγιναν ξαφνικά μητσοτακικοί ή αντικαραμανλικοί. Απλώς θέλουν να ξαναγίνουν πραγματικά μεγάλο κόμμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey