Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Όταν διαβάζεις ότι το 59% των Ελλήνων θεωρεί ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν προσχεδιασμένη, το 61% ότι ο Κώστας Σημίτης είναι Εβραίος, το 75% ότι η ελληνική κρίση είναι οργανωμένο σχέδιο από ξένα κέντρα και το 69% ότι το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί και μας το κρύβουν, έχει τότε καμιά σημασία να κάνουμε διάλογο στη χώρα μας;
Κι αν υπολογίσουμε ότι οι… ψεκασμένοι κρατούν γερά τις θέσεις τους στην ελληνική κοινωνία, τότε καλόν είναι να σιωπάς @ Και αναρωτιέσαι πώς αυτή η χώρα μπορεί να ορθοποδήσει σε μια ορθολογική Ευρώπη, όπου ευδοκιμεί ο διάλογος με σοβαρά επιχειρήματα χωρίς ιδεολογικές δοξασίες και βέβαια χωρίς συνωμοσιολογικές συνθήκες.
Εκπλήσσομαι με την άνεση με την οποία πολλοί Έλληνες συζητούν τα σπουδαία θέματα της εποχής, εκφράζοντας φοβερές θεωρίες συνομωσίας, ενώ παράλληλα… αποκαλύπτουν απόρρητες πληροφορίες! Καλόν είναι σε τέτοιου είδους συζητήσεις να την… κοπανάς! Να αφήνεις τους «ειδικούς» να συζητούν και ξανά προς τη δόξα…
@ Η άφιξη στη Μυτιλήνη την επόμενη εβδομάδα του Πρωθυπουργού της Αυστρίας είναι ένα δείγμα της σημασίας που έχει αποκτήσει το νησί μας και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και προφανώς δε θα είναι η τελευταία επίσκεψη. Είναι λοιπόν τώρα ευκαιρία το νησί μας να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται. Διότι δεν είναι μόνο ότι τα νούμερα των προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί το νησί μας τους τελευταίους μήνες είναι πρωτόγνωρα
@ Είναι ότι, πρώτον, η τοπική κοινωνία όχι μόνο άντεξε αλλά έδειξε τη ευαισθησία της, συντρέχοντας με κάθε μέσο τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας που ψάχνουν εναγωνίως μια νέα καλύτερη ειρηνική πατρίδα. Δεύτερον, κι εξίσου σημαντικό, είναι ότι και οι τοπικές αρχές που βρέθηκαν μπροστά σ’ αυτόν τον τεράστιο όγκο των ανθρώπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αντέδρασαν σε γενικές γραμμές με επιτυχία. Άρα το νησί μας και δικαιούται και πρέπει να διεκδικήσει σοβαρή ενίσχυση προκειμένου να ανταπεξέλθει. Ενίσχυση όχι μόνο οικονομική αλλά και σε έμψυχο δυναμικό με το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές υπηρεσίες
@ Γιατί, είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει, το πρόβλημα θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα. Με τρόμο διάβαζα στην «Καθημερινή» (4/10) ότι πέρα από τους 2 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία θα πρέπει να προστεθούν και 1.2 εκατ. Σύροι που έχουν καταφύγει στο Λίβανο κι άλλοι 1.4 εκατ. στην Ιορδανία.
Και το χειρότερο; Ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς να διακρίνεται προς το παρόν κάποια ουσιαστική λύση του. Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, προτού βρεθούμε (και πάλι) προ εκπλήξεων…
ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1989
Αλλάζει χέρια το εργοστάσιο «Σουρλάγκα»
Το εργοστάσιο «Σουρλάγκα», ύστερα από 156 χρόνια ζωής, παραδίδεται από τη δυναστεία Σουρλάγκα σε έναν γιατρό, στο Γεραγώτη Γιώργο Καμάτσο, ο οποίος αγοράζει το 70% των μετοχών. Ο Γ. Καμάτσος κατάγεται από τον Πλακάδο, έχει σπουδάσει -εκτός από ιατρική- χημεία-βιοχημεία ενώ εργάστηκε στο Υπ. Υγιεινής των ΗΠΑ στο τμήμα Μόλυνσης Υδάτων.Σύμφωνα με δηλώσεις του, στόχος του είναι η ανάκαμψη της παραγωγής και να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά οι 300 εργαζόμενοι. Παρά τις εξαγγελίες, η παραγωγή του συνέχισε να μειώνεται, με αποτέλεσμα μετά από έναν χρόνο το εργοστάσιο να κλείσει οριστικά.
ΕΙΠΕ
«Το μείγμα “σοφού” πλην παραμυθιαζόμενου λαού και ανάπηρης ηγεσίας είναι εκρηκτικό. Κι αν τα παραμύθια έχουν σχεδόν πάντα καλό τέλος, τα παραμυθιάσματα είναι πάντα επικίνδυνα».
Ανδρέας Τρούμπης καθηγητής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου («ΕΜΠΡΟΣ»)
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Με την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν και στην ψυχαγωγία, από τις μέχρι τώρα μετρήσεις τηλεθέασης της «Nielsen», το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως δεν υπάρχουν πλέον κυρίαρχα τηλεοπτικά κανάλια.Η παντοκρατορία του Mega και του ΑΝΤ1, που πριν από μερικά χρόνια έπαιρναν το 45% και πλέον της ημερήσιας τηλεθέασης, έχει τελειώσει.
Τώρα τα επτά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μοιράζονται σχεδόν το 65% της ημερήσιας θεαματικότητας, με μικρές σχετικά διαφορές μεταξύ τους.
21 - 27/9 14 - 20/9
Mega 13,4% 12,8%
Alpha 13% 13,8%
ANT1 12,2% 10,9%
Star 10,2% 10,2%
ΣΚΑΪ 9,8% 9,5%
ΕΡΤ1 7,2% 8%
ΕΡΤ2 1,2% 1,3%
E-TV 8,1% 6,2%
Μακεδονία 0,9% 1,1%
TV
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1847 Κυκλοφορεί στο Λονδίνο το μυθιστόρημα των αδελφών Μπροντέ «Τζέιν Έιρ» και αμέσως γίνεται τεράστια επιτυχία.
1951 Ο Στάλιν ανακοινώνει ότι η Ρωσία διαθέτει ατομική βόμβα.
1955 Ο βασιλιάς Παύλος αναθέτει την πρωθυπουργία στο 48χρονο υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Αλεξάνδρου Παπάγου. Στην απόφαση αυτή αντιδρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Στέφανος Στεφανόπουλος. Η κυβέρνηση Καραμανλή θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στις 10 Οκτωβρίου.
1973 Αρχίζει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί δικαιούται η Εκκλησία μας να είναι παρούσα στα σχολεία
του Μανώλη Κωττάκη
(«Δημοκρατία»)
Οι γραφικές συναντήσεις υπουργών με τις ενώσεις αθέων, προκειμένου να συζητηθούν θέματα όπως η κατάργηση των Θρησκευτικών, όσο και οι ύποπτες παραινέσεις να ζητείται η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών και από τους ορθοδόξους (προς τα εκεί κατέτεινε η πρόταση της κυρίας Αναγνωστοπούλου για αιτήσεις απαλλαγής χωρίς αναφορά θρησκεύματος) ανήκουν πλέον στο ιδεολογικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός είναι πολύ έξυπνος για να βάλει απέναντί του την Εκκλησία και το πλήρωμά της, τη στιγμή που καλείται να λάβει δύσκολα μέτρα και έχει ανάγκη την καταλλαγή.
Ο Σημίτης, που το επιχείρησε μια φορά ακόμη, το μετανιώνει. Ηττήθηκε. Ωστόσο, η διατήρηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, με τις όποιες προσαρμογές μελετά ο νέος υπουργός Νίκος Φίλης, δεν πρέπει να προσεγγίζεται με όρους ισχύος αλλά με όρους Ιστορίας και υπεροχής.
Η Ορθοδοξία δεν πειθαναγκάζει τους ανθρώπους να ζουν με το ζόρι. Ευλογεί το γάμο αλλά επιτρέπει το διαζύγιο, όχι όπως στον καθολικισμό που σχεδόν απαγορεύει τη λύση του. Η Ορθοδοξία δεν επιβάλλεται στους ανθρώπους. Παρακολουθήστε το θορυβώδες τυπικό μιας ορθόδοξης βάπτισης και μιας κυριλέ βάπτισης άλλων δογμάτων του χριστιανισμού. Στις πρώτες ο παπάς λέει λίγα λόγια παραίνεσης στο τέλος προς τους γονείς. Στις δεύτερες ο ιερέας σταματά κάθε τρεις και λίγο το μυστήριο για νουθεσίες.
Στην Ορθοδοξία ο κλήρος μπορεί και να είναι λαϊκός, από τις κατώτερες τάξεις. Στα άλλα δόγματα πολύ περιορισμένα. Η σύγκριση ευνοεί, λοιπόν, την ορθόδοξη θρησκεία. Και με όρους Ιστορίας, όμως, η Εκκλησία μας δικαιούται να είναι παρούσα στη σχολική ζωή. Όχι επειδή σώνει και καλά το επιβάλει το Σύνταγμα. Αλλά γιατί στους παπάδες όρκιζε τους Άνδρες του ο Παύλος Μελάς στο Μακεδονικό Αγώνα.
Γιατί με τον παπα-Ανυπόμονο δίπλα στρατολογούσε χωριάτες στην Αντίσταση ο Βελουχιώτης. Γιατί με τους δεσποτάδες κηρύξαμε την Επανάσταση. Η Εκκλησία και η Ορθοδοξία είναι μέρος της εθνικής μας ζωής. Γι’ αυτό είναι μέσα στα σχολεία.