Δηκτικά 24/3/2015

24/03/2015 - 14:12

Ασφυκτικά γέμισε το Βιβλιοπωλείο «Book & Art» στην οδό Κομνηνάκη 5 της Μυτιλήνης το περασμένο Σαββάτο στην παρουσίαση των βιβλίων του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Απόδειξη της ανταπόκρισης που δείχνουν μικροί και μεγάλοι σε καλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Έρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα…

Όπως σας είχε προϊδεάσει το «Ε» με σχετικά ρεπορτάζ του, η εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται να είναι «γεμάτη» σε ό,τι αφορά στα θέματα του δήμου. Μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας, χθες εστάλη η πρόσκληση και για δεύτερη συνεδρίαση την ερχόμενη Παρασκευή, όπου μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, θα είναι και η περίφημη Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. Αυτό βέβαια που δεν είναι ακόμη γνωστό, είναι ποια θα είναι τελικά η εισήγηση της δημοτικής αρχής και το αν θα χρειαστεί να συγκληθεί εκ νέου εκτελεστική επιτροπή που θα (προ)εγκρίνει το περιεχόμενο της τροποποίησης… Σε κάθε περίπτωση, η τροποποίηση έρχεται και έχει ενδιαφέρον το πώς θα την υποδεχτεί τόσο η αντιπολίτευση, όσο και η συμπολίτευση.

Μ.ΟΡΦ.

 

ΔΕΥΑΛ και ονοματοθεσίες

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της ερχόμενης Παρασκευής, ξεχωρίζει επίσης η αναλυτική ενημέρωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αναφορικά με την λειτουργία της ΔΕΥΑΛ, από τη στιγμή μάλιστα που εφαρμόστηκε και η πλήρης επέκταση του δικτύου της σ’ όλο νησί. Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση έρχεται και η ονοματοθεσία οδών στις δημοτικές ενότητες Ερεσού και Παμφίλων. Θυμίζουμε ότι η σχετική… δυνατότητα για ονοματοθεσία οδών, είχε παραχωρηθεί στις τοπικές κοινότητες με την περίφημη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των προέδρων της «περιφέρειας» και πρώτος απ’ όλους, είχε προχωρήσει σε ονοματοθεσία, ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλονής κ. Καραθεοδώρου…

Μ.ΟΡΦ

 

Stop στις τρύπες των δρόμων

Αν και αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση πως λόγω άλλων θεμάτων που «καίνε» τη δημοτική αρχή αυτήν την περίοδο, θα πήγαινε πίσω η περίφημη εισήγηση για την αλλαγή του πλαισίου που ίσχυε μέχρι σήμερα αναφορικά με τις δυνατότητες χορήγησης άδειας εκσκαφής του οδοστρώματος σε Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, τελικά η νέα πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου για την ερχόμενη Παρασκευή, επιβεβαίωσε ένα ακόμη σχετικό ρεπορτάζ του «Ε». Έτσι λοιπόν, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στρατής Τζιμής, αναμένεται να φέρει εισήγηση με το νέο πλαίσιο για τους συνήθεις «υπόπτους» Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας που ανοίγουν κάθε τρεις και λίγο τους δρόμους και μετά αφήνουν πίσω τους σε αρκετές περιπτώσεις πρόχειρα «μπαλώματα» και όπως αφήνεται να εννοηθεί, θα είναι μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρό. Αν συνυπολογίσουμε επίσης πως η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και ευρείες ασφαλτοστρώσεις ύψους 1 εκ. ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό πως για να χορηγηθεί άδεια για… εκσκαφές στους καινούργιους δρόμους, θα πρέπει να συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι, ενώ λογικά θα είναι και πολύ αυστηρός ο έλεγχος αποκατάστασης των διανοίξεων των δρόμων…

Μ.ΟΡΦ

 

Ένας καθηγητής στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Ο καθηγητής του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Θεοτοκάς, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα Ναυτιλίας, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θέση του Αθανάσιου Μπούσιου, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Capital.gr. Φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας σε μια νευραλγική θέση. Ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας είναι ο άνθρωπος που εφαρμόζει την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης στον κλάδο της ακτοπλοΐας, μετατρέποντας τον πολιτικό σχεδιασμό σε πολιτικές αποφάσεις.

Ν.Μ.

 

Άλλος για το εκατομμύριο

Έχουν περάσει πάνω από 10 ημέρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θα φρόντιζε να πληρωθεί η ΝΕΛ ένα εκατ. ευρώ για τα δρομολόγια του «Aqua Spirit», ώστε να πληρώσει τους ναυτικούς και το πλοίο να επιστρέψει στα δρομολόγια του. Είναι το δεύτερο εν ενεργεία πλοίο της ΝΕΛ του οποίου οι ναυτικοί κάνουν επίσχεση εργασίας. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο κ. Δρίτσας, η καταβολή του παραπάνω ποσού θα δινόταν την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά όπως όλα δείχνουν δεν έγινε. Πέρα όμως από τους ναυτικούς της ΝΕΛ επίσχεση εργασίας κάνουν οι ναυτικοί και σε άλλα πλοία της ακτοπλοΐας, οι οποίοι επίσης έχουν άμεση ανάγκη τα δεδουλευμένα τους.

Φοβόμαστε πως ο βασικός λόγος για τον οποίο δε γίνονται οι πληρωμές είναι η άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει στο εσωτερικό της χώρας το Κράτος μέχρι να διευθετήσει τα ανοιχτά θέματα με τους δανειστές. Συμπέρασμα: Αν δεν καλογνωμήσει η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δεν πρόκειται να πληρωθούν οι ναυτικοί.

Ν.Μ.

 

Λαδοχρονιά;

Η ελαιοκομική περίοδος 2015-2016 από πολλούς αναμένεται ως ιδιαίτερα παραγωγική, διότι ο φετινός χειμώνας είχε πολλές βροχές και πολλά κρύα. Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε τα πρώτα σημάδια στα ελαιόδεντρα που δείχνουν ότι θα έχουμε μια λαδοχρονιά. Βέβαια ως τον ερχόμενο Νοέμβρη μένει να περάσει πολύς καιρός και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι ελαιοπαραγωγοί δικαιούνται να αισιοδοξούν και να ελπίζουν ότι η επόμενη χρονιά θα δώσει μεγάλο όγκο παραγωγής. Ίσως μάλιστα θα πρέπει με βάση αυτήν την εκτίμηση να οργανώνουν τις καλλιεργητικές φροντίδες που έχουν να κάνουν.

Ν.Μ.

 

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Κατά 1,7 φορές έχει αυξηθεί η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου από το έτος 1990-91 έως και το 2014-15. Από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), προκύπτουν πλήθος από σημαντικές διαπιστώσεις που φωτίζουν όχι μόνο την 15ετία που πέρασε αλλά και την επόμενη που έρχεται. Η πιο εντυπωσιακή είναι η σταθερή άνοδος της κατανάλωσης στις μη ελαιοπαραγωγές χώρες (οι οποίες δεν είναι και μέλη του IOC). Το μερίδιό τους στην παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε από 11% στο 24%, αναφέρει σε άρθρο του στο Olivenews.gr o Βασίλης Ζαμπούνης. Ωστόσο δίπλα σε αυτήν τη θετική είδηση θα πρέπει να προσθέσουμε και μία αρνητική. Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να εκμεταλλευτεί την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης και να μπει δυναμικά στις παγκόσμιες αγορές ελαιολάδου. Ή πιο απλά παραμένουμε φτωχοί συγγενείς.

Ν.Μ.

 

Της Φυσικής τα πειράματα…

Εντυπωσιακή η επιτυχία της έκθεσης πειραμάτων Φυσικής που έγινε το Σαββάτο στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης. Πολλές δεκάδες παιδιά από τα σχολεία της Λέσβου παρουσίασαν τη δουλειά τους. Μπράβο σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και φυσικά διοργανωτές

 

Της Φυσικής τα πειράματα… (2)

Στην έκθεση πειραμάτων συμμετείχε επίσης με τρεις παρουσίες, από τις οποίες οι δυο έχουν αποσπάσει πανελλήνιες διακρίσεις, το Λύκειο της Αγιάσου. Επίσης από το Λύκειο Αγιάσου, παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση με τίτλο «Μεγάλες μορφές της Φυσικής και των Μαθηματικών μέσα από την αγιασώτικη ντοπιολαλιά και σάτιρα “Οι ξλουμέν’”»!

Α.Ω

 

Αφίξεις ρεκόρ

Το πιο απαισιόδοξο σενάριο επιβεβαιώνεται αναφορικά με τη φετινή μεταναστευτική ροή. Χθες 266 μετανάστες εντοπίστηκαν από άντρες του λιμενικού προερχόμενοι από τα απέναντι παράλια. Υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και μέλη διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν το μεταναστευτικό ζήτημα είχαν επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό πως η φετινή χρονιά θα είναι με ακόμη πιο αυξημένη τη μεταναστευτική ροή σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στο «Ε» έχουμε φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές αντίστοιχες τοποθετήσεις-εκτιμήσεις για την πορεία του φαινομένου την τρέχουσα χρονιά. Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί με τον πιο σαφή τρόπο η πρόβλεψη για αύξηση των αφίξεων. Χθες μάλιστα καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που έχουν εντοπιστεί σε μία ημέρα στη Λέσβο. Το καμπανάκι πλέον έγινε ολόκληρο... καμπαναριό και οι αρμόδιοι δεν μπορούν να προσποιούνται άλλο ότι δεν ακούν.

Η.Μ.

 

Μίκρυνε το ωράριο στα Θέρμα

Τον περιορισμό του ωραρίου στα Δημοτικά Λουτρά στα Θέρμα κατήγγειλε αναγνώστης του «Ε». Συγκεκριμένα τα λουτρά τώρα κλείνουν στις 16:30 το απόγευμα και όχι στις 19:00, όπως πριν από λίγες ημέρες. Αποτέλεσμα είναι πολλοί και κυρίως όσοι εργάζονται, να μην προλαβαίνουν να κάνουν το μπάνιο τους, ενώ σχεδόν όλες τις ώρες παρατηρείται συνωστισμός. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και 15 άτομα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τα λουτρά. Επειδή ο κόσμος δεν εξυπηρετείται, αλλά και ο δήμος χάνει έσοδα ας το δει η διοίκηση της ΑΔΕΛ, προκειμένου όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Η.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey