Δηκτικά 12/2/2015

12/02/2015 - 13:55

3:30 το μεσημέρι ενός καθημερινού μεσημεριού, στον πολύπαθο κόμβο της Αλυσίδας. Ο οδηγός τού Opel αριστερά πάρκαρε και αφού το κλείδωσε (!), απομακρύνθηκε προς άγνωστο προορισμό. Λίγη ώρα πριν, στο σημείο αυτό υπήρχε μεγάλο μποτιλιάρισμα ακριβώς λόγω της ύπαρξης άλλου παρκαρισμένου αυτοκίνητου το οποίο εμπόδιζε την ταυτόχρονη διέλευση μεγάλου και μικρού οχήματος στις δύο λωρίδες (η μία για την αριστερή στροφή). Προφανώς, στο συγκεκριμένο σημείο χρειαζόμαστε τέσσερις λωρίδες: Η μία για παρκάρισμα, η άλλη για τον απαραίτητο ελιγμό παρκαρίσματος και οι άλλες δύο για την κυκλοφορία (ευθεία ή στροφή)!

Βέβαια, η έλλειψη παρουσίας της Τροχαίας σε κρίσιμους κόμβους, κρίσιμες ώρες, είναι παραπάνω από εμφανής. Ειδικά στο πέταλο της προκυμαίας (με την προκλητική ανοχή του Λιμενικού Σώματος που δεν μπορεί να ελέγξει ένα δρόμο), το διπλοπαρκάρισμα (ακόμα και πάνω στα φανάρια), η κατοχή των θέσεων στάθμευσης δικύκλων από νοικιαζόμενα αυτοκίνητα κ.λπ., είναι μόνιμη κατάσταση.

Κατά τα άλλα, μας φταίνε οι μελέτες, η έλλειψη προσωπικού και όλοι οι άλλοι...

 

Λίγη κατανόηση

Είναι πράγματι εκατοντάδες τα προβλήματα που παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση από την επέλαση του νοτιά και μετά, και συντηρούνται έως και σήμερα από την επέλαση του εξίσου σαρωτικού βοριά στη Λέσβο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι τεχνικοί τής ΔΕΗ που είναι υπεύθυνοι σε όλο το νησί για την αποκατάσταση των βλαβών, εδώ και δύο εβδομάδες τρέχουν σαν τρελοί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εκατοντάδες κλήσεις των πολιτών και του Δήμου. Και επειδή για πρώτη ίσως φορά, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι διακοπές ρεύματος στα σπίτια ήταν ελάχιστες, έχουν ένα δίκιο κι εκείνοι όταν λένε πως κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες το τελευταίο διάστημα και δεν αξίζουν να λοιδορούνται από τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πρόσφατοι νοτιάδες ήταν μία πρωτοφανής κατάσταση για το νησί και τώρα που μας ήρθαν και οι βοριάδες, να είμαστε λίγο πιο ψύχραιμοι και υπομονετικοί στα μικροπροβλήματα που πιθανώς να έχουμε ξανά με τη ΔΕΗ. Εξάλλου, διαφαίνεται πως ακόμα τα προβλήματα των νοτιάδων δεν έχουν αποκατασταθεί, αφού κι ο καιρός έτσι κι αλλιώς, μέχρι και σήμερα, δεν είναι σύμμαχος στις παρεμβάσεις των τεχνικών.

Μ.ΟΡΦ.

 

Συγκυβέρνηση;

Δεδομένου ότι στις παρατάξεις του Σπύρου Γαληνού και του Στράτου Γεωργούλα είναι έντονο το κομματικό χρώμα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η… διαφωνία τους έτσι όπως καταγράφεται σήμερα σε επίπεδο ανακοινώσεων για τα προβλήματα της Γέρας, δείχνει πως στο Δήμο τουλάχιστον δεν υπάρχει… συγκυβέρνηση όπως αποτυπώνεται σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής! Και τούτο σημειώνεται με αφορμή και τη σχετική χιουμοριστική διάθεση με την οποία υποδέχτηκαν το πρόσφατο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ο Στρατής Καραγεωργίου του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» «γκρίνιαζε» πως οι τοποθετήσεις του δημάρχου είναι πολύ μεγάλες σε χρονική διάρκεια. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός τότε παρατήρησε με χιούμορ ότι ο δήμαρχος και ο κ. Γεωργούλας πλέον μπορούν να έχουν δικαιωματικά το μεγαλύτερο χρόνο όταν μιλούν στο σώμα…

Σε κάθε περίπτωση, στο Δήμο… συγκυβέρνηση δεν υπάρχει. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η συμβουλή του δημάρχου στην ανακοίνωσή του για τον «Άλλο Δρόμο» να μην κάνει «αντιπολίτευση από συνήθεια», ήταν ομολογουμένως μία από τις λεγόμενες «καλές» μπηχτές.

Μ.ΟΡΦ.

 

Τα του Καίσαρος…

Στο χθεσινό ρεπορτάζ μας για τα δύο επιπλέον έργα που φέρονται ως επιλέξιμα από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», διαφάνηκε πως η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του δημάρχου Λέσβου προς τον απελθόντα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη. Ο δήμαρχος, με παρέμβασή του στο «Ε» και παρά το ότι σε κάθε περίπτωση αναμένει την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου για την έγκριση των δύο έργων αγροτικής οδοποιίας στο Γενί Λιμάνι και το Ίππειος, τόνισε πως τα επιπλέον αυτά έργα έρχονται -όπως όλα δείχνουν- μέσω των επαφών και των πιέσεων της δημοτικής αρχής στη νέα κυβέρνηση.

Για να αποδώσουμε λοιπόν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, οφείλουμε να σημειώσουμε τη λεπτομέρεια, για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και συνειρμοί.

Μ.ΟΡΦ.

 

Το προπονητήριο…

Επειδή το τελευταίο διάστημα ΠΑΕ ΑΕΛΚ, Δήμος Λέσβου και Αιολικός βρίσκονται κυρίως σε ένα μεταξύ τους πόλεμο εντυπώσεων, η έναρξη της λειτουργίας του δικού της ιδιόκτητου προπονητηρίου στα Μυλέλια αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές κινήσεις της καλλονιάτικης ΠΑΕ, η οποία αποδεικνύει στην πράξη με αυτή την επένδυση πως κινείται στα πρότυπα των μεγάλων ομάδων της χώρας, έχει σχέδιο και όραμα για το άμεσο μέλλον και κυρίως δεν είναι μία ΠΑΕ που θα κάνει το… «κομμάτι» της για λίγα χρόνια στη Super League και μετά θα εξαφανιστεί.

 

… και ο Δήμος

Αν είχαν εκλείψει, τώρα, οι υπερβολές εκ μέρους της στην πρόσφατη συνεδρίαση του νομικού προσώπου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, θα είχε κλέψει ολοκληρωτικά και τις εντυπώσεις. Μπαίνοντας όμως στη διαδικασία να κρατήσει με κάθε κόστος αποκλειστικά δικό της και το προπονητικό κέντρο που της έχει παραχωρηθεί στο «Γ. Σκούφος», αρνούμενη επί της ουσίας να παίζει εναλλακτικά έναν αγώνα το μήνα και ο Αιολικός τις Κυριακές, αδικεί τον ίδιο της τον εαυτό. Και κυρίως τα ίδια της τα επιτεύγματα. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος εξακολουθεί να λειτουργεί τον Ταρλά και το «Κ. Κεντέρης» με ένα μόλις υπάλληλο και με αυτήν τη λειτουργία ευνοεί τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των χρηστών τους, καθώς επί της ουσίας αυτοί θεωρούν ότι «πληρώνουν» για να συντηρούνται τα γήπεδα. Και αφού πληρώνουν, θεωρούν ότι τα γήπεδα είναι και δικά τους.

Μ.ΟΡΦ.

 

Καμμία αναφορά στη νέα ΚΑΠ

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου, έκανε λόγο για αναθεώρηση της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) μετά από αίτημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί είχαν εντυπωσιαστεί από εκείνη τη δήλωση, αλλά οι γνωρίζοντες χαμογέλασαν λίγο βαριεστημένα. Μερικούς μήνες αργότερα, επισκέφθηκε τη Λέσβο ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, και δεν έκανε καμμία αναφορά για αναθεώρηση της ΚΑΠ. Προχθές κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε καν αναφέρθηκε στην ΚΑΠ. Διότι, πολύ καλά, γνωρίζει πως μία πολιτική συμφωνία μεταξύ 27 κρατών που ρυθμίζει την αγροτική πολιτική, δεν μπορεί να αλλάξει επειδή έτσι θέλει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλείται να ασκήσει αγροτική πολιτική στα στενά περιθώρια που αφήνουν η ΚΑΠ και η υποχρέωση η χώρα να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Κατά συνέπεια, και τα περιθώρια άσκησης εθνικής πολιτικής για την πρωτογενή παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ν.Μ.

 

Καμμία διαμαρτυρία

Σχεδόν μια εβδομάδα χωρίς πλοίο είναι η άγονη γραμμή που συνδέει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Καβάλα. Κι όμως, δεν υπάρχει καμμία αντίδραση από τους φορείς των νησιών. Να υποθέσουμε ότι δεν αντιλήφθηκε κανείς την έλλειψη του πλοίου, οπότε είναι περιττή η γραμμή; Ή οι φορείς των νησιών θεωρούν πως οι ματαιώσεις δρομολογίων όπως αυτό της Τετάρτης, είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας;

Δε μας αρέσει η γκρίνια, φοβόμαστε όμως πως η σιωπηρή αποδοχή της κατάστασης ανοίγει το δρόμο για μείωση των δρομολογίων των άγονων γραμμών και αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν. Η τακτική συγκοινωνία στα νησιά πρέπει ν’ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα κυρίως των νησιωτών και των φορέων τους. Και σε αυτόν το στόχο δεν πρέπει να υπάρχει καμμία έκπτωση.

Ν.Μ.

 

Κόψε - ράψε

Στην παλιά καλή συνταγή τού κόψε - ράψε φαίνεται πως καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει την έκταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο ζήτημα των βοσκοτόπων. Είναι άλλωστε το μόνο εργαλείο που διαθέτει στην προσπάθεια να μοιράσει με σχετικά δίκαιο τρόπο τις επιδοτήσεις μεταξύ των κτηνοτρόφων της χώρας. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των υπηρεσιακών στελεχών τού ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι δείχνουν τη διάθεση να ακολουθήσουν κατά γράμμα την ισχύουσα κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Τακτική που μας θυμίζει τον τρόπο που έπαιζαν άμυνα οι ιταλικές ποδοσφαιρικές ομάδες και καθιερώθηκε ως «κατενάτσιο».

Ν.Μ.

 

Θα αξιοποιηθεί;

Ο Χιώτης Νίκος Βάγιας, στέλεχος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και πριν μερικά χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΠΕΓΕΠ, μαθαίνουμε ότι είναι από τα πρόσωπα που θα χρησιμοποιηθούν σε θέσεις-κλειδιά του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ο κ. Βάγιας είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις αδυναμίες των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στους τομείς της τυποποίησης και της εμπορίας και σίγουρα θα βοηθήσει πολύ τη νέα πολιτική ηγεσία, ιδιαίτερα στην προσπάθεια να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

Ν.Μ.

 

Πείσμωσαν και τα κατάφεραν

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, μέρος των αναγκών μας σε αίμα κάλυπταν οι Ελβετοί εθελοντές, παρακαλώ, στέλνοντάς μας αρκετές χιλιάδες μονάδων αίματος κάθε χρόνο. Το ελληνικό κράτος είχε επαναπαυθεί και μαζί με κάποιες ακόμα χιλιάδες που αγοράζονταν από το Βέλγιο καλύπταμε τις ανάγκες μας. Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, οι Ελβετοί εθελοντές αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορηγία αυτή σε αίμα, βλέποντας ότι δε γίνονται προσπάθειες ώστε να αποκτήσουμε αυτάρκεια. Και είχαν δίκιο. Το κράτος αδιαφορούσε και επαναπαυόταν χωρίς να προβαίνει πολλές φορές ακόμα και στα βασικά που απαιτεί η ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ευτυχώς που η στάση αυτή των Ελβετών προβλημάτισε και πείσμωσε τους εθελοντές. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, είχαν πει τότε πως είναι ένα ζήτημα τιμής για τη χώρα. Οι εθελοντικές ομάδες αιμοδοσίας του νησιού κατόρθωσαν μέσα σε λίγα χρόνια και παρά τις αντίξοες συνθήκες για αυτούς, να αυξάνουν συνεχώς τις μονάδες αίματος που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο, φτάνοντας το 2014 τις 3.250 φιάλες. Βέβαια, όσο οι ανάγκες μας σε αίμα είναι περισσότερες από αυτό που συγκεντρώνουμε, κανένα νούμερο δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό. Η στάση, όμως, και πορεία των εθελοντών αιμοδοτών είναι αναμφίβολά παράδειγμα προς μίμηση.

Η.Μ.

 

Καταγγελία για Καλαμιάρη

Τη διάθεση λυμάτων, αλλά και αποβλήτων ελαιοτριβείων, στο χείμαρρο του Καλαμιάρη που εκβάλλει στο Φοινικόδασος στην Παναγιούδα, κατήγγειλε χθες στο «Ε» αναγνώστης μας. Μεταβήκαμε στο σημείο και μετά από αυτοψία σε μεγάλο τμήμα της κοίτης, δε διαπιστώθηκε κάποιο είδος ρύπανσης. Παρών ήταν και ο Μιχάλης Μπάκας, περιβαλλοντολόγος κι επικεφαλής της Κίνησης των Οικολόγων Πρασίνων.

Το νερό που έτρεχε στο χείμαρρο από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, προφανώς τον καθάρισε. Ωστόσο δεν είναι πρώτη φορά που σημειώνονται παράπονα των κατοίκων για κακοσμία να αναδύεται από το συγκεκριμένο χείμαρρο και πολλές φορές να ρέει σε αυτόν μαύρο υγρό. Αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι να φτιαχτεί ο βιολογικός καθαρισμός στον Αφάλωνα, που θα λύσει το ζήτημα των οικιακών αποβλήτων, και φυσικά να σταματήσουν τα ελαιοτριβεία να ρίχνουν τα απόβλητά τους στο χείμαρρο.

Η.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey