Δηκτικά 7/2/2015

06/02/2015 - 23:55

Ο χώρος είναι πίσω από το Κολυμβητήριο. Σημείο που αντικρίζουν όσοι φθάνουν ακτοπλοϊκώς στο νησί και φυσικά όσοι περαστικοί από την περιοχή. Προφανώς το Λιμενικό Ταμείο τον χρησιμοποιεί ως αποθηκευτικό χώρο του λιμανιού, δημιουργώντας μια εικόνα χωματερής στη βιτρίνα της πόλης. Ας βρεθεί κάποιο άλλο σημείο, γιατί αυτό είναι ήδη επιβαρυμένο με τις παλιές αποθήκες και δε σηκώνει άλλο χάλι.

 

Για τα ερωτηματολόγια

Το ερωτηματολόγιο που διένειμε στους πολίτες η νέα δημοτική αρχή με την ανάληψη σχεδόν των καθηκόντων της, και στα οποία αναφερθήκαμε χθες, ήταν μία από τις πρώτες και αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες της. Μέσω αυτών, ο νέος τότε δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, επιχειρούσε να δώσει βήμα στους δημότες του, ζητώντας τους ουσιαστικά να συμμετάσχουν και εκείνοι μέσω της άποψής τους, ενεργά, στις παρεμβάσεις που θα έπρεπε και κατά τη γνώμη τους να γίνουν για το καλό του Δήμου. Μπορεί από τις μέχρι τώρα πληροφορίες να προκύπτει ότι δεν είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, όμως αυτό δεν προκαλεί, θα λέγαμε, έκπληξη, καθώς οι πολίτες δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

 

Για τα ερωτηματολόγια (2)

Το πλέον αξιοσημείωτο, όμως, που προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών στα ερωτηματολόγια, είναι πως οι παρεμβάσεις που ανέδειξαν ως αναγκαίες για το Δήμο από τις αρχές της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, ήταν τελικά αυτές ακριβώς που η τελευταία έθεσε σε προτεραιότητα στην πράξη. Όπως η καθαριότητα, τα αδέσποτα, η αγροτική οδοποιία και η ύδρευση και αποχέτευση. Πράγμα που δείχνει πως, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, είχε αφουγκραστεί σωστά την κοινωνία και είχε εντοπίσει μάλλον επ’ ακριβώς τις ενδεχομένως αστοχίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, από το περιβάλλον του δημάρχου λέγεται πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες με αυτήν του ερωτηματολογίου θα γίνουν και στο μέλλον, με τη δημοτική αρχή να θέλει να έχει την άποψη των πολιτών για να διαμορφώσει τις δράσεις της.

Μ.ΟΡΦ.

 

Ξανά - μανά στο Facebook

Και ο χαμός τού Facebook καλά κρατεί… Ο Παναγιώτης Αλβανόπουλος έδωσε απάντηση στην… απάντηση του δημάρχου Σπύρου Γαληνού που δημοσίευσε χθες το «Ε», και σχολίασε πως ο ίδιος ουδέποτε σκέφτηκε την «καρέκλα», υπενθυμίζοντας πως με την πρώτη παραίτησή του από αντιδήμαρχος, το απέδειξε. Ο κ. Αλβανόπουλος φρόντισε να δώσει και μία συμβουλή προς το δήμαρχο, να γίνει καλύτερος… ακροατής, γιατί στη ζωή «δεν τα ξέρουμε όλα». Ο τέως αντιδήμαρχος έκλεισε την παρέμβασή του στην ανάρτηση του Σπύρου Γαληνού, με την προτροπή να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται προς το πρόσωπό του, ευχόμενος πάντως ολόψυχα καλή επιτυχία για τη συνέχεια και υπογράφοντας ως «ο παλιός του φίλος».

Βέβαια, όπως αποδεικνύεται, η ανάρτηση του δημάρχου δεν αφορούσε απαραίτητα τον Παναγιώτη Αλβανόπουλο, αλλά έστελνε ένα γενικότερο μήνυμα στη δημοτική αρχή του. Μία άλλη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε επίσης, είναι πως μπορεί Γαληνός και Αλβανόπουλος να χάλασαν μία φιλία ετών, ωστόσο παραμένουν… διαδικτυακοί φίλοι! Τι σου κάνει αυτή η νέα τεχνολογία και τα social media…

Μ.ΟΡΦ.

 

Προσωρινά στους Μικρασιάτες

Με παρέμβασή του στο «Ε», ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλονής, Ιγνάτης Καραθεοδώρου, αντικρούει τα όσα υποστήριξε στο «Ε» πριν από λίγες ημέρες ο δημοτικός σύμβουλος του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Δαγκλής αναφορικά με τη μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Σταθμού και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καλλονής. Υπενθυμίζεται ότι ο Στρατής Δαγκλής υποστήριξε προσφάτως πως η δημοτική αρχή είχε βρει ιδανικό κτήριο για τη μετεγκατάσταση των δύο υπηρεσιών, αλλά τελικά το παραχώρησε στο Σύλλογο Μικρασιατών. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, λοιπόν, με παρέμβασή του διέψευσε κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας πως ο χώρος του επίμαχου κτηρίου δόθηκε προσωρινά στο Σύλλογο για τις ανάγκες φιλοξενίας μίας έκθεσής του και για όσο δεν αποκρίνεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των δύο υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό. Ως εκ τούτου, ο κ. Καραθεοδώρου λέει ότι το κτήριο είναι αποδεσμευμένο…

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, άπαντες στην Καλλονή περιμένουν με ανυπομονησία την ανταπόκριση του Υπουργείου, οπότε οι εν τω μεταξύ τσακωμοί μάλλον είναι άνευ λόγου…

Μ.ΟΡΦ.

 

Και ο Στρ. Κόρακας για την Digea

Η… Digea δε λέει να βγει από την επικαιρότητα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν έχει καλύψει επαρκώς τη Λέσβο με το ψηφιακό της δίκτυο. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας, λοιπόν, με επιστολή του στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητά να περιληφθεί ξανά το θέμα στην ημερήσια διάταξη, για να συζητηθεί ολοκληρωμένα, επειδή έρχονται και στην Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος εισηγήσεις για έγκριση ΜΠΕ σχετικές με την Digea.

Α.Ω.

 

Παζάρι από σχολείο για τα αναλώσιμα

Συνέβη και αυτό σε σχολείο της Λέσβου στα χρόνια της κρίσης. Οι μαθητές σχολείου στη Άγρα οργάνωσαν παζάρι με τις χειροτεχνίες τους και τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν, τα διέθεσαν για την αγορά αναλώσιμων υλικών για τη λειτουργία του σχολείου. Σύμφωνα με την πηγή μας, μάλιστα, οι περισσότεροι μαθητές έβαλαν τους γονείς τους να αγοράσουν τα έργα που οι ίδιοι είχαν κάνει, γιατί ήθελαν να τα κρατήσουν. Πράγμα που είναι απόλυτα λογικό για μικρά παιδιά. που δύσκολα αποχωρίζονται το παιχνίδι τους και ειδικά αν το έχουν φτιάξει τα ίδια.

Στο ίδιο σχολείο, με έξοδα των γονιών εγκαταστάθηκε και αυλόπορτα προκειμένου να αφαιρεθούν τα επικίνδυνα συρματοπλέγματα που είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο του προαυλίου. Όλα αυτά, τη στιγμή που η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κάμποσοι άλλοι συνάδελφοί της σε όλοι τη χώρα λάμβαναν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως μπόνους.

Τελικά, λεφτά υπάρχουν, αλλά για ορισμένους και εκλεκτούς. Και αυτοί πάντα θα είναι οι προνομιούχοι, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι θα πρέπει να στερούνται ακόμα και αυτά που ορίζει το Σύνταγμα ότι δικαιούνται.

Η.Μ.

 

Τώρα φταίει η επέκταση

Για τη ΔΕΥΑΛ έρχονται δύσκολες μέρες. Τη στιγμή που η εταιρεία δεν έχει τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στις περιοχές όπου έχει ήδη την ευθύνη, φορτώνεται και με επιπλέον. Στις οποίες, μάλιστα, η κατάσταση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Το πώς θα τα καταφέρει είναι απόρροιας άξιο, αφού τελικά προτιμήθηκε ο πιο δύσκολος δρόμος για την εταιρεία, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί κάποια απτή υποστήριξη, παρά μόνο η πρόθεση της δημοτικής αρχής να βοηθήσει.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ήρθε το πρώτο δείγμα γραφής. Η δημοτική αρχή, απαντώντας στους κάτοικους του Μακρύ Γιαλού, ανέφερε πως τα έργα τα οποία ζητούν, στο εξής θα μπουν στον προγραμματισμό που θα διέπει συνολικά το νησί. Πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιείται επισήμως, έστω και εμμέσως, η δικαιολογία «πλέον τρέχουμε για ολόκληρο το νησί, για αυτό κάντε υπομονή». Ας σταματήσει από την αρχή αυτό το διαφαινόμενο γαϊτανάκι, που και δε θα ωφελήσει τη δημοτική αρχή, και θα εκνευρίσει περαιτέρω τούς ήδη με εξαντλημένη υπομονή κατοίκους.

Η.Μ.

 

Λάβρος ο πρόεδρος

Καταπέλτης ακόμα και κατά του ίδιου του σωματείου του οποίου είναι επί κεφαλής, ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Φώντας Αυγερινός, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας. Ο κ. Αυγερινός δεν παρέλειψε να πει πως οι στόχοι του σωματείου είναι δύσκολοι λόγω της συγκυρίας και η προσπάθεια των εργαζομένων και της διοίκησης του σωματείου δεν είναι αυτή που απαιτούν οι περιστάσεις. Υπενθύμισε, ακόμα, στους συναδέλφους του πως μια σειρά ζητημάτων για τα οποία αγωνίστηκαν, έχουν επίπτωση άμεσα στον κοινωνικό ιστό και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα με τα πέντε ευρώ που είχαν θεσπιστεί σα χαράτσι για την επίσκεψη ασθενών στο νοσοκομείο. Βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε νικηφόρες παρεμβάσεις, όπως η εναντίωση στα σχέδια της διοίκησης να παραδοθούν τα μαγειρεία του Νοσοκομείου σε ιδιώτες.

Έμπειρος συνδικαλιστικά, ο κ. Αυγερινός συνέστησε προσοχή και εγρήγορση στους συναδέλφους και μάλιστα το έκανε σε μια στιγμή καθόλου τυχαία. Οι εξελίξεις μένει να τον δικαιώσουν.

Η.Μ.

 

Περί ακτοπλοΐας

Η παράταξη «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» της Αγλαΐας Κυρίτση, σε ανακοίνωσή της για την προσωρινή αποδρομολόγηση του «Μυτιλήνη» από τη γραμμή Ικαρίας - Σάμου, τονίζει την πάγια θέση της παράταξης για δημιουργία εθνικού φορέα ακτοπλοΐας. Παράλληλα, με παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα ζητήσει να διατηρηθούν τα πέντε δρομολόγια που συνδέουν τα νησιά με τον Πειραιά. Επίσης θα επιδιώξει να γίνει άμεσα ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς τόσο της Περιφέρειάς μας, όσο και της όμορης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειές τους και να ανευρεθούν οι αναγκαίες βιώσιμες λύσεις για το τόσο ζωτικό για τα νησιά μας θέμα.

Είναι πολύ ευχάριστο το ενδιαφέρον της κ. Κυρίτση για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της Σάμου και της Ικαρίας. Θα περιμέναμε, όμως, στην ίδια ανακοίνωση να βλέπαμε ανάλογο αίτημα (δηλαδή πέντε δρομολόγια την εβδομάδα) και για τη Χίο και τη Λέσβο, που έχουν υπερδιπλάσιο πληθυσμό από τη Σάμο και την Ικαρία και μόλις τρία δρομολόγια την εβδομάδα. Από άγνοια ή από βιασύνη ξεχάστηκε το πρόβλημα που για δεύτερο χειμώνα αντιμετωπίζουν η Λέσβος και η Χίος;

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, ελπίζουμε οι προσπάθειες της βουλευτή -πλέον- Επικρατείας τού ΣΥΡΙΖΑ να ευοδωθούν, αν και εμείς εξακολουθούμε να κρατάμε μικρό καλάθι.

Ν.Μ.

 

Επανήλθε ο Σπιλάνης

Χθες ανταπάντησε ο Γιάννης Σπιλάνης στο Νάσο Γιακαλή, λέγοντας πως τόσο ο τέως περιφερειάρχης όσο και η νυν, Χριστιάνα Καλογήρου, δεν αντιμετώπισαν με την πρέπουσα σημασία το θέμα της καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο κ. Σπιλάνης είχε κατηγορήσει τον τέως περιφερειάρχη πως δε συγκρότησε ποτέ Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας κι ο κ. Γιακαλής, από την πλευρά του, είχε απαντήσει πως στόχος του κ. Σπιλάνη ήταν να γίνει αρεστός στην παρούσα περιφερειακή αρχή.

Στην ανταπάντησή του, ο κ. Σπιλάνης τονίζει πως στόχος των παρεμβάσεών του είναι η ενημέρωση των πολιτών και η διόρθωση των λαθών που γίνονται.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, είναι φανερό πως οι κ.κ. Γιακαλής και Σπιλάνης πολύ δύσκολα μπορούν να επικοινωνήσουν, αφού σκέπτονται και λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο ο ένας από τον άλλο.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey