Δηκτικά 15/1/2015

15/01/2015 - 14:16

Τη βασιλόπιτά του έκοψε την περασμένη Κυριακή, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Και του χρόνου σε μια όμορφη και ευρύχωρη εστία, που τη χρωστάει στον ιστορικό αυτό φορέα η κοινωνία της Μυτιλήνης.

 

 

Πέντε ευρώ κι αργοπορία

Την κατάργηση του πεντάευρου στο δημόσιο νοσοκομείο υποτίθεται ότι εξέταζε η κυβέρνηση από το Νοέμβριο, με τη δημιουργία ταυτόχρονα ισοδύναμων μέτρων.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του «Ε», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά την επίσκεψή του στο Βοστάνειο είχε απαντήσει ότι «είναι λίγα τα έσοδα που αποφέρει το πεντάευρο και τεράστιο το πολιτικό κόστος».

Ο κ. Γρηγοράκος, υπερασπιζόμενος την πρότασή του, σημείωσε ότι το εισιτήριο των πέντε ευρώ ως μέτρο έχει αποτύχει και ότι τα ετήσια έσοδα από το εισιτήριο ανέρχονται στα 19 - 20 εκατ. ευρώ, ποσό χαμηλό σε σχέση με το διοικητικό μηχανισμό που «απασχολεί».

Πάντως οι ουρές πληρωμής στα λεγόμενα «τζαμάκια» του Βοστάνειου καλά κρατούν, ενώ ούτε τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται πιο γρήγορα.

Αν.Παζ.

 

Κακοί οιωνοί

Δεν είναι καλά τα πράγματα για το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Όχι ως προς την αναμενόμενη λειτουργία του σε 24ωρη βάση, αλλά σε σχέση με τα όσα έχουν διαρρεύσει για το ότι κινδυνεύει να κλείσει αν δε βρεθούν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να το στελεχώσουν. Ας σημειωθεί ότι για τους 15 που ήδη εργάζονται, έχει δηλώσει πολλάκις ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ότι «έφτυσε αίμα» για να εξασφαλίσει τη συνεργασία μερικών εξ αυτών.

Όλα τα σενάρια, βέβαια, μένει να… διαψευστούν (ελπίζουμε) και όχι να επιβεβαιωθούν από τη νέα κυβέρνηση. Εκτός αν μπούμε σε εκλογική περίοδο και... μετεκλογικά, και ασχολούμαστε μόνο με την κάλπη και όχι με την Υγεία.

Αν.Παζ.

 

Κρασί και υποψήφιοι

Στα κριτήρια ψήφου και τη σημασία ενίσχυσης του Κ.Κ.Ε. στις επικείμενες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και υποψήφιος βουλευτής Λέσβου τού Κ.Κ.Ε., μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κλικ στην Ενημέρωση» του webradio 902.gr, την περασμένη Δευτέρα. Λίγες μέρες νωρίτερα, όπως ενημερωθήκαμε, είχε γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου σε… στενό «οικογενειακό» κύκλο, με μεζέδες και άφθονο κρασί. Οι χαρές και τα γέλια για το «δυνατό», όπως χαρακτηρίστηκε, ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε. δεν έλειψαν, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα του σκληρού προεκλογικού αγώνα, με στόχο την ανάκτηση της χαμένης έδρας για το Νομό Λέσβου.

Αν.Παζ.

 

«Selfie» στον Ταξιάρχη

Ίσως αποτελεί μία από την πιο διάσημες selfie που έχουν τραβηχτεί τα τελευταία χρόνια. Μετά τον παγκόσμιο πρωταθλητή του kick-boxing Μιχάλη Ζαμπίδη, μπροστά από την αυθεντική αυτήν τη φορά εικόνα του Ταξιάρχη φωτογραφήθηκαν και οι επικεφαλής της αποστολής τού ΠΑΟΚ. Άγγελος Αναστασιάδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κώστας Λαγωνίδης, Ηλίας Γεροντίδης, Λεωνίδας Δημητρακόπουλος και Απόστολος Τερζής πήραν την ευλογία από το Μανταμάδο και ένας Θεός ξέρει τώρα ποιος επρόκειτο να επικρατήσει χθες το βράδυ, στο παιχνίδι με τη δική μας ΑΕΛΚ…

Α.Ω

 

ΠΑΟΚ στα μοναστήρια

Το ότι ο προπονητής τού ΠΑΟΚ είναι η πιο χαρακτηριστική φυσιογνωμία βαθιά θρησκευόμενου στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, σε βαθμό ίσως υπερβολής, είναι γνωστό. Έτσι, δεν αποτέλεσε για κανέναν έκπληξη το ότι ο Άγγελος Αναστασιάδης από προχθές που έφτασε η αποστολή του «δικεφάλου του Βορρά» στη Μυτιλήνη για τον αγώνα με την Καλλονή, πρώτα έβγαλε… πρόγραμμα επίσκεψης στους αγίους του νησιού και μετά διαμόρφωσε τα σχέδια για το παιχνίδι. Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Αναστασιάδης, επισκέφτηκε τόσο το μοναστήρι στο Μανταμάδο για προσκύνημα στον Ταξιάρχη, όσο και το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, και μάλιστα το έκανε σε μία δεδομένα πολύ κρίσιμη συγκυρία για την ομάδα του, που είναι σαφές πως για να παραμείνει στη διεκδίκηση του φετινού τίτλου και να ξεπεράσει την αγωνιστική της κρίση, χρειάζεται και τη βοήθεια... άνωθεν!

Μ.ΟΡΦ.

 

Κόπηκε «στο παρά πέντε»

Χωρίς υποψήφιο στη Λήμνο έμεινε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αφού η υποψηφιότητα του Κώστα Σινάνη που έχασε οριακά τον περασμένο Μάιο την εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λήμνου, κόπηκε από το Πρωτοδικείο στο… «παρά πέντε». Ο λόγος ήταν πως ο νεαρός υποψήφιος βουλευτής δεν είχε συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του και ως εκ τούτου δεν μπορούσε ακόμα να πολιτευτεί. Να λοιπόν που πέραν των… 18χρονων που δεν μπορούν να ψηφίσουν, αναδεικνύεται και πρόβλημα με τους 25άρηδες που δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα.

Μ.ΟΡΦ.

 

Σκέφτεται να παραιτηθεί ο Ηλίας

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση φέρεται να είναι ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κουνιαρέλλης μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, που έκανε δεκτή την άμεση μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου Βαρειάς. Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο που στεγάζει τα νήπια της Βαρειάς ανήκει στη σύζυγο του Ηλία Κουνιαρέλλη και ο Σύλλογος Γονέων αυτών έθεσε επιτακτικά προς τη δημοτική αρχή ζήτημα άμεσης εξεύρεσης άλλου χώρου, καθώς ο υπάρχων κρίθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου ακατάλληλος.

Ο Ηλίας Κουνιαρέλλης, πάντως, φέρεται να κρατά μία πικρία γιατί με το συγκεκριμένο κτήριο ταλαιπωρήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια για τις παρεμβάσεις που καλούνταν ο ίδιος ή ο Δήμος να κάνει, ενώ σε φίλους διέρρεε πως κάποιοι τού κάνουν πόλεμο, θέλοντας να «προωθήσουν» τα παιδιά σε άλλον εκμισθωτή. Η τελευταία εξέλιξη, όμως, στο Δημοτικό Συμβούλιο και η πικρία του για το γεγονός πως ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι του αναγνώρισαν ελαφρυντικά στο όλο περίπλοκο γραφειοκρατικά θέμα, τον κάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι και να σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και να αφήσει τη θέση του στον επιλαχόντα Κώστα Κορδώνη. Σε κάθε περίπτωση, ο Ηλίας έχει λόγους σίγουρα να χολώνει για κάποιες τοποθετήσεις συμβούλων, ωστόσο από την άλλη είναι σαφές πως όταν μιλάμε για την ασφάλεια παιδιών, δεν μπορείς να παίζεις.

Μ.ΟΡΦ.

 

Έχουμε όμως ηλεκτρονικά εισιτήρια

Η δυνατότητα για έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων για τα καράβια της ακτοπλοΐας που προωθείται με Προεδρικό Διάταγμα, μόνο με το παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας μπορεί να παρομοιαστεί. Τη στιγμή που δεν ξέρουμε τα προγραμματισμένα δρομολόγια ούτε του επόμενου μήνα σε αρκετές γραμμές, το τελευταίο που ενδιαφέρει κάποιον που θέλει να ταξιδέψει, είναι αν θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει τα εισιτήριά του ηλεκτρονικά. Σαφώς και το μέτρο είναι ωφέλιμο και η εκκρεμότητα αυτή έπρεπε να διευθετηθεί. Η αναγκαία όμως προϋπόθεση είναι να υπάρχουν και καράβια που εκτελούν τα δρομολόγια για να κλείσουμε εισιτήρια, και δυστυχώς δεν είναι καθόλου αυτονόητο αυτό.

Η.Μ.

 

Εκλογές - Απόκριες 1-0

Θύμα των εκλογών έπεσαν τα φετινά Γιούνια. Λόγω προεκλογικής περιόδου, οι όποιες εκδηλώσεις θα περιοριστούν στο διάστημα μετά τις εκλογές και μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου που είναι η Καθαρή Δευτέρα (και βέβαια με την προϋπόθεση ότι δε θα προκύψουν και δεύτερες). Μέχρι στιγμής, από πλευράς Δήμου δεν έχει ανακοινωθεί κάποια εκδήλωση, αφού το εκλογικό κλίμα έχει κυριαρχήσει επί της όποιας καρναβαλικής ατμόσφαιρας που δειλά - δειλά εμφανιζόταν κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Η συνέχεια θα δείξει τον τελικό νικητή. Αλλά και το ενδεχόμενο το ντέρμπυ να πάει στην παράταση, πάντα υπαρκτό.

Η.Μ.

 

Τα βαν του Ποταμιού

Στην πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας, στο Βόλο, βρέθηκε προχθές ένα από τα τρία βαν του Ποταμιού. Ο τρόπος αυτός της προεκλογικής εκστρατείας φαίνεται να είναι αρκετά ευέλικτος και λύνει εν μέρει πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα νεοσύστατο κόμμα, ενώ έχει και τον όποιο συμβολισμό του. Στην περίπτωση, όμως, των νησιών θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί και ένα πλωτό μέσο, για να μην αδικούνται οι νησιώτες ψηφοφόροι του Ποταμιού. Και μια κι αναφερθήκαμε στο συμβολικό επίπεδο, κάθε ποτάμι και θάλασσα έχουν άρρηκτη σχέση, αφού συνθέτουν το υγρό στοιχείο.

Η.Μ.

 

Τρέχουν

Δελτία Τύπου δεν εκδόθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, αλλά η προεκλογική δουλειά του κόμματος και κυρίως των υποψήφιων βουλευτών συνεχίζεται και εντείνεται. Μέχρι στιγμής έχουμε δει επισκέψεις στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, τη ΔΟΥ Μυτιλήνης και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης, κατά τις πρωινές ώρες. Τα απογεύματα πραγματοποιούνται εξορμήσεις στα χωριά του νησιού.

Α.Ω.

 

Δακοκτονία

Τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εγκρίνει την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας για το 2015. Ωστόσο, είναι κοινός τόπος όλων όσοι ασχολούνται με την ελαιοκομία στο νησί, πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δακοκτονία στη Λέσβο, δεν είναι ο καλύτερος κι απέχει πολύ από το να είναι αποτελεσματικός. Η περιφερειακή αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο συνολικά οφείλουν να μελετήσουν μια αλλαγή στον τρόπο υλοποίησης του έργου, ώστε να γίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη δουλειά.

Είναι τραγικό το ποσό που δίνεται για τη δακοκτονία, να πηγαίνει στο βρόντο. Το θέμα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει από κεκτημένη ταχύτητα να υλοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, όταν όλοι παραδέχονται την αναποτελεσματικότητά της. Τώρα που είναι σχετικά νωρίς, ας αναζητηθεί η το δυνατόν (υπό τις παρούσες συνθήκες) καλύτερη λύση.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey