Τα Δηκτικά 25/07/14

25/07/2014 - 13:45

Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού που φτιάχνουν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί του νησιού, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, στο πλαίσιο της 15η Γιορτής Αγροτουρισμού, όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση γευσιγνωσίας την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιουλίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και τη Γιορτή Αγροτουρισμού 2014, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 22530 54434 και 22510 47033, στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.lesvosmuseum.gr/.

 

Τραγική κατάσταση…

«Αυτό που συνέβη το προηγούμενο Σάββατο στην υδροδότηση της Χρυσομαλλούσας, δεν έχει ξανασυμβεί», σχολίαζαν στελέχη τής ΔΕΥΑΛ, που περιέγραφαν ως εξαιρετικά δύσκολη και τραγική την κατάσταση. Ενώ υπήρχε νερό, δεν μπορούσε να δοθεί στην περιοχή, που κυριολεκτικά δίψασε εξ αιτίας των απανωτών ζημιών στο δίκτυο, που χρειάστηκαν πολλές ώρες για να αντιμετωπιστούν. Ένα δίκτυο κατασκευασμένο σταδιακά απ’ το 1930 μέχρι το 2000 και με πολλά προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία του, δεν είναι και ό,τι το καλύτερο για την υδροδότηση μιας τέτοιας πυκνοκατοικημένης περιοχής.

… χωρίς προσλήψεις

Και φυσικά δεν έλειψαν τα προβλήματα με το νερό όλες τις προηγούμενες μέρες και σ’ άλλες περιοχές. Για παράδειγμα στη Μυχού, σε ένα σχετικά καινούργιο δίκτυο δύο δεκαετιών περίπου, αντιμετωπίζονται τώρα τεχνικά ζητήματα που θα έπρεπε από χρόνια να έχουν επιλυθεί, ενώ σε κοντινό χωριό της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα… τα προβλήματα με το νερό έχουν άμεση συνάφεια με την… απώλεια του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους, που εξαφανίστηκε.

Παρ’ ότι όμως πυκνώνουν τα προβλήματα, η ΔΕΥΑΛ καλείται να επιληφθεί με ολοένα και λιγότερο προσωπικό. Με οργανόγραμμα 110 εργαζομένων, με την επέκτασή της σ’ όλο το νησί οσονούπω, αλλά και με αδυναμία πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων, παλεύει με 45 μόλις εργαζομένους να αντεπεξέλθει. Δίχως καν να μπει στον κόπο, όπως οι ΔΕΥΑ γειτονικών περιοχών, π.χ. της Χίου, να προσλάβει εποχικούς, διμηνίτες ή και με μεγαλύτερης διάρκειας συμβάσεις προσωπικό, που έστω και προσωρινά θα βοηθούσαν την κατάσταση.
Β.Μ.

 

Υπάρχουν λύσεις
Θετική και με το παραπάνω η πρωτοβουλία του Χαράλαμπου Αθανασίου να αποκτήσει η Λέσβος ιχθυόσκαλα, αρκεί φυσικά να θέλουν και οι εμπλεκόμενοι φορείς, γιατί στο παρελθόν υπήρξαν και εκείνοι που δεν ήθελαν να χωροθετηθεί μια τέτοια δραστηριότητα.

Γιατί, αν το θέλουν όλοι, υπάρχουν περιοχές, τουλάχιστον όπως επεσήμανε ο Σωτήρης Ζαμτράκης, όπου είναι εφικτό σύντομα και με συγκριτικά μικρή δαπάνη για το μέγεθος της παρέμβασης, να δημιουργηθεί ιχθυόσκαλα. Ως τέτοιες ανέφερε για παράδειγμα περιοχές με λιμανάκια κοντά στη Μυτιλήνη, όπως τα Πάμφιλα, η Παναγιούδα, η Σκάλα Λουτρών, το Πέραμα. Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το θέμα της ιχθυόσκαλας δεν τίθεται για πρώτη φορά. Έχει απασχολήσει τους εμπλεκόμενους φορείς εδώ και μερικές... δεκαετίες, χωρίς καμμιά εξέλιξη. Αν αυτήν τη φορά θα υπάρξει κινητικότητα, θα δείξει.
Β.Μ.

 

Είναι θέμα δημοτικότητας

Η είδηση της έλευσης του Γερμανού αξιωματούχου δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ενώ και η επιλογή της επίσκεψής του σε δημόσιο χώρο μάλλον έγινε με κριτήριο το ότι στην Καλλονή δε θα το μάθαιναν αρκετοί. Τίποτα όμως δεν ξεφεύγει. Κι εδώ που τα λέμε, είναι και θέμα δημοτικότητας. Αν δεν είσαι πολύ προσφιλής, μάλλον πρέπει να παίρνεις τα μέτρα σου!

... και ταυτότητας

Πέραν όμως των φαρμάκων που ήθελε να μεταφέρει ο κ. Φούχτελ και του αν αυτά συνιστούν από πλευράς του και αυτού που εκπροσωπεί μια «κάλπικη βοήθεια», η αυθόρμητη αντίδραση των εργαζόμενων στο Κέντρο Υγείας Καλλονής είναι και κάτι άλλο.

Η επίσκεψη στη Λέσβο για πρώτη φορά εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, και μάλιστα με τη μορφή περιοδείας, σε μια περίοδο που αναστενάζουν όλοι για τα οικονομικά τους - και ο κ. Φούχτελ έχει βάλει, όσο να πεις, το χεράκι του -, δε θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη. Έστω κι έτσι.
Αν.Παζ.

 

Καθαρίζουν… για όλους!

Μια μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού και απομάκρυνσης επικινδύνων απορριμμάτων από την περιοχή Τσαμάκια ξεκινάει τις προσεχείς ημέρες η ομάδα διοργάνωσης του Beach Street Festival, με την υποστήριξη εθελοντών και φίλων τού Φεστιβάλ. «Θέλουμε οι επισκέπτες τού Beach Street, όπως και ο κόσμος που θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις, να αντικρίσει μια καλλωπισμένη εικόνα τής τόσο όμορφης περιοχής που έχουμε στον κεντρικό ιστό της πόλης μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σκουπιδότοπος», αναφέρουν.

Επίσης, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του νησιού μας σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω του Φεστιβάλ. Συνεπώς, όσο το «πριν» όσο και το «μετά», ως εικόνα είναι σημαντικά. Για όσους πάντως επιθυμούν να βοηθήσουν, η ώρα και η μέρα της καθαριότητας θα ανακοινωθεί στο website τού Φεστιβάλ www.beachstreetfestival.gr., όπως και στο Facebook της διοργάνωσης.
Αν.Παζ.

 

Το μελετάνε

Την αξιοποίηση της ταράτσας του Επιμελητηρίου Λέσβου ως χώρου που θα μπορούσε να στεγάσει μια καφετέρια αποφάσισε να εξετάσει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου την Τρίτη το βράδυ. Η ανάγκη για εξεύρεση πόρων αναγκάζει τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να δει με διαφορετικό πνεύμα πολλές από τις επιλογές που είχε κάνει στο παρελθόν. Η έκφραση της βούλησης δε σημαίνει πως οπωσδήποτε θα βρεθεί ενοικιαστής για την ταράτσα, βέβαια. Άλλωστε, πριν γίνει οτιδήποτε, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αρμονικής συνύπαρξης των δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου και της καφετέριας. Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία. Πολλοί σύμβουλοι από αυτούς που υπερψήφισαν την πρόταση, δηλώνουν ότι βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη την προοπτική δημιουργίας μιας καφετέριας. Άλλοι θεωρούν πως είτε για λόγους στατικότητας, είτε για λόγους πυρασφάλειας, δε θα μπορέσει ποτέ να πάρει άδεια για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο συγκεκριμένος χώρος.
Ν.Μ.

 

Θερμός χαιρετισμός

Στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Φούχτελ στο Επιμελητήριο Λέσβου, ο αντιπρόεδρός του Παρασκευάς Φραντζέσκος είχε θερμό χαιρετισμό με τον πρώην υπουργό τής Ν.Δ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Ο κ. Φραντζέσκος απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό, του είπε: «Είστε ο μέντοράς μου εδώ και πολλά χρόνια. Συνεχίζω να παρακολουθώ ως και σήμερα την αρθρογραφία σας». Ο κ. Ανδριανόπουλος εδώ και τέσσερις δεκαετίες είναι ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του φιλελεύθερου χώρου, με συχνή αρθρογραφία, αλλά και διάφορες παρεμβάσεις, όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και εκτός αυτής.
Ν.Μ.

 

Προβλήτα για κρουαζιερόπλοια

Στην είσοδο του Επιμελητηρίου Λέσβου λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του κ. Φούχτελ, είχε δημιουργηθεί ένα μικρό «πηγαδάκι», με Παρασκευά Φραντζέσκο και Βαγγέλη Μυρσινιά να ακούνε τον Αντώνη Πίκουλο να εκφράζει το παράπονό του για την έλλειψη προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε εκείνη τη στιγμή πως υπάρχει έτοιμη προμελέτη, παρακινώντας τον κ. Πίκουλο να αναλάβει την επίσπευση της οριστικής μελέτης, λέγοντάς του συγκεκριμένα: «Αν δεν το κάνεις εσύ, δεν μπορεί να το κάνει κανείς άλλος. Πρέπει να παρακολουθείς το έργο σε κάθε στάδιό του και να πιέζεις τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους, αλλιώς δεν προχωράει τίποτα». Ως καλός γνώστης της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Σηφουνάκης ξέρει τι πρέπει να γίνει για να υλοποιηθεί ένα έργο. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να υπάρχει πολιτική βούληση. Αυτό δείχνει και το παράδειγμα της Κεφαλονιάς, όπου μέσα σε ένα χρόνο δημιουργήθηκε προβλήτα. Αν λοιπόν πέρα απ’ τις παραπάνω διαπιστώσεις οι εμπλεκόμενοι φορείς και παράγοντες αναλάβουν δράση για το συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα.
Ν.Μ.

 

Τσιγάρο στη δικαστική αίθουσα

Δεν άντεξαν οι κατηγορούμενοι στη χθεσινή δίκη και κατά τη διάρκεια της αναμονής για την ανακοίνωση των ποινών τους, άναψαν τσιγάρο εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Οι αστυνομικοί, αν και τους επέπληξαν ζητώντας τους να τα σβήσουν, υπέκυψαν στις εκκλήσεις των κατηγορουμένων για ένα τσιγάρο, που θα τους βοηθούσε να διασκεδάσουν την αγωνία τους, η οποία είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της.
Η.Μ.

 

Προσοχή στο «δικαστήριο»

Μια καλή ευχή είναι «μακριά από το δικαστήρια». Εξαιρούνται βεβαίως όσοι εργάζονται σε αυτά ή όσοι πάνε για κάποια δουλειά. Στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, εκτός των άλλων, έχουμε και έναν ακόμα λόγο για να αποφεύγουμε τις επισκέψεις. Τα διακοσμητικά μάρμαρα που βρίσκονται στη μετώπη πάνω από την είσοδο, παρουσιάζουν ρωγμές και ήδη μάλιστα κάποια έχουν αποκολληθεί. Ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο ατύχημα αν τύχει και βρίσκεται κανείς από κάτω, είναι υπαρκτός. Προς το παρόν, η αποκόλληση παρατηρείται στο δεξί τμήμα (όπως μπαίνουμε στο Μέγαρο), αλλά για παν ενδεχόμενο πρέπει να επιληφθεί κάποιος, ελέγχοντας όλη τη μετώπη.
Η.Μ.

 

Η φυλακή είναι «σχολείο»

«Στη φυλακή δεν πρόκειται να γίνει κανείς καλύτερος άνθρωπος και να διορθωθεί», έλεγε χθες ο αδελφός ενός εκ των καταδικασθέντων σε γνωστή υπόθεση και συμπλήρωσε: «Πώς μπορεί κάποιος να συνετιστεί όταν μέσα στις φυλακές βρίσκει πλέον κανείς τα πάντα και μπορεί να κάνει τα πάντα;»

Δε χρειάζεται και πολλή φαντασία για να πεισθούμε πως έχει δίκιο αυτός ο άνθρωπος. Άλλωστε στην πολύκροτη υπόθεση που εκδικαζόταν χθες, ο εγκέφαλος της σπείρας ήταν μέσα στη φυλακή και ανενόχλητος κανόνιζε τα πάντα.
Η.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey