«Έσκισε» ο Μάλαμας
Τα καλύτερα σχόλια είχαν να κάνουν όσοι παρακολούθησαν το βράδυ της Τρίτης τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στην παραλία του Αύλωνα. Έπαιξε επί πέντε συνεχόμενες ώρες, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα, που κυμάνθηκε από γνωστά τραγούδια του μέχρι ερμηνείες τραγουδιών των Θεοδωράκη, Καββαδία, Ξυλούρη, αλλά και από «Τρύπες» και «Ξύλινα Σπαθιά», και ξεσήκωσε τις πολλές εκατοντάδες κόσμου που τον παρακολούθησαν. Τελικά, οι διοργανωτές της συγκεκριμένης συναυλίας έχουν κάνει μέχρι στιγμής πολύ καλές επιλογές, και μακάρι να συνεχίσουν έτσι. Β.Χρ.
Στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας
Την παράσταση «Μικρά Διονύσια» θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό της Λήμνου στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας, απ’ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Λήμνου υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Πρόκειται για ένα θεατρικό «ψηφιδωτό», που αποτελείται από 28 αποσπάσματα έργων αρχαίου δράματος, τα οποία έχει παρουσιάσει το Κ.Θ.Β.Ε. κατά τη διάρκεια της 50χρονης πορείας του, ενωμένα σε μια ενιαία παράσταση.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, «ο Δήμος Λήμνου συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Ηφαιστίας. Η καθιέρωση αυτού του ετήσιου πολιτιστικού γεγονότος και η εξέλιξή του σε μία διεθνούς επιπέδου εκδήλωση με την παρουσίαση κλασσικών έργων υψηλής ποιότητας, που θα προβάλουν το νησί μας, συνεχίζουν να αποτελούν στόχο και όραμα της δημοτικής αρχής.».
Προκαταβολικά, οι διαμένοντες στη Λέσβο ζηλεύουμε. Α.Σπυ
Κάστρο και φωτισμός
Καλύτερο φωτισμό χρειάζεται το Κάστρο της Μυτιλήνης, ειδικά στο κομμάτι του πλακόστρωτου που οδηγεί στην είσοδο του χώρου των εκδηλώσεων. Όποιος ανεβαίνει από το δρόμο, συναντάει που συναντάει τα σκυλιά της περιοχής που γαβγίζουν σε κάθε διερχόμενο, να βλέπει τουλάχιστον πού πατάει. Μπορεί για τους μονίμως διαμένοντες στην πόλη να είναι μια κατάσταση οικεία, για τους επισκέπτες της όμως δεν είναι. Β.Χρ.
Μόνο σήμερα τα ραντεβού
Αναγνώστρια που διάβασε την ανακοίνωση για τη δωρεάν εξέταση μαστού που παρέχει ο Δήμος, μας τηλεφώνησε για να μας πει πως από χτες το πρωί προσπαθούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς και δεν τα κατάφερνε. Η ημέρα που μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να εξεταστούν, είναι μόνο η σημερινή, και όχι και η χτεσινή όπως γράφαμε. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και από άλλες κυρίες, που ενδεχομένως να δοκίμασαν χτες να κλείσουν ραντεβού. Β.Χρ.
Το γύρεψε…
Στο Άρθρο 186 του «Καλλικράτη», που αφορά στις αρμοδιότητες των περιφερειών, και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 2 για τις αρμοδιότητες στους τομείς προγραμματισμού - ανάπτυξης, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι (παράγραφος 14) περιλαμβάνονται ιδίως: «Η παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλους πόρους.»
Βασιζόμενος σε αυτήν τη διάταξη, κι ενώ απαντούσε σε ερώτηση του Θεόδωρου Βαλσαμίδη για τις «δεσμεύσεις» που υπάρχουν από τομεακά προγράμματα για έργα στο Βόρειο Αιγαίο, ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, αναφέρθηκε στον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου.
… θα το πάρει;
Έργο που πριν μερικές μέρες εντάχθηκε στο τομεακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας» με 44,5 εκατ. ευρώ και φορέα υλοποίησης την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Όπως είπε όμως ο κ. Γιακαλής, η Περιφέρεια ζήτησε εγκαίρως, σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο, το έργο να υλοποιηθεί απ’ τις υπηρεσίες της. Ακόμη, παρά την πρόβλεψη του «Καλλικράτη», δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση για το ποιος θα επιβλέψει το έργο, ποιος θα το παρακολουθεί.
Και πρέπει να σημειώσουμε πως η «διεκδίκηση» επίβλεψης όλων των έργων που πληρώνονται από τομεακά προγράμματα ή εθνικούς πόρους και θα γίνουν στα νησιά, δε γίνεται για το θεαθήναι, για να δείξουν οι περιφερειακοί φορείς ότι κάτι κάνουν. Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως αν δεν εμπλακούν και οι ντόπιες υπηρεσίες, απ’ την Αθήνα με τα χαιρετίσματα επίβλεψη δε γίνεται. ΜΑΡ.ΠΛ.
Ένεκα διακοπών ή…
Πολλές απουσίες είχε η συνεδρίαση της Τρίτης, αφού περιφερειακοί σύμβουλοι, ειδικά απ’ τα υπόλοιπα νησιά εκτός της Λέσβου, προτίμησαν να μη διακόψουν τις διακοπές τους για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι ίδιοι απουσίαζαν και στη χθεσινή, δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, όπου εξετάστηκε και η «καυτή» πατάτα της γνωμοδότησης για τις δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο νησί. Την οποία και δε χρειάστηκε να «πιάσουν» όσοι απουσίαζαν, ακόμη και αν είχαν ολοκληρώσει τις διακοπές τους.
Αλήθεια τι θα ψήφιζε ο τέως νομάρχης Παύλος Βογιατζής, που δημοσίως, για χρόνια ολόκληρα, υποστήριζε την ανάγκη να γίνει η επένδυση στην περιοχή Λαφτσί; Θα συντασσόταν με τη γραμμή που είχε χθες η μείζονα αντιπολίτευση ή απλά η παράταξη θα είχε άλλη γραμμή αν συμμετείχε ο επικεφαλής της; ΜΑΡ.ΠΛ.
Η εκδίκηση…
Την αγωνία της Λήμνου για το συγκοινωνιακό πρόβλημα εξέφρασε στη συζήτηση για το ΕΣΠΑ ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σιάχος, ρωτώντας το Δημήτρη Φυτά αν υπάρχει δυνατότητα ένταξης κάποιων έργων-δράσεων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού.
Λίγο αργότερα, κι αφού δε φάνηκε ούτε χαραμάδα ελπίδας για ικανοποίηση του αιτήματος, ο κ. Σιάχος εξηγούσε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση τι μεσολάβησε. Το πώς βρέθηκε δηλαδή η Λήμνος, μετά τη «χρυσή εποχή» του καλοκαιριού τού 2003, με τα πάμπολλα δρομολόγια και τις τακτικές συνδέσεις με Λαύριο, Κύμη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, μέχρι και με Μουδανιά, να έχει το καλοκαίρι τού 2011 μόνο ένα καράβι τη βδομάδα για Θεσσαλονίκη:
«Όταν ήρθε στην κυβέρνηση η Ν.Δ. και ανέλαβε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Γιάννης Τζωάννος, έκανε ό,τι μπορούσε, και συστηματικά, για να καταστρέψει τη Λήμνο», έλεγε ο κ. Σιάχος, παρουσιάζοντας την άποψη που έχει ο ίδιος, αλλά και πολλοί Λημνιοί, πως τους «εκδικήθηκε» επειδή δεν τον τίμησαν οι ψηφοφόροι της Λήμνου στις εκλογές τού 2004.
Δε γνωρίζουμε αν αυτή η άποψη του κ. Σιάχου περί σχεδίου «εκδίκησης» από τον κ. Τζωάννο αποτελεί κοινή πεποίθηση για πολλούς Λημνιούς, ωστόσο δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, γιατί δεν εκθέτει μόνο τον τότε γενικό γραμματέα τού ΥΕΝ, αλλά και το τότε κυβερνών κόμμα τής Ν.Δ.. Να αναμένουμε; ΜΑΡ.ΠΛ.
Από την έκθεση του Γιώργου Σιταρά, στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος». Πίνακες που δίνουν χρώμα στην αίθουσα που τους φιλοξενεί…
Ήταν εκεί
Αρκετοί κάτοικοι του Μανταμάδου, των Νέων Κυδωνιών και των Μιστεγνών βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία δεξαμενών καυσίμων στη θέση Λαφτσί. Μαζί τους βρέθηκε ο βουλευτής τού Κ.Κ.Ε. Σταύρος Σκοπελίτης, αλλά και ο υποψήφιος περιφερειάρχης της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο», Τάκης Τσιρεπλής. Ν.Μ.
Κόντρες με παρελθόν
Είναι σύνηθες στα Περιφερειακά Συμβούλια οι Στρατής Κόρακας και Βασίλης Τεντόμας να ρίχνουν μπηχτές ο ένας στον άλλο. Αυτό έγινε και το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις δεξαμενές καυσίμων που πρόκειται να γίνουν στη θέση «Λαφτσί». Πρόκειται για μια κόντρα που έχει παρελθόν δύο δεκαετιών, από την εποχή της διάστασης του Ενιαίου Συνασπισμού. Ν.Μ.
Φραστικές επιθέσεις
Στο στόχαστρο των κατοίκων της βορειοανατολικής Λέσβου που παρέστησαν χθες το πρωί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, βρέθηκαν ο πρόεδρος Σταύρος Δημηρούδης, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής και ο περιβαλλοντολόγος Χριστόφορος Μανδυλάς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, αλλά και μετά από αυτό, έγιναν δέκτες έντονων φραστικών επιθέσεων.
Μάλιστα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν τους άφηναν καν να μιλήσουν. Η στάση αυτή δείχνει την κάθετη αντίθεση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων σε κάθε σκέψη για τη δημιουργία της επένδυσης στην περιοχή. Η στάση τους αυτή δεν ξενίζει κανέναν, γιατί την ίδια αντιμετώπιση είχαν και για το θέμα του εργοστασίου τής ΔΕΗ. Ν.Μ.
Πήραν απόφαση
Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να πάρει θέση σε ένα πολύ καυτό ζήτημα: τη δημιουργία δεξαμενών καυσίμων ή όχι στο νησί της Λέσβου. Το Συμβούλιο κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε υπέρ της επένδυσης, παρά τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της βορειοανατολικής Λέσβου και οι φορείς τους. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού πήραν ξεκάθαρη θέση σε ένα ζήτημα, έστω και κατά πλειοψηφία, παραβλέποντας το λεγόμενο πολιτικό κόστος που ουκ ολίγες φορές... πλειοψήφησε σε αντίστοιχα συλλογικά όργανα. Στο παρελθόν συνήθιζαν να λαμβάνουν μεσοβέζικες αποφάσεις, που δεν οδηγούσαν σε λύσεις κι απλά μετέθεταν το πρόβλημα για το απώτερο μέλλον.
Έτσι φθάσαμε στο σημείο σειρά θεμάτων να σέρνονται για δεκαετίες… με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τόπο μας. Οι περιπτώσεις του εργοστασίου τής ΔΕΗ και των δεξαμενών καυσίμων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Α.Ω.