Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν επιφυλακή και εγρήγορση και προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα
H επιτεινόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία πολλαπλασιάζουν τα προσφυγικά κύματα προς τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που καταγράφεται με τον μεγάλο αριθμό αφίξεων που καταφθάνουν στα νησιά τον τελευταίο καιρό.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες αποπλέουν από τα τουρκικά παράλια με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, ιδιαιτέρως του Βορείου Αιγαίου, ολοένα και περισσότερες βάρκες, σε σημείο που να δημιουργείται η εντύπωση ότι είμαστε μπροστά σε έξαρση του προσφυγικού με απρόβλεπτες εξελίξεις.
Όπως καταγράφεται πλέον, καθημερινά καταφθάνουν από παντού περίπου 30 με 35 βάρκες, με τους αριθμούς να ξεπερνούν προηγούμενες καταγραφές, φαινόμενο που είχε καιρό να παρατηρηθεί. Ενδεικτική της ενίσχυσης του προσφυγικού ρεύματος είναι ο υπερπληθυσμός που φιλοξενείται στο κέντρο της Μόριας, που ήδη είναι υπερδιπλάσιος των δυνατοτήτων που μπορεί να φιλοξενήσει το κέντρο, ενώ η αυξητική αυτή τάση δημιουργεί πονοκέφαλο στους αρμόδιους, δεδομένου ότι ο αναμενόμενος καλός καιρός μάλλον θα ενισχύσει τις αφίξεις με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαχείριση της κατάστασης.
Πέρσι τέτοιον καιρό στη Μόρια φιλοξενούνταν 2.400 πρόσφυγες και φέτος έχουν ανέλθει σε 6.300 περίπου, γεγονός απολύτως προβληματικό, καθώς οι δυνατότητες του hot spot έχουν προ πολλού ξεπερασθεί. «Η κατάσταση είναι απελπιστική» σημειώνει αρμόδια πηγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Επιδείνωση μετά τη Βάρνα
Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή των νησιών του βορείου Αιγαίου φιλοξενούνται περίπου 13.000 πρόσφυγες από περίπου 6.000 πέρσι. «Η διαφορά είναι σαφέστατη''» σε σχέση με πέρσι τονίζει η ίδια πηγή και σπεύδει να εξηγήσει ότι «εμφανώς πια υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό».
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πιστεύουν βαθιά ότι «από την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας και εντεύθεν η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».Και επισημαίνουν πως «αν δεν ανακοπεί εγκαίρως το εντεινόμενο προσφυγικό κύμα το καλοκαίρι θα διαμορφωθούν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», που δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμες.
Και προσδοκίες από τον τουρισμό
Το δυστύχημα είναι το Βόρειο Αιγαίο οδεύει προς μια εντυπωσιακή τουριστική χρονιά, η οποία μπορεί να νην επιμερίζεται ισομερώς σε όλα τα νησιά, αλλά το βέβαιο είναι ότι αναμένεται εντυπωσιακή άφιξη τουριστών κυρίως από τις ευρωπαικές χώρες που βάζουν τα νησιά μας ξανά στον τουριστικό χάρτη. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Περιφέρειας ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ, κυρίως στη Σάμο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σάμου, όπου τα πάντα είναι κλεισμένα για τους θερινούς μήνες. «Η Σάμος είναι όλη πουλημένη», γεγονός πρωτοφανές και δηλωτικό της δουλειάς που γίνεται στην περιοχή. Βέβαια η Σάμος πάντα πρωτοπορούσε σε σχέση με τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου , ως το πλέον αναπτυγμένο τουριστικά νησί του βορείου Αιγαίου, αλλά και τα άλλα νησιά της περιοχής, μηδέ της Λέσβου εξαιρουμένης, οι προσδοκίες για τη φετεινή τουριστική περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες και το γεγονός αυτό προβληματίζει και ανησυχεί κατά πόσο θα επηρεαστεί από τυχόν ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο προσφυγικό
Επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα
Υπό αυτές τις συνθήκες όλοι μπορούν να αντιληφθούν τις συνέπειες ενός εντεινόμενου προσφυγικού κύματος, ή ενός θερμού επεισοδίου τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της συνεχούς έντασης μεταξύ των δυο χωρών.
Συνδυαζόμενα τα παραπάνω επιβάλλουν το λιγότερο επιφυλακή και εγρήγορση στις ελληνικές αρχές και απόλυτη προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.Με τη διαχείριση του προσφυγικού εκ των πραγμάτων να είναι ένα θέμα που να χρήζει άμεσης και συνεχούς αντιμετώπισης, ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην εικόνα των νησιών μας, που δεν αντέχουν πλέον κι άλλα πλήγματα.
Τσακωμός μεταξύ Ιρακινών και Σύρων το βράδυ της Λαμπροδευτέρας
Διαλύθηκε το νυχτερινό ιατρείο
Μεγάλος καβγάς μεταξύ Ιρακινών και Σύρων προσφύγων το βράδυ της Λαμπροδευτέρας στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας διέλυσε εντελώς το νυχτερινό ιατρείο του Κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το που ξέσπασε ο καβγάς κάποιοι πρόσφυγες απευθύνθηκαν στο ιατρείο, αλλά ακολουθήθηκαν από άλλους προκειμένου να συνεχιστεί ο τσακωμός, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση του νυχτερινού ιατρείου, όπως τόνισε στο «Ε»¨, ο διοικητής του Κέντρου, Γιάννης Μπαλπακάκης.
Στο μεταξύ, οι ροές δεν γνωρίζουν αργίες. Συνολικά 607 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης τις μέρες του Πάσχα. Συγκεκριμένα από το πρωί της μεγάλης Πέμπτης μέχρι και χτες Λαμπροτρίτη το πρωί 418 πέρασαν στη Λέσβο, 69 στη Χίο και 120 στη Σάμο.
Συνολικά από την 1η του μήνα μέχρι και σήμερα το πρωί στα νησιά πέρασαν 1173 πρόσφυγες και μετανάστες, 630 στη Λέσβο, 281 στη Χίο και 262 στη Σάμο. Με τις χτεσινές νέες αφίξεις (107 προσφύγων και μεταναστών) στο Κέντρο της Μόριας, το τελευταίο μετρά πλέον 6.290 άτομα, σε υποδομές για 3.000 και να ασφυκτιά από τον υπερπληθυσμό που φιλοξενεί.