Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την Αστυνομία καταγγέλλουν μέλη του «Συντονισμού» ότι εμποδίστηκαν να τους προσεγγίσουν, και η Αστυνομία απαντά
Απεργία πείνας ξεκίνησαν την Παρασκευή το μεσημέρι, 12 Κούρδοι από τη Συρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στη Λέσβο, περιμένοντας την εξέταση των αιτημάτων τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό, όπως έγραψε πρώτο το emprosnet.gr. Ενώ καταγγελία για την απαγόρευση συνάντησης από την Αστυνομία, προσφύγων και μεταναστών με μέλη του καθώς και με μέλη άλλων συλλογικοτήτων στη Μόρια, εξέδωσε ο «Συντονισμός Λέσβου» για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Εντελώς άλλη εικόνα για το θέμα, ωστόσο, έδωσε στην εφημερίδα μας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.
Οι απεργοί πείνας δήλωσαν: «Διαμαρτυρόμαστε για τις άδικες συνθήκες διαβίωσης και την καθυστέρηση των εγγράφων μας έως και 10 μήνες. Ζητάμε τα δικαιώματά μας, να μας δοθούν τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα για να προχωρήσουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είμαστε κουρασμένοι προτιμάμε να πεθάνουμε, παρά να ζούμε υπό τέτοιες συνθήκες». Ας σημειωθεί ότι ένας εκ των απεργών μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, και ανέφερε ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας με τους συμπατριώτες του, που βρίσκονται από τις 21 Απριλίου έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, τυλιγμένοι σε κουβέρτες, απέχοντας από τη διανομή του συσσιτίου.
«Μπλόκο» από τη δευτεροβάθμια
Ο Γιάννης Μπαλπακάκης, συντονιστής του Κέντρου της Μόριας, ανέφερε στο «Ε» ότι παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, προσπαθώντας να ενημερώσει τους πρόσφυγες για τη σχετική καθυστέρηση. Εξήγησε ότι ενώ οι επιτροπές ασύλου τους τελευταίους μήνες έχουν ενισχυθεί και εκδίδονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις, τόσο από τις πρωτοβάθμιες όσο και από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές, για τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τους Σύρους κουρδικής καταγωγής, οι επιτροπές περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ ,που συνεδρίασε στις αρχές του Μαρτίου και αναμένεται η απόφασή του για τη νομιμότητα της διαδικασίας και για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, ώστε να επιστρέψουν εκεί πρόσφυγες στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Εμποδίστηκαν
Στο μεταξύ κατά τη δεύτερη μέρα όπου εκτυλισσόταν η απεργία πείνας, το περασμένο Σάββατο στις 3 το μεσημέρι, έξω από το Κέντρο της Μόριας, όπου οι 12 πρόσφυγες είχαν κατασκηνώσει ατύπως, μέλη του «Συντονισμού Λέσβου» για το προσφυγικό, επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν για να συζητήσουν, αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις: «Κατά την διάρκεια της συνάντησης σπεύδουν στο χώρο αστυνομικές δυνάμεις ζητώντας μας να φύγουμε, καθώς κατά τα λεγόμενα της, απαγορευόταν η παρουσία μας εκεί καθώς ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί συνέχεια του στρατοπέδου της Μόριας και απλά δεν έχει περιφραχθεί».
Στη συνέχεια, επισημαίνουν ότι η Αστυνομία προχώρησε «σε εξακρίβωση των στοιχείων απειλώντας μας πως αν δεν αποχωρήσουμε από το χώρο, άμεσα θα πραγματοποιηθούν συλλήψεις. Αφού διαβεβαιώσαμε τις αστυνομικές αρχές πως θα αποχωρήσουμε από τον χώρο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρατάχτηκαν μπροστά μας και κατά πλάτος του δρόμου εμποδίζοντας μας ουσιαστικά να φύγουμε». Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «καταστρατηγεί ακόμα και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, για την ενημέρωση των προσφύγων και των μεταναστών με αλληλέγγυες συλλογικότητες», ο «Συντονισμός» καταλήγει μεταξύ άλλων: «Να απαντήσει τώρα η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου από πότε ισχύει η απαγόρευση των συναθροίσεων στο νησί».
Τι λέει η Αστυνομία
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, Νίκος Βερβέρης, ανέφερε στο «Ε» ότι «δεν γνωρίζουμε σε ποιο περιστατικό αναφέρεται το “Συντονιστικό”. Η Αστυνομία κλήθηκε να μεταβεί σε παρακείμενο χώρο, έξω από το στρατόπεδο της Μόριας, καθώς είχαν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ των αλλοδαπών».