Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Ορφανοί» από ΜΚΟ οι Κούρδοι που εγκατέλειψαν τη Μόρια
Στους 7.500 αιτούντες άσυλο έφτασαν πάλι οι διαμένοντες στο Κέντρο της Μόριας με τις αφίξεις του Σαββατοκύριακου, ενώ την Παρασκευή, μια μέρα πριν είχε πέσει στους 6.827. «Σήμερα (σ.σ. χτες) δεν είχαμε καμία άφιξη, αλλά τις προηγούμενες ημέρες οι αφίξεις έγιναν αισθητές. Και αυτό είναι που τονίζουμε με κάθε ευκαιρία, αυτό είναι το πρόβλημα που δυσκολεύει τη λειτουργία του ΚΥΤ Μόριας», λέει στο «Ε» ο αναπληρωτής Διοικητής του ΚΥΤ, Δημήτρης Βαφέας. Πάντως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναμένεται το επόμενο διάστημα μαζική αποσυμφόρηση της τάξης των δύο έως τριών χιλιάδων αιτούντων άσυλο που έχουν πιστοποιηθεί ότι δεν έχουν γεωγραφικό περιορισμό και θα μετακινηθούν στην Κεντρική Ελλάδα σε δομή υπό κατασκευή.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η επιχείρηση επιστροφής των Κούρδων αιτούντων άσυλο που είχαν εγκαταλείψει το ΚΥΤ Μόριας στις 25 Μαΐου λόγω της επίθεσης εναντίον τους από Άραβες, μαζί με άλλους 400, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν στον Πειραιά. Χτες βρίσκονταν 280 στη Λάρσο, σε πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και 260 στο ΠΙΚΠΑ, στις πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις.
Επίθεση κουκουλοφόρου
Επειδή όμως τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρο μια αλλοδαπή εργαζόμενη της ΜΚΟ «Humans 4 Humanity» που χειρίζεται την άτυπη δομή της Λάρσου, η ΜΚΟ εγκατάλειψε τη δομή και έχουν μείνει χωρίς σίτιση και διανομή νερού οι «280». Και μάλιστα εκτιμάται ότι με την εξέλιξη των πραγμάτων θα επιστρέψουν. Στη σελίδα της στο Facebook, πάντως η ΜΚΟ αναφέρει ότι οι οργανώσεις στο νησί εκφοβίζονται: «Βασικά, όποιος προσφέρει υποστήριξη στους ανθρώπους στην τοποθεσία μας έχει απειληθεί. Ακόμη και γιατροί (οι ιατρικές ομάδες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να θεραπεύσουν τους άρρωστους στο κέντρο μας). Ο Δήμος μάς χρεώνει χρήματα για να πάρουμε τα σκουπίδια (τρεις φορές, αξίας 85 ευρώ η καθεμιά). Κάθε φορά που πρέπει να αλλάξουμε τις φορητές τουαλέτες κοστίζει 150 ευρώ. Ενώ υπάρχουν κάποιες οικογένειες που πρέπει πράγματι να επιστρέψουν στο στρατόπεδο επειδή είναι ασφαλείς, έχουμε κάποιες απίστευτα ευάλωτες περιπτώσεις που χρειάζονται απολύτως προστασία!»
Σε σταδιακή επιστροφή τους συμφώνησαν και οι περισσότεροι από τους «260» του ΠΙΚΠΑ, που ζητούν ασφαλή διαμονή και σύλληψη όσων ξέσπασαν σε επεισόδια μεταξύ τους. Από τους παραπάνω 46 αναμένονταν χτες το βράδυ να μεταφερθούν στον Πειραιά με πλοίο της γραμμής. «Συμφωνήσαμε μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους τους να επιστρέφουν 50 άτομα τη μέρα από το ΠΙΚΠΑ στο ΚΥΤ με μικρά λεωφορεία. Έχουμε διαμορφώσει ένα χώρο κοντά στη διανομή φαγητού για να είναι πιο ασφαλής. Το θέμα είναι ότι όταν βρίσκονται πολλοί άνθρωποι που οι πατρίδες τους είναι σε πόλεμο, είναι δύσκολο να αποφεύγονται τα επεισόδια».
Υπάρχει αύξηση προσφυγικών ροών
Βίτσας: Η λύση είναι η κατανομή του βάρους σε όλη την ΕΕ
«Δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός όρος, ώστε να επαναληφθεί το 2015 στις προσφυγικές ροές». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και ακολούθως, σημείωσε:
«Υπάρχει μία αύξηση, άρα πρέπει περισσότερο να προσανατολιστούμε, από τη μία μεριά η Τουρκία να κάνει τις υποχρεώσεις της κι η Ευρώπη να κάνει τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία κι από την άλλη πλευρά να εντείνουμε τον πόλεμό μας ενάντια στους διακινητές. Αυτά είναι τα δύο βασικά πράγματα. Βεβαίως, το ζήτημα θα λυθεί, όταν λυθούν τα αίτιά του και τα αίτιά του είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η εξαιρετικά μεγάλη φτώχεια όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλες περιοχές».
Ο υπουργός είπε ακόμη: «Εμείς αναπτύσσουμε και τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά και τις προσπάθειές μας με χώρες απ’ όπου ξεκινούν οι οικονομικοί μετανάστες, ώστε να παρθούν μέτρα για να γίνουν αυτά τα πράγματα νόμιμα. Και σε κάθε περίπτωση, εκείνο που διεκδικούμε και συνεχίζουμε κι επιμένουμε στην Ευρώπη είναι ότι η λύση όσον αφορά τη διαχείριση, κι όχι τον περιορισμό, είναι οι νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης από τη μία πλευρά κι η αναγκαστική κατανομή του βάρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Έχει παγώσει δυο χρόνια
Όσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για πάγωμα του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, ο κ. Βίτσας σχολίασε: «H διαδικασία επανεισδοχής πρακτικά έχει παγώσει από την Τουρκία εδώ και περίπου δύο χρόνια, άρα δεν επηρεάζει την κοινή δήλωση EE - Τουρκίας ως προς το τι γίνεται στα νησιά, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μία δήλωση πολιτικής, που χρησιμοποιεί το προσφυγικό για άλλους λόγους. Εμείς με βάση το τι έχουμε αυτή τη στιγμή, τι συνθήκες έχουμε υπογράψει και σε ποιες κοινές δηλώσεις, συμμετέχουμε, λειτουργούμε και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Και βεβαίως αυτά δεν γίνονται στην εκφώνηση ενός προεκλογικού λόγου, υπάρχει μία διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, την οποία η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν έχει ακολουθήσει».
Για τη στάση της Ιταλίας
Ερωτηθείς ο υπουργός για τη στάση της Ιταλίας σχετικά με το προσφυγικό το τελευταίο διάστημα, απάντησε: «Έχουμε μία σημαντική ένδειξη για το πώς η νέα ιταλική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μεταναστευτικό - προσφυγικό. Όχι σαν ένα ζήτημα αλληλεγγύης, το οποίο υπόκειται στη συνθήκη της Γενεύης, αλλά σαν ένα ζήτημα κάποιου τρόπου θωράκισης, δηλαδή ένα νέο φρούριο στην Ευρώπη, αλλά δεν τολμά με μία έννοια να το πει.
Έχει σημασία η Ιταλία να παραμείνει στο κείμενο, στο non - paper που έχουμε προσυπογράψει, πέντε χώρες πρώτης υποδοχής, ώστε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη κι εντός της ΕΕ».